Primarii de sector s-au coalizat impotriva primarului general Sorin Oprescu. Piedone: Dorim sa existe o comunicare intre noi si tarul de Bucuresti. Negoita: Oprescu vorbeste despre autostrazi suspendate, dar nu termina bd Liviu Rebreanu
Primarii celor sase sectoare ale Capitalei au infintat „Asociatia Primariilor de Sector”, duminica avand loc sedinta de constituire a organizatiei, potrivit AGERPRES. Ideea de a se constitui intr-o astfel de organizatie apartine primarului sectorului 3, Robert negoita. Edilii sunt nemultumiti de colaborarea cu primarul genaral Sorin Oprescu, acuzand in principal faptul ca edilul sef nu comunica cu ei si nu ii consulta in legatura cu probleme care afecteaza viata tuturor bucurestenilor, cum ar fi privatizarea RADET. In realitate insa, razboiul dintre primarul general si primarii de sector a inceput cand edilul sef a vrut sa le ia primariilor de sector posibilitatea de a se imprumuta fara acordul primariei generale. De asemenea, primarul sectorului 3, Robert Negoita, a fost nemultumit ca, din acest an, taxele de inchiriere a domeniului public pentru terasele din Centrul Istoric vor fi incasate de Primaria Capitalei, nu de cea de sector cum a fost pana acum.
„Asociatia Primarilor de Sector din Bucuresti nu are o afiliere politica si nu doreste sa reprezinte un instrument politic, fiind axata doar pe problematica administrativa. Consideram ca ceea ce ne uneste este mult mai important decat ceea ce ne desparte si datoria noastra este de a oferi o administratie locala eficienta si o buna colaborare intre primariile de sector si Primaria Capitalei. In multe cazuri, administratiile de sector nu au atributii si trebuie sa actioneze impreuna cu Primaria Capitalei. Bucurestiul trebuie sa se dezvolte unitar si sa limitam discrepantele dintre sectoare”, a afirmat primarul sectorului 3, Robert Negoita, initiatorul proiectului de constituire a asociatiei, citat de Agerpres.
Ce spun primarii de sector despre „Asociatia Primariilor de Sector”:
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 si presedintele Asociatiei Primariilor de sector: „Dorinta este sa intarim relatia cu primarul general si scopul asociatiei este de a facilita comunicarea intre primariile de sector si Primaria Capitalei”, a spus Chiliman. Acesta a anuntat ca se va constitui si un corp de experti pe domenii de activitate in cadrul acestui organism, care va urmari proiectele urbanistice din fiecare sector al Capitalei.
Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, a sesizat „lipsa de transparenta” existenta la nivelul Primariei Capitalei si a respins ideea de privatizare a RADET: „Asociatiile de proprietari nu doresc aceasta privatizare, 30% din ele sunt in faliment si vreau sa transmit ca nu vor fi de acord cu privatizarea regiei, pentru ca implica costuri mari pentru bucuresteni. Oficial, am transmis o serie de sesizari catre Sorin Oprescu pentru a putea demara un proiect cu finantare europeana in zona Petricani si nu am fost sprijinit. Acolo strazile arata rau si oamenii nu stiu ca nu depinde de mine, ci de primarul general”, a spus Ontanu.
Robert Negoita, primarul sectorului 3, l-a rugat public pe Sorin Oprescu sa initieze un dialog cu primarii de sector, reclamand faptul ca edilul sef vorbeste despre ‘autostrazi suspendate, dar nu termina bulevardele Liviu Rebreanu si Nicolae Grigorescu’.
Cristian Popescu-Piedone, primarul sectorului 4, a apreciat initiativa colegului sau Robert Negoita drept „una minunata”. „Dorim sa existe o comunicare intre noi si tarul de Bucuresti si imi permit sa spun asta pentru ca domnia sa ne-a facut voievozi intr-o emisiune televizata. Parca noi, primarii de sector, am fi in jungla, iar primarul general in Olimp. Sta inchis in turnul sau de la Primaria Capitalei, dar vreau sa va spun ca noi suntem paratraznetul, in capul nostru se sparg toarte probleme cetatenilor. Nu am o problema cu tarul Bucurestiului, dar vreau sa stiu ce sa le raspund cetatenilor cand ma intreaba despre iluminat sau cainii de pe strada”, a spus Piedone, subliniind ca doreste ca proiectele sectorului 4 sa se dezvolte si sa fie facute cunoscute de catre Sorin Oprescu. Edilul de la sectorul 4 a tinut sa precizeze ca asociatia nu are menirea de a se impune politic in vreun fel, doar sa actioneze „in spirit de buna pace spre o comunicare mai buna”. Piedone, a marturisit ca in cei aproape cinci ani de mandat s-a intalnit oficial cu Sorin Oprescu doar de trei ori, desi a depus la Primaria Capitalei mai multe sesizari privind problemele locuitorilor sectorului 4, in vederea rezolvarii lor cu sprijinul municipalitatii.
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a cerut si el public primarului general sa considere toti primarii de sector „parteneri egali de dialog”. El s-a aratat nemultumit de intentia lui Sorin Oprescu de a privatiza RADET si de „cum merg treburile la RATB si APANOVA”. „Avem obligatia sa discutam despre ce este la RADET si sa gandim impreuna cum aceasta regie poate deveni performanta. ‘Caldura pe gratis’ a anuntat primarul general, dar oamenii se intreaba cum este posibil si eu nu cred ca se poate (…). stiu ca la Bruxelles se discuta despre oprirea privatizarilor regiilor monopol, pentru ca nu sunt in interesul cetatenilor. Sunt monopoluri ce trebuie mentinute asa. Sunt impotriva privatizarii RADET”, a spus Vanghelie.
Rares Manescu, primarul sectorului 6, a declarat ca asociatia va avea „un scop suta la suta benefic pentru cetateni”, subliniind ca cine vede o altfel de latura a sa, greseste. „Nu trebuie sa uitam ca in perioada actuala avem un Guvern care ne sustine si asociatia trebuie sa atraga cat mai multi bani europeni”, a declarat Manescu.
Primarii de sector, impotriva desfiintarii a autonomiei administratiilor locale
Primarii de sector au mai respins ideea desfiintarii administratiilor locale, ca entitatii autonome, si gestionarea problemelor Capitalei doar de la nivelul unei singure primarii. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a spus ca o eventuala desfiintare a autonomiei primariilor de sector ar trebui sa se adopte numai in baza consultarii populatiei Bucurestiului.
„A mai incercat si altcineva acum trei ani si exista tot felul de instrumente care pot fi folosite, inclusiv referendumul bucurestenilor ca sa vedem ce isi doresc de fapt bucurestenii.
Pana la sfarsit, orice lege pe care un legiuitor, indiferent care este el, se face in interesul cetatenilor si nu in interesul unor persoane sau unor grupuri de persoane. si daca bucurestenii, pe sondajele facute, ar fi votat 70% ca vor ca sectoarele sa aiba autonomie financiara asa cum o au acum, cei care au initiat proiectul in trecut au fost obligati sa il retraga. Nu cred ca astazi mai exista multi oameni care isi doresc sa centralizeze atributii si asa mai departe. Cei care doresc lucrul asta nu cred ca stau cu picioarele pe realitate, pe lucruri serioase si solide”, a afirmat Chiliman, cu ocazia constituirii Asociatiei Primarilor de Sector.
Edilul a spus ca organizarea unui referendum pe aceasta tema este „un instrument legal, care il permite legea”.
Totusi, primarul sectorului 1 si-a exprimat speranta ca numita „desfiintare a sectoarelor’ nu se va produce si ca nu va fi cazul unui referendum, deoarece ‘despre regionalizare s-a vorbit ca despre o descentralizare si asigurarea fondurilor mai aproape de cetateni”.
‘Noi vrem ca aceasta regionalizare, cand se face, sa se faca in interesul cetateanului, atunci, cu experienta pe care o avem, mai mare sau mai mica, in administratia publica, in Bucuresti, vrem sa se tina cont ca Bucurestiul este putin diferit ca structura de organizare fata de celelalte judete. De aceea, trebuie sa se tina cont de particularitatile Bucurestiului in momentul in care se face o lege a regionalizarii. Noi intelegem ca prin aceasta Asociatie (n.r. Asociatia Primarilor de Sector) sa fim considerati parteneri legali, seriosi in aceasta discutie cu Guvernul si cu primarul general si alte structuri ale statului’, a spus Chiliman.
La randul sau, primarul sectorului 3, Robert Negoita, si-a exprimat sustinerea ca regionalizarea sa nu implice desfiintarea sectoarelor Capitalei.
„Regionalizarea inseamna descentralizare, asa se numeste proiectul. El nu poate fi decat o regionalizare prin descentralizare. Cred ca singurul concept spune foarte mult. Descentralizarea nu inseamna sa o iei de jos in sus si de sus in jos. Asta sustinem, am promovat in campania electorala cu totii acest lucru. Cine vrea sa desfiinteze sectoarele, este problema lor. Ne ducem la cetateni si vedem ce spun ei”, a punctat Robert Negoita.