Sari direct la conținut

Primele informații despre cauza exploziei uriașe de pe șantierul autostrăzii Moldovei

HotNews.ro
Masini de pompieri, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Masini de pompieri, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

O echipă de muncitori care executa lucrări la autostrada A7, cunoscută ca autostrada Moldovei, în zona localității Călimănești din județul Vrancea, a lovit o conductă care transportă gaz a magistralei din zonă care aparține Transgaz. O scânteie a provocat explozia, ulterior incendiul, care a putut fi văzut de la kilometri distanță. Patru persoane au murit pe loc și alte cinci au fost rănite.

VEZI ȘI:

Experții de la ISU Vrancea au comunicat că incidentul în care au murit patru muncitori și alți cinci au fost răniți a fost o provocat de o eroare umană, potrivit Jurnal de Vrancea.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost vorba despre o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7″, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru.

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi că se fac verifări la magistrala de gaz, care ar fi trebuit să se afle la o adâncime de 1,8 m, dar din primele cercetări conducta se află la aproximativ un metru sub pâmânt, potrivit estimării făcute de oficial la fața locului.

„Din primele concluzii, este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă faţă de cât s-a intervenit în 2017, ultima oară, pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%. El a fost verificat în 2016, acest gazoduct, magistrală şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari, pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, aşa o ţineau, cu 10 atmosfere sub cea dată de verificări”, a spus prefectul.

El a precizat că „e posibil ca şi factorul noapte să fi contribuit” şi a arătat că ancheta este în desfăşurare. „Grav este în primul rând că au murit patru oameni, doi dintre ei este foarte greu să fie identificaţi, doi care sunt din cei cinci rănişi, mai grav, dar înţeleg că şansele sunt destul de mari să nu se întâmple mai rău”, a mai spus Halici.

Compania care executa lucrările la autostrada A7 știa de existența acestei conducte, a mai precizat prefectul. Constructorul A7 este o asociere condusă de firma română UMB, controlată de Dorinel Umbrărescu.

Acesta a declarat că din informațiile pe care le deține, în momentul exploziei 10 muncitori se aflau pe șantier.

Mai sunt 14 zone în care traseul autostrăzii se suprapune cu magistrala de gaz, iar lucrările au fost sistate pentru moment, a mai spus Halici.

Patru muncitori care lucrau în noaptea de miercuri spre joi pe șantierul autostrăzii A7, care va urma să străbată Moldova de la nord la sud, au murit, iar alți cinci au fost răniți. Trei dintre ei nu au avut nevoie de îngrijiri într-un centru specializat pentru arși.

Cei patru muncitori decedați au fost găsiți carbonizați de către pompierii care au intervenit. Prefectul județului Vrancea a declarat că doi dintre ei sunt greu de identificat.

Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro