Primele reacții după falimentul City sunt în roz: Conducerea ASF nu-și găsește nicio vină, iar asigurătorii cred că se va trece și peste acest moment
Cu prețuri crescute la RCA, service-uri care nu îți primesc mașina la reparat dacă arăți polița de City Insurance, mii de reclamații și procese în care oamenii așteaptă bani de la acest asigurător, oamenii din conducerea ASF, plătiți cu zeci de mii de euro pe lună, nu au nimic a-și reproșa. Ba chiar, Nicu Marcu, președinte ASF din vara anului trecut, asigură că efortul său de stopare a neregulilor va continua, deși sancțiuni mai dure a luat abia în primele luni din acest an. Îngrijorări din industrie, măcar? Nu – trecem și peste asta!
Scurta declarație de presă a președintelui ASF
Nicu Marcu, presedinte ASF
Foto: AGERPRES
În seara în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că i-a retras autorizația de funcționare a City Insurance și a demarat procedura de deschidere a falimentului, instituția a transmis următorul mesaj de la președintele ASF, Nicu Marcu:
„Din prima zi a mandatului meu de Președinte al Autorității, mi-am propus aplicarea fermă a legii și stoparea neregulilor din piața asigurărilor și vă asigur că efortul meu va continua. Toate deciziile au la bază ample investigații de specialitate, dovezi concrete și sprijinul instituțiilor de aplicare a legii din România, precum și din alte state” – Nicu Marcu, președinte ASF.
E drept că acesta a fost numit la conducerea ASF la jumătatea anului trecut, dar primele sancțiuni le-a aplicat în primele luni din 2021, multe contestate ușor.
Sancțiuni mai dure ASF a aplicat abia în iunie 2021.
De altfel, pentru a arăta că nu a stat degeaba, în comunicatul de presă cu decizia falimentului City Insurance, ASF a inclus și amenzile aplicate în ultimii ani la acest asigurător, în care se vede clar că amenzile au venit abia în prima jumătate din acest an.
Nicu Marcu, președinte al ASF de la sfârțitul lunii iunie 2020, este plătit cu circa 13.500 de euro pe lună.
Cristian Rosu, ASF
Foto: AGERPRES
Colegul său mai vechi în funcție, Cristian Roșu, vicepreședinte ASF responsabil de sectorul asigurărilor, declara în 2019 pentru HotNews.ro că „City Insurance îndeplinește toți indicatorii de solvabilitate și, cel puțin la momentul acesta, nu există niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment.”
Abia anul acesta, după analize mai serioase, ASF a descoperit că City Insurance i-a raportat încă din 2017 că deține milioane de euro într-o bancă străină, cu care nu ar fi avut, de fapt, raporturi contractuale.
Anul trecut, Cristian Roșu a încasat de la ASF venituri în valoare de 651.602 lei (echivalentul a 54.300 lei/lună – peste 11.200 euro/lună).
Primele reacții din industria asigurărilor: Vom trece și peste asta!
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat că a luat notă despre decizia ASF privind City Insurance, societate care nu este membră a asociației.
- „Impactul situației este cu siguranță important, însă piața asigurărilor RCA din România va continua să funcționeze și va depăși această situație, iar deținătorii de polițe RCA emise de către acea societate și păgubiții sunt protejați de lege prin mecanismele de protecție construite în acest sens. (..)
- Salutăm pe această cale lansarea în dezbatere publică a proiectului de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților prin care se modifică termenul în care Fondul este îndreptățit să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări. Această dispoziție nou introdusă este o măsură de protecție suplimentară a acestei categorii protejate de lege de consecințele insolvenței unui asigurător.”, se arată în comunicatul UNSAR.
O altă reacție a venit din partea Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), care și-a exprimat aceeași încredere că industria asigurărilor va trece și peste acest moment dificil.
„Ne exprimăm speranța că, industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea, experiența și un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncționalități care pot apărea la un moment dat și împreună cu implicarea de care autoritățile statului dau dovadă în acest moment, și mă refer aici și la cele două Ordonanțe de Urgență anunțate de către premier, avem certitudinea că putem gestiona acest moment într-un mod optim’, a declarat Mădălin Roșu, președintele BAAR.
Cum vrea Guvernul să rezolve criza City Insurance: FGA să poată face plăți imediat ce ASF deschide procedura de faliment, fără să se mai aștepte decizia definitivă în instanță
Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care să permită Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să poată face plata despăgubirilor către asigurați imediat ce ASF retrage autorizația City Insurance și deschide procedura de faliment, fără să se mai aștepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanță.
Ministerul de Finanțe a publicat miercuri, 15 septembrie, proiectul de OUG: FGA poate plăti în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului.
O altă modificare importantă este că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare.