Sari direct la conținut

Primaria vrea sa externalizeze prinderea maidanezilor. ONG-istii vor ca masinile care vor trasporta cainii sa fie prevazute cu sistem anti-trepidatii, iar hingherii privati sa aiba minim 12 clase

HotNews.ro
Caini fara stapan, Foto: Agerpres
Caini fara stapan, Foto: Agerpres

Primaria Capitalei vrea sa angajeze firme private de hingheri ca sa prinda maidanezii din Bucuresti, dat fiind ca angajatii Primariei au capturat pana acum doar 17 caini zilnic – o medie prea mica. Cainii prinsi ar urma sa fie inregistrati, castrati, dupa care – daca este cazul – vor fi adusi inapoi in teritoriu de aceleasi firme. Contractele vor fi incheiate pe o perioada de doi ani, in urma unei licitatii unde criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mic. Firmele desemnate vor fi platite in functie de cati caini vor prinde. Reprezentanti ai unui ONG cer ca hingherii privati sa aiba minim 12 clase.

ONG-urile si iubitorii de animale sunt impotriva externalizarii acestui serviciu si sustin ca aceste contracte vor fi atribuite unor firme „de casa” care vor primi sume foarte mari pentru aceasta operatiune. De asemenea, iubitorii de animale se tem ca aceste firme vor „macelari cainii” si nu vor da socoteala nimanui.

Potrivit expunerii de motive aferenta proiectului de hotarare, Primaria vrea sa angajeze hingheri deoarece angajatii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (aflata in subordinea municipalitatii) nu mai fac fata.

„Din analiza activitatii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor pe perioada 2010-2012 s-a constatat ca ritmul de ccapturari – sterilizari – reteritorializari a fost mult sub minimul impus de situatia reala. Conform analizei pentru anul 2012, s-au capturat, sterilizat si identificat in medie 17 caini per zi lucratoare. Acest volum este mult sub necesarul impus de situatia din Municipiul Bucuresti”, se arata in expunerea de motive.

Potrivit informatiilor furnizate de ASPA la solicitarea HotNews.ro, in Bucuresti de prinderea cainilor se ocupa 4 echipe de interventie a cate 3 oameni/echipa – respectiv 12 persoane. Potrivit unui inventar facut de Primaria Capitalei, in Capitala sunt circa 65.000 de caini comunitari, iar in 2012 au fost sterilizati 6.512 maidanezi.

Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Razvan Bancescu, a spus ca externalizarea acestui serviciu nu inseamna ca ASPA va renunta la aceasta activitate, ci firmele private vor lucra impreuna cu hingherii de la ASPA. „Momentan, efectivul canin din Bucuresti are demografie pozitiva si, ca sa putem induce demografie negativa, trebuie sa sterilizam mai multi caini decat se nasc. Anul trecut, de exemplu, ASPA a sterilizat in adaposturile din Pallady si Mihailesti 3.024 de caini, in medie de la patru, la zece si acum am reusit sa ajungem la 30 de caini pe zi cu structura veche (49 de angajati). Daca angajam firme private vrem sa ajungem la 110 caini pe zi”, a explicat Bancescu.

ONG-urile si iubitorii de animale care au participat la dezbaterea publica organizata pe marginea acestui subiect de Primaria Capitalei s-au impotrivit ideii de externalizare a acestui serviciu.

„Uitati ce se intampla in sectorul 5. Nu stiu daca este legal sau nu, dar umbla cu o masina B-07-ZOS, care are custi camuflate cu bannere. Merg pe ascuns si ridica cainii crotaliati. Nu e normal sa-i ridice daca s-au cheltuit bani publici sa fie sterilizati”, a spus Mircea Cocolas, care s-a prezentat drept un iubitor de animale.

Antonela Pascale, reprezentant Asociatia Cutu-Cutu, a cerut mai multe explicatii referitor la acest proiect: „Vreau sa fie precizat daca capturarea se va face doar pentru sterilizare sau si la reclamatii venite din partea cetatenilor. La conditii minime legate de mijloacele de transport as vrea ca masinile sa fie prevazute cu un sistem antitrepidatii. Prinzatorii trebuie sa fie calificati. Cine ii califica si pe ce bani? Sa nu fie facuta calificarea pe banii ASPA. Trebuie specificat ca se captureaza doar cainii in vederea sterilizarii fiindca nu are rost sa fie capturati si caini sterilizati. Ar fi risipa be bani publici. Ar fi o trauma pentru caini si pentru iubitorii de animale. As dori sa fie trecut nivelul de pregatire al prinzatorilor si al inspectorilor. Prinzatorii sa aiba minim 12 clase si sa aiba aviz psihologic, iar inspectorii studii superioare. La capturare, cainelui sa i se ataseze o zgarda cu un cod aferent zonei din care a fost ridicat ca sa poata fi readus in aceeasi zona si sa nu fie incurcaturi”.

Un alt reprezentant al Fundatiei Cutu – Cutu a declarat ca bugetul de 2,3 milioane de euro alocat in 2013 pentru sterilizarea cainilor este mult prea mare deoarece de acesti bani, cu 20 de euro pe caine cat prevede o hotarare de consiliu sa coste sterilizarea, ar putea fi sterilizati 115.000 de caini. Acesta sustine ca, in acest moment, in Bucuresti ar mai fi necastrati citeva mii de ciini din cei 65.000 din inventarul Primariei Capitalei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro