Sari direct la conținut

Presa despre reactiile la declaratiile lui Chiuariu

HotNews.ro

Ministrul Justitiei nu mai recunoaste ca a acuzat Comisia Europeana ca se amesteca in organizarea justitiei romanesti. O stenograma publicata de Cotidianul demonstreaza totusi acest lucru.

Reprezentantii Comisiei Europene au respins vehement acuzatiile lui Chiuariu, scrie Romania Libera.

Si CSM considera ca neintemeiate afirmatiile ministrului justitiei , afirma Adevarul.

In urma declaratiilor, Tudor Chiuriu a pierdut sprijinul principalelor partide politice, ministrul fiind sustinut in continuare doar de liberali, sustine EvZ.

Stenograma Chiuariu-Reuters

Ministrul Justitiei spune ca agentia Reuters l-a citat gresit cu afirmatia potrivit careia el ar fi acuzat Comisia Europeana ca impiedica lupta anticoruptie. Biroul Reuters de la Bucuresti ne-a oferit inregistrarea fragmentului din conferinta de presa:

Reporter: Care e solutia pentru cele trei Parchete?

T.C.: Am mai spus – solutia ar fi sa avem un singur Parchet.

Reporter: Si aceasta varianta ar fi posibila in curind?

T.C.: Nu exista aceasta posibilitate, pentru ca Comisia Europeana a recomandat, printr-un raport, sa nu existe amendamente la cadrul legal si la cadrul institutional.

Reporter: Asta spune raportul?

T.C.: Deci parerea mea este ca vom urma aceasta recomandare.

Reporter: Deci vreti sa spuneti ca din cauza asta este mai putin eficient?

T.C.: Da.

Reporter: Deci, oarecum, acest raport pune unele piedici?

T.C.: Da, aceasta recomandare este bazata pe, sa spun, pe niste estimari factuale gresite, si asta a inceput sa… a devenit din ce in ce mai clar.

Reporter: Puteti sa ne dati exemple despre cum existenta a trei Parchete impiedica lupta impotriva coruptiei?

T.C.: Pentru ca multe dosare sint respinse de la o unitate de Parchet la alta si, conform cu unele date statistice, sint 300 de astfel de cazuri.

Reporter: 300?

T.C.: Da, cazul privind fostul vicepremier este unul dintre cele mai evidente.

Cotidianul

Reactia oficialilor CE

Oficialii Comisiei Europene (CE) continua sa aiba incredere in Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in ciuda scepticismului afisat

de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. „DNA a inregistrat progrese in initierea unor investigatii in dosare la nivel inalt si a demnonstrat ca este in stare sa actioneze. In momentul in care cazuri la nivel inalt sunt in derulare, Comisia a subliniat importanta stabilitatii si continuitatii structurilor existente”, a declarat pentru agentia Reuters Mary Gray, purtatorul de cuvant al CE.

Aceasta precizare are loc dupa ce Tudor Chiuariu s-a plans jurnalistilor straini acreditati la Bucuresti de structura greoaie si fragmentata a departamentelor care se ocupa de lupta anticoruptie. Desfiintarea DNA este o dorinta mai veche a ministrului Chiuariu, care a promovat, nu o data, comasarea tuturor structurilor anticoruptie din cadrul procuraturii.

Romania Libera

CSM ii apara pe magistrati

CSM a criticat ieri declaratiile ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, pe care le-a considerat „exagerate”, dovedind necunoasterea principiilor de functionare a justitiei europene”. Tudor Chiuariu a declarat, marti, ca justitia romana este supusa unei stricte supravegheri a Uniunii Europene, din cauza „impunitatii generale” a magistratilor.

„Hotararile adoptate in Consiliu au caracter colegial si sunt rezultatul votului secret, exprimat de catre membrii sai”, mai sustine CSM, raspunzand acuzatiilor potrivit carora ar pronunta decizii sub influenta politicului.

Adevarul

Doar liberalii il mai sustin pe Chiuariu

Politicienii s-au delimitat, ieri, de pozitia ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, care, potrivit agentiilor de presa Reuters si AFP, ar fi atacat Comisia Europeana si pe ambasadorul SUA, intr-o discutie cu jurnalistii straini pe tema luptei anticoruptie.

Astfel, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a fost de parere ca nu poate exista vreo scuza pentru Chiuariu in legatura cu incompetenta sa, in timp ce presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, a precizat ca este „intr-un dezacord total cu ministrul”.

„Acum se incearca anihilarea normelor juridice adoptate inainte de aderare, si aici supararea Comisiei Europene si a guvernului SUA este una absolut motivata”, a apreciat Eckstein.

Singurul care a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Chiuariu a fost vicepresedintele PNL Crin Antonescu care a motivat ca ministrul a explicat deja ca declaratiile sale au fost scoase din context de jurnalisti.

EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro