Sari direct la conținut

Presa rusă: Duma de Stat a explicat că nava "Donald Cook" a intrat în portul Odessa, ca un sprijin al SUA pentru Poroșenko

HotNews.ro
USS Donald Cook, Foto: US Navy
USS Donald Cook, Foto: US Navy

Unul din motivele reale ale aplicațiilor distrugătorului american de rachete „Donald Cook” (USS Donald Cook, DDG75) din Marea Neagră este dorința Statelor Unite ale Americii de a-l sprijini pe Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, în ajunul alegerilor prezidențiale. Această opinie a fost exprimată de Andrei Krasov, primul vicepreședinte al Comisiei de apărare din Duma de Stat, într-o conversație cu ziarul „Izvestia”, citează Rador.

În dimineața zilei de 25 februarie, nava „Donald Cook” a intrat în portul maritim comercial Odessa.

Nava a ancorat la dana nr. 16 a Portului Maritim și va rămâne în oraș timp de trei zile – până la 27 februarie inclusiv, potrivit ziarului local „Duma”.

„În primul rând, ca să-l sprijine pe vasalul lor mai mic. Să mai crească puțin popularitatea președintelui Poroșenko, care se pregătește de alegerile prezidențiale fiindcă el se bucură acum de o slabă popularitate”, a declarat deputatul Krasov.

Krasov a subliniat că aplicațiile militare sunt de asemenea orientate spre intimidarea Rusiei.

„În ceea ce privește America, astfel de acțiuni provocatoare nu reprezintă o noutate pentru noi. Aceasta include desfășurarea trupelor NATO în apropierea frontierelor noastre în țările baltice și desfășurarea unui sistem global de apărare anti-rachetă în România și în Polonia. Zborurile frecvente ale avioanelor de recunoaștere de-a lungul frontierelor noastre. Vizitele unor nave ca „Donald Cook” în Marea Neagră au devenit tot mai frecvente”, a spus parlamentarul deputatul Krasov.

Deputatul rus a condamnat manevrele militare, care provoacă tensiuni exagerate în regiunea Mării Negre.

Krasov a cerut autorităților ucrainene „să nu zdrăngăne armele” în apropierea granițelor Rusiei, inclusiv prin utilizarea marinei militare a unei țări care aderă la NATO, ci să construiască relații normale de bună vecinătate cu Moscova.

„Donald Cook” a venit din nou în Marea Neagră din 19 februarie. Transportă până la 56 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o rază de acțiune de peste 1.500 de kilometri. În ianuarie, distrugătorul a intrat în portul orașului georgian Batumi, unde a rămas timp de cinci zile.

USS Donald Cook este unul din primele tipuri de distrugătoare din clasa Arly Burk. Lungimea navei este de 154 m, lățimea 20 m, pescajul 9 m. Nava poate atinge viteze de până la 32 de noduri (aproape 60 km / h). Are la bord 90 de lansatoare pentru rachetele Tomahawk, Asrok și Standard-2, precum și pentru rachetele Harpoon anti-navă. Are o varietate de arme de artilerie, antiaeriană și torpilă. Distrugătorul a fost comandat în august 1998.

Navele de război ale Statelor Unite și ale altor țări NATO au început să apară regulat în Marea Neagră după ce Moscova a reținut trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci.

Pe data de 25 noiembrie, trei nave ale Forțelor Maritime Ucrainene au invadat apele teritoriale ale Federației Ruse din Marea Neagră, ignorând ordinele de protecție a frontierelor ale FSB să se oprească. Drept urmare, cele trei nave au fost reținute. Rusia a considerat incidentul ca o provocare. Marinarii au mărturisit în timpul interogatoriului că provocarea a fost deliberată. În prezent, toți sunt arestați.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro