Presedintele ANAF, Sorin Blejnar: In 2010 vom urmari mai atent cateva sectoare: spalatorii auto, frizerii, restaurante
Atat premierul Emil Boc cat si ministrul desemnat al Finantelor, Sebastian Vladescu au afirmat ca intentioneaza sa modifice impozitul minim, orientandu-l spre zonele cu evaziune fiscala ridicata. Deocamdata, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei pentru venituri de peste 129 milioane lei. Intr-un interviu acordat exclusiv HotNews.ro, presedintele ANAF vorbeste despre perspectivele acestui impozit, zonele in care atentia ANAF se va concentra in 2010, businessurile cu evaziunea cea mai ridicata si ce proiecte are ANAF pentru anul viitor.
Pana la urma care a fost meritul acestui impozit minim?
Sorin Blejnar: Impozitul minim a facut ordine in mediul de afaceri. Unii au renuntat la a mai mentine firmele aflate in moarte clinica, in vreme ce altii si-au mutat afacerile de pe o firma pe alta. De preferinta pe PFA (Persoane Fizice Autorizate).
De unde ati tras concluzia asta?
Sorin Blejnar: E simplu. In tot anul 2008, s-au infiintat 49.000 de PFA. Anul acesta, in primele 9 luni au fost infiintate 51.000 de PFA. Oricum, din totalul firmelor desfiintate, potrivit analizelor efectuate, 72% nu aveau activitate.
51.000 fata de 49.000 nu sunt chiar atat de…
Sorin Blejnar: E sensibil mai ridicat numarul din 2009, totusi…
Am inteles…Un alt merit al impozitului minim?
Sorin Blejnar: Din impozitul minim s-au incasat la buget 529 milioane de lei. Suma nu este totusi, de neglijat.
Da, dar si-a facut treaba, vorba Dumneavoastra… Acum ii veti gasi o alta intrebuintare…
Sorin Blejnar: Pai asta am spus-o si eu. Dupa ce impozitul isi va fi atins scopul, sa il pastram doar in anumite zone.
In ce zone?
Sorin Blejnar: In zonele in care interactiunea cu clientul e maxima. Va trebiui sa ne axam pe cateva tipuri de business, mai exact.
Unde s-a facut marea evaziune in 2009?
Sorin Blejnar: Evaziune fiscala „serioasa” s-a facut pe segmentul imobiliar, unde persoane foarte bogate derulau afaceri pe persoana fizica pentru evitarea platii TVA.
Da, strim cazurile celebre…
Sorin Blejnar: O alta mare zona de evaziune a fost cea cu TVA intracomunitar. Prin retele de firme fantoma, prin tot felul de subterfugii, acest TVA era recuperat ilegal.
Ce se va intampla pana la urma cu impozitul minim?
Sorin Blejnar: Eu as merge mai departe si as stimula comunitatile locale, facand venit la buget incasarile din impozitul minim.
Interesanta idee..
Sorin Blejnar: Ei, asta e o idee personala. Vreau insa sa ajungem sa o implementam.
Imi spuneati de controalele care se vor indesi pe anumite zone.
Sorin Blejnar: Da, exista cateva zone in care probabil ca vom intra cu prioritate.
Care sunt?
Sorin Blejnar: Ne vom axa controalele pe acele zone de business in care evaziunea se face prin neinregistrarea veniturilor, nu prin majorarea cheltuielilor.
Mai concret…?
Sorin Blejnar: Ma refer la spalatorii auto, frizerii, restaurante.
Sa revenim la forfetar. Va fi ca o taxa pe scaun a lui Remes?
Sorin Blejnar: Nu, forfetarul va fi stabilit dupa criterii legate de zona geografica… in functie de mai multe criterii. Vreau sa spun ca acest forfetar va fi diferit in cazul unui restaurant din centrul Capitalei fata de un restaurant de la capatul unui sat din Moldova, de pilda.
Una peste alta, evaziunea fiscala e mai mare in timp de criza?
Sorin Blejnar: Pot confirma faptul ca veniturile stabilite ca venituri la buget in urma controalelor noastre, fata de primele 11 luni din 2008 sunt in crestere evidenta.