Prima secție de spital din România care are toate condițiile pentru pacienții mari arși, inaugurată la 4 ani după Colectiv: secția are deocamdată doar 3 paturi
Prima secție de spital din România care va avea toate condițiile și dotările necesare pentru a îngriji pacienți mari arși urmează să fie inaugurată săptămâna aceasta la Timișoara, în cadrul Spitalului Județean, și va avea, pentru început, doar 3 paturi pentru astfel de pacienți. Până la finalul lunii octombrie ar urma să fie date în folosință încă două boxe pentru pacienții mari arși (două paturi), capacitatea totală a clinicii urmând să fie de 5 locuri.
Practic, clinica pentru mari arși din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Timișoara este prima secție de spital din România care poate îngriji în siguranță pacienți mari arși, dar va avea o capacitate finală de doar 5 locuri. Inaugurarea ei vine la aproape 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, produsă pe 30 octombrie 2015.
Inaugurarea unei clinici similare este așteptată și la Iași. Potrivit declarațiilor ministrului Sorina Pintea, clinica de la Iași ar urma să fie și ea inaugurată în această toamnă. Ambele secții – cea de la Timișoara și cea de la Iași – ar fi trebuit inițial inaugurate în primăvara acestui an, însă nu au fost gata la timp.
„O parte din aparatură este sosită, iar o parte din aparatură urmează să sosească. Clinica este dotată la ora actuală, astfel că ea poate să fie utilizată. Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a luat probele biologice, rezultatele sunt excelente, nu a fost nici cea mai mică problemă din acest punct de vedere. Trei boxe vor fi funcţionale din această săptămână, iar celelalte două, probabil, la finele lunii octombrie”, a declarat luni Marius Craina, managerul Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
Potrivit managerului Marius Craina, procedura de angajare şi pregătire a personalului medical care va deservi acest compartiment este în desfășurare.
Şeful Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Mihai Grecu, a precizat că în cazul unor accidente colective sau cu victime multiple care ar avea nevoie de asistenţă medicală din categoria mari arşi, situaţia poate fi gestionată: „Pentru situaţii cu accidente colective sau cu victime multiple există un aşa zis plan roşu, care se activează la nivelul întregului judeţ, a regiunii sau chiar naţional, în funcţie de amploarea evenimentului. UPU şi întregul spital judeţean sunt parte a acestui plan, prin activarea planului alb la nivelul spitalului. (…). În acest moment, pe actuala structură avem un plan, iar pe ceea ce se va construi şi pe circuitele (medicale, n.r.) care vor apărea vom avea alt plan”, afirmă Mihai Grecu.
România nu are în acest moment, până la inaugurarea clinicii din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient „mare ars”. O spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri.
Citește pe larg aici: