Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Femeile din Polonia au nostalgia perioadei comuniste; UE solicita implicarea Kosovo in problema tiganeasca; Malta si Italia solicita Uniunii Europene un sistem de gazduire a imigrantilor din Africa; Siria: 23 de persoane ucise in timpul unui miting in orasul Deraa

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Femeile din Polonia au nostalgia perioadei comuniste. Daca in comunism femeia poloneza era egala cu barbatul in toate privintele inclusiv la locul de munca, lucrurile s-au schimbat odata cu aparitia democratiei. Astazi inegalitatile sunt evidente si continua sa creasca in detrimentul femeilor. De exemplu salariul unei femei este cu pana la 35% mai mic decat al unui barbat. Cu toate acestea, aspiratiile femeilor poloneze raman inalte astfel ca in activitatile independente un procent de 34% este ocupat de femei, in timp ce in Anglia acest procent este doar de 24%. Totusi daca in comunism 90% dintre poloneze lucrau, astazi procentul a scazut la jumatate. Aceasta diferenta provine atat din disponibilizari masive cat si din taieri ale ajutoarelor date familiilor, scrie The Guardian.

Siria: 23 de persoane ucise in timpul unui miting in orasul Deraa. Cel putin 23 de persoane au fost ucise vineri in timpul unui miting anti-guvern in orasul sirian Deraa. Se pare ca victime s-au intregistrat si in alte orase care au gazduit proteste de amploare precum Homs, Duma si Harasta. Autoritatile refuza sa vorbeasca despre civilii asasinati, insa declara ca 19 soldati au fost omorati de grupuri inarmate la Deraa. Incepand cu luna martie preseditele Bashar al-Assad se confrunta cu revolte de strada. Desi s-a aratat dispus sa faca unele reforme, activistii spun ca propunerea presedintelui acopera doar in mica parte doleantele lor. La mitingul de vineri oamenii s-au adunat in jurul a trei moschei din Deraa de unde au pornit catre centrul orasului. Aici insa trupele de securitate ripostat cu gaze lacrimogene si au deschis focul asupra manifestantilor. Activistii anunta ca numai in ultima saptamana au fost ucisi 130 de protestatatari, anunta BBC.

UE solicita implicarea Kosovo in problema tiganeasca. Reprezentantii UE someaza autoritatile din Kosovo sa se implice mai mult in integrarea minoritatii tiganesti. In anul 2004 tiganii erau tinta atacurilor entice ale albanezilor, multi dintre ei fiind nevoiti sa-si paraseasca casele. Autoritatile au incercat de atunci sa le refaca asezarile. Multi tigani sunt repatriati fortat dupa ce sunt desoperiti in diverse tari straine. Activistii pentru drepturile omului militeaza pentru ca tiganii sa nu mai fie adusi inapoi cu forta in Kosovo – una din cele mai sarace regiuni europene, informeaza Fox News.

Irakul nu doreste mentinerea trupelor americane dupa incheierea acestui an. Administratia de la Bagdad a anuntat ca nu doreste ca Statele Unite sa mentina trupele militare in Irak mai tarziu de sfarsitul acestui an, sustine purtatorul de cuvant al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a anuntat joi ca Statele Unite vor mentine militarii in Irak mai tarziu de finalul acestui an, in cazul in care guvernul de la Bagdad va solicita acest lucru. Primul-ministru Nouri al-Maliki i-a raspuns lui Robert Gates ca guvernul irakian este impotriva mentinerii trupelor americane sau a altor trupe straine pe teritoriul Irakului, deoarece prezenta acestora provoaca probleme interne, a adaugat al-Dabbagh. In prezent mai putin de 50.000 de soldati americani desfasoara actiuni in Irak si se vor retrage cel mai probabil in vara acestui an, scrie Ria Novosti.

Malta si Italia solicita Uniunii Europene un sistem de gazduire a imigrantilor din Africa. Malta si Italia au solicitat, formal, Uniunii Europene sa activeze un mecanism care ar permite gazduirea temporara, in diferite state membre, a imigrantilor care au ajuns in UE din cauza revoltelor din nordul Africii, dupa cum au informat vineri surse diplomatice. Solicitarea va fi analizata, luni, intr-un Consiliu al ministrilor de interne, care va avea drept tema principala criza migratorie din ultima perioada. Cererea Maltei si a Italiei, sustinuta de Grecia, se refera la un mecanism prevazut intr-o directiva din 2001, care n-a fost insa utilizata pana acum. Activarea acestui mecanism ar permite oferirea de adapost, timp de un an, ‘imigrantilor care sosesc in mod neprevazut’, din cauza situatiilor de ‘urgenta umanitara’. Acestia vor fi redistribuiti in diferite tari europene, potrivit unei cauze de solidaritate, anunta AFP.

ONU a descoperit 118 cadavre in Coasta de Fildes. Misiunea ONU din Coasta de Fildes a descoperit 118 cadavre, intre care peste 100 numai in ultimele 24 de ore in orasele Duekoue, Guiglo si Blolequin. Descoperirea de astazi vine la o saptamana dupa ce Crucea Rosie a declarat ca a gasit peste 800 de cadavre in orasul Duekoue, ca urmare a unui conflict etnic. Trupurile descoperite de ONU la Duekoue au fost aruncate in fantani si prezentau urme de incendiere. Cadavrele din Blolequin si Guiglo au fost gasite efectiv in strada, oamenii fiind impuscati in timp ce fugeau. Confictul declansat intre tabara lui Gbagbo (crestini, localizati in sudul tarii) si cea a lui Alassane Ouattara (musulmani, localizati in nord-vestul tarii) este unul extrem de sangeros. Cele 118 trupuri se pare ca apartin oamenilor loiali lui Gbagbo si au fost lasate in urma de armata lui Ouattara care a cucerit mai multe orase in drumul ei spre partea de sud a tarii, informeaza Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro