Presedintele Romaniei, caut proiecte (de Mircea Marian)
Noua luni i-au trebuit lui Traian Basescu pentru a-si da seama de cat de putina putere are presedintele Romaniei. Banii sunt la guvern, iar premierul Tariceanu ii cheltuieste asa cum vrea el.
Pentru serviciile secrete nu a gasit o solutie si lucreaza in continuare cu oamenii lui Ion Iliescu, in principal pentru ca se teme ca parlamentul ii va respinge orice propunere de numire a unui nou director al SRI.
Cea mai importanta dintre initiativele sale politice – cea privind alegerile anticipate – a fost ingropata datorita opozitiei venite chiar din coalitia pe care el a adus-o la guvernare. Acum, prin lansarea unui proiect de reforma a institutiilor politice si trecerea la un sistem parlamentar unicameral, Basescu isi cauta un obiectiv pe care sa-l poata finaliza.
Planul sau pare a fi destul de bun, pentru ca toata lumea recunoaste ca este nevoie de un parlament mai eficient si care sa cheltuiasca mai putin. Problema este ca Basescu si-a inceput campania de promovare a acestei initiative printr-o declaratie care a enervat pe aproape toata lumea.
„La sfarsitul saptamanii viitoare voi invita partidele la consultari si voi incerca sa duc lucrurile catre un referendum, in acord cu partidele. Daca nu, o sa-l facem…”, a spus Basescu, la intoarcerea din Statele Unite.
Cu alte cuvinte, seful statului le transmitea celor cu care urma sa se consulte ca, indiferent ce parere au despre parlamentul unicameral, el tot isi va pune in aplicare intentia de a organiza un referendum. Urmare a acestei arogante, opozitia nu s-a prezentat la Palatul Cotroceni, iar consultarile au fost un semiesec.
La sfarsitul discutiilor, Basescu a fost nevoit sa-si corecteze excesele de limbaj prin declaratii impaciuitoriste, spunand ca nu are „o idee preconceputa” despre viitorul sistem unicameral.
El a fost obligat sa fluture steagul alb pentru ca orice modificare a Constitutiei trebuie aprobata de doua treimi din parlamentari, deci coalitia majoritara trebuie sa ajunga la un acord cel putin cu o parte a opozitiei.
Si atunci, intrebarea care se pune este cat de amabil ar trebui sa fie presedintele Romaniei cu opozitia pentru a obtine sprijin pentru proiectul sau de reforma? Iar un posibil raspuns ar fi: probabil nu il va obtine niciodata, indiferent ce va face.
PSD si PRM nu au absolut nici un motiv sa-i ofere lui Basescu ocazia de a se prezenta in postura unui presedinte care a reformat sistemul politic romanesc. Actuala putere nu are pe nimeni altcineva de talia sa, iar orice esec al presedintelui inseamna un punct in plus pentru opozitie.
Pe masura ce proiectele ii sunt ingropate unul cate unul, lui Traian Basescu i se creioneaza imaginea unui sef de stat pus numai pe certuri, adesea cu accente suburbane, incapabil sa duca ceva pana la capat. El mai are foarte putin timp pentru a evita o astfel de eticheta, care i-ar afecta grav cariera politica.