Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Proiect international: NASA va lansa un satelit pentru a masura salinitatea oceanului; Hillary Clinton doreste aplicarea unor masuri mai dure impotriva Siriei; Hosni Mubarak a predat toata averea statului; Asasinarea lui bin Laden poate deveni un precedent

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Hillary Clinton doreste aplicarea unor masuri mai dure impotriva Siriei. Tarile occidentale sunt decise sa intareasca sanctiunile impotriva Siriei daca autoritatile nu vor opri represiunea impotriva demonstrantilor pro-democratie. Anuntul a fost facut de Hillary Clinton care a anuntat aplicarea unor masuri mai dure pentru ca in acest moment sanctunile vizeaza doar pe cativa oficiali sirieni fara sa-l afecteze pe presedintele Bashar al-Assad. Potrivit activistilor pentru drepturile omului, cele doua luni de proteste impotriva regimului Assad s-au soldat cu 700 morti. Marti, tancurile siriene si-au facut aparitia la Hauran Plain, oras pe care il inconjurau fara sa actioneze de trei saptamani. Tot marti trupele au intrat si in Nawa, oras cu 80.000 locuitori, si au inceput arestarile. Tancurile raman prezente si pe strazile din Deraa, unde cartierul rebelilor a fost distrus, scrie Reuters.

Un diamant roz foarte rar a fost vandut pentru 10.8 milioane dolari. Un diamant roz extrem de rar ca puritate chimica a reaparut pe piata dupa treizeci de ani si a fost vandut cu 10.8 milioane dolari la Geneva (inclusiv comisioane), a anuntat marti noaptea casa Sotheby’s. „Ultima sansa: 8,5 milioane de franci… 9,600,000, 6,700,000, ciocan. vandut! (pret final fara comisioane”), a spus licitatorul, David Bennett, in licitatia tinuta intr-un hotel de lux din Geneva. Acest pret corespunde estimarilor expertilor, care au prognozat o suma cuprinsa intre 8.3 si 14.8 milioane de franci elvetieni (9-16 milioane dolari, 6.3-11.3 milioane de euro). „Acesta este cel mai mare pret pentru vanzarea unui diamant roz scos la licitatie”, a declarat acesta reporterilor. Diamantul, amplasat intr-un inel, a fost certificat ca avand co culoare naturala roz intens de catre Institutul Gemological ale Americii (GIA). El apartine unei categorii (tip II), foarte cautat de colectionari si profesionisti si constituie doar 2% din diamantele cunoscute in lume. Pietrele din aceasta categorie au adesea o transparenta exceptionala. Potrivit Sotheby’s, frumusetea si raritatea acestei pietre sunt, de asemenea, din cauza formei sale si a taiaturii de smarald clasic. Descoperite in India, diamantele roz continua sa-i fascineze pe colectionari. In noiembrie, un diamant roz a fost vandut la Geneva pentru suma de 46.160.000 dolari, un record mondial pentru un diamant.

Barack Obama cere incetarea conflictului israeliano-palestinian. Presedintele Barack Obama a primit marti vizita regelui Abdullah II al Iordaniei. In cadrul discutiilor, Obama a insistat asupra reinceperii negocierilor dintre israelieni si palestinieni. Negocierile ar trebui sa solutioneze echitabil si just conflictul care dureaza de zeci de ani si sa duca la stabilirea existentei. Obama va avea o saptamana incarcata in care va trebui joi sa-si exprime parerea in legatura cu revoltele arabe care au zguduit nordul Africii apoi sa se intalneasca cu premierul Benjamin Netanyahu cu care va discuta tot despre reinceperea negocierilor intre Israel si Palestina. Discursul presedintelui, asteptat cu mare interes la nivel mondial se va axa se pare pe solicitarea solutionarii conflictului israeliano-palestinian, pe lupta impotriva al-Qaeda si asasinarea lui bin Laden si pe revoltele din Primavara Araba, informeaza CNN.

Proiect international: NASA va lansa un satelit pentru a masura salinitatea oceanului. NASA se pregateste sa lanseze un satelit in iunie pentru masurarea salinitatii la suprafata oceanului si pentru a explora legaturile sale cu schimbarile climatice, a anuntat marti agentia spatiala americana, potrivit AFP. Lansarea lui Aquarius SAC-D pe 9 iunie va veni la trei luni de la pierderea satelitului NASA Glory (4 februarie 2011), care nu a reusit sa se separe in mod corespunzator de sistemul de propulsie si s-a prabusit in ocean. NASA nu s-a ocupat direct de misiunea Glory, ci a subcontractat operatiunea companiei Orbital Sciences Corporation – atat partea de proiectare si constructie a satelitului, cat si lansarea propriu-zisa care a fost asigurata de subdivizia Orbital Launch System Group, potrivit Scentia. Intregul program a costat agentia americana 424 de milioane de dolari din care lansarii i-au revenit 54 de milioane. Aquarius (Varsatorul) va monitoriza in permanenta toata suprafata oceanului de pe orbita, de la 657 km de suprafata pamantului, si va furniza estimarile de variatie lunara a salinitatii in functie de timp si loc. „Exista zone intregi din ocean unde salinitatea nu a fost niciodata masurata”, a declarat Eric Lindstrom presei, unul dintre coordonatorii programului stiintific al Aquarius. „Vom preleva probe de apa din ocean pe intreaga planeta intr-o saptamana”, a mai declarat acesta. Salinitatea oceanelor este masurata si prin satelitul SMOS, lansat in 2009 intr-o colaborare europeana, dar Aquarius/ SAC-D, care este rezultatul unei colaborari internationale, inclusiv Argentina, Brazilia, Franta, Canada si Italia va imbunatati cunostintele oamenilor de stiinta datorita exactitatii informatiilor sale.

Hosni Mubarak a predat toata averea statului. In incercarea de a evita puscaria, Hosni Mubarak a predat toate bunurile sale actualului guvern. Vineri, sotia lui Mubarak, Suzanne a fost eliberata pe cautiune dupa ce si aceasta a predat toate bunurile personale in valoare de 3,4 milioane de dolari si o vila in Cairo. Atat Hosni Mubarak cat si sotia sa se afla la spitalul din Red Sea, Sharm el-Sheikh, fiind sub supraveghere medicala. Ambii au suferit infarcturi in timpul interogatoriilor. Potrivit ziarului egiptean al-Shorouk, fostul presedinte pregateste o scrisoare care va fi mediatizata pe toate canalele egiptene si arabe in care cere iertare poporului in nume propriu si in numele familiei sale, anunta Ria Novosti.

Asasinarea lui bin Laden poate deveni un precedent. Potrivit unui raport intocmit de House of Commons Library, moartea lui Osama bin Laden poate deveni un precedent pentru alte state care ar putea apela in viitor la „uciderile la comanda”. Raportul atrage atentia ca de acum inainte asemenea metode de anihilare ar putea fi considerate acceptate din punct de vedere politic si pot fi adoptate si de alte state in legatura cu alti suspecti de terorism. Desi SUA sustine legalitatea uciderii lui bin Laden exista multi nemultumiti care considera ca acesta trebuia capturat in viata. Raportul preconizeaza ca semnele de intrebare si atitudinile critice nu vor putea fi combatute decat prin publicarea ordinelor primite de trupele Seals pentru aceasta operatiune si dezvaluirea contextului exact al uciderii. Raportul arata ca moartea lui Osama poate avea implicatii si in strategia militara a coalitiei in Libia, care ar putea folosi aceleasi argumente pentru asasinarea colonelului Gaddafi, informeaza BBC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro