Sari direct la conținut

Presa rusa: Pana la investitii reale, South Stream este inca departe

HotNews.ro

Rusia a mai facut un pas formal pe drumul spre realizarea gazoductului South Stream prin Marea Neagra, odata cu semnarea, sambata, de catre compania Gazprom si Holdingul energetic al Bulgariei (BEH) a actului de constituire a companiei mixte de proiectare South Stream Bulgaria AD. Expertii amintesc insa ca despre inceperea propriu-zisa a lucrarilor de constructie se va putea vorbi numai dupa adoptarea de catre toate tarile participante a planului final de investitii, ceea ce ar putea insemna alti cativa ani, scrie Nezavisimaia gazeta. ​

Avantajele economice pentru Sofia au fost dezvaluite de premierul rus, Vladimir Putin, prezent la eveniment. „In ceea ce priveste castigul Bulgaiei, el este evident: in prezent Bulgaria incaseaza din tranzit 600 milioane de euro, iar dupa realizarea proiectului South Stream, va primi 2,5 miliarde euro”, a spus Putin.

Seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca gazoductul va fi dat in exploatare cu patru luni mai devreme decat graficul initial, care indica, deocamdata, data de 31 decembrie 2015.

Expertii consultati de NG arata insa ca semnarea documentelor nu inseamna inca unda verde pentru demararea lucrarilor de constructie. „Crearea intreprinderii mixte nu inseamna, practic, nimic concludent pentru soarta conductei. Semnalul decisiv va fi adoptarea deciziei de investitii, dar perspectivele acestui plan sunt destul de incerte”, a declarat analistul revistei „Prospectare si productie”, Mihail Krutihin. Potrivit spuselor sale, nesiguranta proiectului este intarita de faptul ca multe dintre tarile participante s-au aflat recent in prag de faliment, iar rezolvarea problemei financiare nu este pentru ele foarte simpla. „Rusia a semnat cu Bulgaria o colectie intreaga de acorduri legate de alt proiect – oleoductul Burgas-Alexandropolis, dar acest lucru nu a urnit constructia din punctul mort”, aminteste Krutihin.

Kommersant noteaza, la randul sau, ca in consiliul director al intreprinderii mixte nou create de Bulgaria si Rusia, Sofia va avea trei reprezentanti, Moscova numai doi. Dar avantajul numeric al partii bulgare nu va slabi pozitiile Gazprom, pentru ca statutul companiei impune unanimitate in adoptarea hotararilor in consiliul director si egalitate in gestionarea operativa a South Stream Bulgaria, care va fi asigurata de doi comanageri, unul rus, celalalt bulgar.

In ceea ce priveste finantarea, precizeaza Kommersant, intr-o prima faza ea va fi asigurata de Gazprom in contul platilor in avans. Costul final al proiectului va fi stabilit in primul trimestru al anului viitor.

Comentand afirmatiile lui Putin privind avantajele financiare ale Bulgariei, seful cabinetului East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, constata fapul ca, evocand suma de 2,5 miliarde, premierul rus a omis sa indice valuta, cu toate ca marea majoritate a presei a vorbit despre euro. “Sa admitem ca premierii au avut in vedere dolari. In acest caz, reiese ca tariful de transit pe segmental bulgar al South Stream va fi de 7,5 dolari/1000 mc la 100 km. Aproape de trei ori mai mult decat tranzitul prin Ucraina. Daca s-a calculat in euro, tariful bulgar va fi de patru ori mai mare decat cel ucrainean”, a spus expertul.

In acest an, volumul de gaze rusesti tranzitat de Ucraina spre Europa se va cifra la aproximativ 1000 mld. mc, iar costul serviciilor de tranzit – la 3,2 miliade de dolari. Distanta de transport pe teritoriul ucrainean este de 1.240 km, dublu fata de segmentul bulgar al South Stream. Dar, daca Gazprom va plati bulgarilor chirie pentru terenul afectat conductei, tariful de tranzit se va reduce considerabil.

Maksim Shein, de la Brokerkreditservice, este de parere ca odata cu semnarea documentelor cu Bulgaria, Rusia are toate sansele sa construiasca South Stream inainte de Nabucco, care nu a gasit inca sursa de alimentare cu materie prima, si sa preia toti consumatorii inca necontractati din sudul si centrul Europei. Totusi, precizeaza analistul, momentul de la Sofia ramane, deocamdata, o faza intermediara pana la rezolvarea chestiunilor legate de traversarea zonelor economice din Marea Neagra. Anul trecut, Putin s-a inteles cu autoritatile turce ca Ankara va emite o decizie in acest sens la 1 noiembrie, dar nimic nu s-a intamplat inca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro