Press report: La 4 zile de la fiscalizarea bacșișului. Un dezvoltator ieșean a distrus magistrala de apă a orașului. Ce leagă și ce desparte Austria de satul meu
Patru zile de la fiscalizarea bacșișului. Patron sibian: E jenant ● Un dezvoltator ieșean a distrus magistrala de apă a orașului. Ieșenii, obligați să plătească ● Capul rețelei care regiza accidente în Bihor a fost arestat, iar 10 mașini de lux sunt sechestrate ● Ce leagă și ce desparte Austria de satul meu ● Studiul de comercialitate depus de OMV Petrom pentru Neptun Deep, incomplet ● Manipularea prin presă, plătită de contribuabili ● Prognoza îndatorării statului pe 2023 ● Românii, pe locul 3 în topul traficanților care duc migranți în Austria ● Victorie a SRI: se întoarce în procesele penale
Patru zile de la fiscalizarea bacșișului. Patron sibian: E jenant să întrebi clientul cât îți lasă bacșiș
Adrian Dumitra, patronul de la Crama Sibiană, spune că reacțiile clienților la această lege sunt negative. El vede, totuși, și o parte bună în aceste schimbări: bacșișul se poate plăti cu cardul.
„Ce vă pot spune este că nu există tocmai o reacție pozitivă, oamenii sunt un pic deranjați. Este prematur să tragem o concluzie, dar pe moment așa pare. Există reacții de genul Nu vrem să dăm la stat nimic. E o schimbare cu care trebuie să se obișnuiască angajații, am implementat-o din prima zi.
Există totuși și un avantaj, turiștii străini voiau să lase bacșiș cu cardul, dar era complicat. Acum este mai ușor din acest punct de vedere pentru că ospătarul poate să încaseze dacă clientul vrea să lase un bacșiș prin intermediul cardului. Părerea mea este că nu va fi funcțională varianta aceasta mult timp, probabil că se va reveni cu altceva”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.
Un dezvoltator ieșean a distrus magistrala de apă a orașului. Ieșenii, obligați să plătească
Un dezvoltator francez care construiește apartamente de lux pe Sf. Andrei, la kilometrul zero al orașului, a distrus magistrala care alimenta cu apă un cartier întreg, dar refuză să plătească reparațiile. Un apartament minuscul, de 37 metri pătrați, este vândut de către Unique Real Estate Development, cu 100.000 de euro. Reparațiile conductei au costat peste 13.000 de euro și au fost suportate de ApaVital.
La un an de la producerea avariei, care a lăsat sute de locuințe fără apă, dezvoltatorul francez se judecă cu ApaVital, refuzând în continuare să achite paguba, care a fost decontată din banii ieșenilor. Firma Unique Residence Development este controlată de către francezul Gerard Losson, care administrează un mic imperiu imobiliar în județele Moldovei, dar și o fabrică de confecții în Botoșani, scrie 7Iasi.ro.
Capul rețelei care regiza accidente în Bihor a fost arestat, iar 10 mașini de lux sunt sub sechestru
Orădeanul cumpăra maşini de lux care erau asigurate Casco sau RCA şi erau apoi tamponate intenţionat de autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA, conduse de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cărora li se ofereau sume între 100 sau 200 euro ori „rabla” lovită.
Maşinile erau duse, apoi, la service-uri agreate, unde piesele avariate erau înlocuite cu altele second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale. În documente, însă, asigurătorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb, scrie Bihoreanul.
Ce leagă și ce desparte Austria de satul meu
Nu știu câți în satul meu știau exact unde este Austria pe hartă. Mama, cel puțin, o tot confunda cu Australia. Avusese mai demult o față de masă cu îndepărtatul continent, pe care trona un cangur. A crezut că e totuna. Ceața asta s-a spulberat, însă, când în satul nostru au sosit oamenii de la OMV Petrom.
Descoperiseră pe dealurile noastre cel mai puternic zăcământ de gaze din sud-estul Europei. Mașini grele, utilaje enorme de care nu mai văzuserăm străbăteau șoseaua, cândva pustie, călcând găinile și mâțele satului.
În casa învățătoarei se instalează inginerii austrieci. Pe malul Amaradiei se construiesc parcuri petroliere și depozite hub, instalații, platforme și sonde. Ca în Dallas. Bărbații satului meu sunt angajați muncitori. Femeile, bucătărese, scrie PressHub.
h2: Studiul de comercialitate depus de OMV Petrom pentru Neptun Deep – considerat incomplet
Studiul de comercialitate este etapa indispensabilă pentru demararea investițiilor, iar lipsa lui poate înseamna pentru OMV Petrom retragerea licenței.
Pe data de 13 decembrie, Sorin Gal, președintele ANRM, declara pentru CursdeGuvernare că OMV Petrom împreună cu Romgaz au depus declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, scrie Curs de Guvernare.
Manipularea prin presă, plătită de contribuabili
Un proiect de lege trimis Guvernului în ultimele zile ale anului 2022 de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) prevede ca partidele care primesc subvenție de la bugetul de stat să nu cheltuiasă mai mult de 30% pentru presă și propagandă.
Donațiile pe care partidele pot să le primească de la o persoană fizică sau juridică într-un an sunt generoase, anume până la 100 de salarii minime brute în cazul persoaneleor fizice (aprox. 60.000 de euro), respectiv până la 300 de salarii minime brute în cazul persoanelor juridice (aprox 180.000 de euro). Partidele politice pot încheia contracte de împrumut cu persoane fizice, angajându-se să restituie banii în cel mult 5 ani, scrie DW.
Prognoza îndatorării statului pe 2023: împrumut record, la costuri de finanțare accelerate
Cu toate că ținta de deficit bugetar, respectiv diferența dintre veniturile și cheltuielile publice, a fost stabilită la doar 4,4% din PIB în acest, statul trebuie să împrumute o sumă record în 2023, de circa 160 de miliarde de lei, în creștere cu 7,7% față de necesarul de finanțare de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), scrie Curs de Guvernare.
Românii, pe locul 3 în topul traficanților care duc migranți în Austria
Într-un bilanț pe 2022 al traficului de migranți clandestini prezentat de poliția din Austria, românii se află pe locul al treilea, după sirieni și turci și la egalitate cu ucrainenii, ca număr de persoane trecute ilegal peste graniță în Austria, informează Kronen Zeitung.
Peste 100.000 de migranți care au intrat ilegal în Austria au fost reținuți în 2022 și au fost identificați 687 de traficanți de persoane, majoritatea fiind arestați. Potrivit raportului poliției, cei mai mulți traficanți sunt din Siria (99), Turcia (69), România (52) și Ucraina (52). De asemenea, printre traficanții arestaţi se numără și 32 de cetăţeni austrieci și tot atâția moldoveni, scrie Libertatea.
Victorie a SRI: se întoarce în procesele penale. Bine pentru procurori, rău pentru societate
Prin proiectul de modificare a Codului de procedură penală, serviciile de informații revin în procesele penale, folosind o portiță lăsată de CCR.
Pentru procurori este o veste bună: vor avea acces la mai multe informații și probe. Pentru societatea civilă este încă o victorie a SRI, care își extinde puterea.
Modificarea Codului de procedură penală reintroduce posibilitatea ca înregistrările făcute de SRI pe mandate de securitate națională să poată fi folosite ca probe în procesele penale, inclusiv cele de corupție. Proiectul eleborat de ministrul Justiției Cătălin Predoiu încearcă să pună legea în acord cu decizia CCR din 2020., scrie Europa Liberă.
Konstantin Doroșenko: „Dacă am putea, ne-am proteja cu un gard de Rusia”
„Ucraina luptă pentru dreptul la viitor. Rusia este trecutul. Trecutul nu va învinge niciodată viitorul”, spune criticul de artă și istoricul de la Kiev Konstantin Doroșenko. „Sper că actualul război se va încheia cu pacificarea Rusiei, care nu-și va mai putea niciodată teroriza vecinii.”
Ne-am văzut cu Konstantin Doroșenko, critic de artă și istoric din Ucraina, la București, în decembrie. Am făcut un drum de la Chișinău ca să vorbesc cu el, pentru că acum nu este foarte simplu să întâlnești un expert din Ucraina, dacă este bărbat – după declanșarea agresiunii Rusiei, bărbații nu au mai putut ieși din Ucraina, iar pentru a putea pleca temporar experții, artiștii sau profesorii ucraineni au nevoie de aprobări din partea instituțiilor statului, scrie PressHub.