Sari direct la conținut

Primul caz de gripă aviară H10N3 la om: Ce știm până acum și de ce este o veste bună că virusul aparține familiei H10

HotNews.ro
Focar de gripa aviara in Rusia, Foto: Yuri Tutov / AFP / Profimedia Images
Focar de gripa aviara in Rusia, Foto: Yuri Tutov / AFP / Profimedia Images

China a raportat marţi primul caz din lume de gripă aviară cu tulpina H10N3 la om, iar în acest stadiu nu provoacă îngrijorare în rândul autorităților sanitare din lume. Cu toate acestea, se nasc întrebările cum se transmite gripa aviară la om și în ce proporții, relatează AFP.

Cazul de gripă aviară H10N3 raportat marți de China este primul văzut vreodată la oameni.

„Pacientul este un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu”, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„El a dezvoltat semne ale bolii pe 22 aprilie și a fost internat pe 28 într-o unitate de terapie intensivă. În prezent se recuperează”, potrivit OMS.

Potrivit Ministerului Sănătății din China, medicii au ajuns la concluzia că a avut boala timp de o lună după internare.

„În acest stadiu, sursa expunerii acestui pacient la virusul H10N3 nu este cunoscută”, spune OMS.

Ce este gripa aviară?

Este un tip de boală ”provocată de virusuri gripale care se transmit foarte ușor între păsări, dar care care nu provoacă decât rar boli la om”, explică dr. Nicole Robb (Universitatea din Warwick), citată de organizația britanică Science Media Center (SMC).

”Există o foarte mare varietate de virusuri gripale care circulă la păsări, mult mai mult decât la principalele mamifere gazde ale gripei, oameni, porci și cai”, adaugă un alt expert al acestor boli, dr. John W. McCauley (Institutul Francis Crick) , citat de asemenea de SMC.

Uneori, aceste boli sunt transmise oamenilor.

Două tulpini de gripă aviară, H5N1 (între 2003 și 2011, după un prim episod în 1997), apoi H7N9 (din 2013), au dat naștere în Asia la contaminări umane prin intermediul păsărilor infectate. Dar cazurile de transmitere de la om la om rămân foarte rare.

Virusul H7N9 a infectat 1.668 de persoane și a ucis 616 persoane din 2013, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Virusul H5N8, derivat din H5N1, a fost detectat în februarie în Rusia la mai mulți angajați ai unei fabrici de păsări, după ce a circulat în multe ferme europene de câteva luni.

Dr. McCauley citează, de asemenea, cazuri sporadice de infecție H9N2 și H10N8 în întreaga lume în ultimele două decenii.

Cum se transmite gripa aviară la oameni?

„De obicei, este vorba de un contact foarte strâns cu păsările infectate, pui sau rațe, expunerea directă la manipularea lor sau la prepararea cărnii lor”, răspunde dr. McCauley.

„Închiderea piețelor de păsări a oprit epidemia de gripă aviară H5N1 din Hong Kong în 1997”, își amintește el, adăugând că „odată gătită, carnea infectată reprezintă doar o amenințare foarte mică”.

„Atâta timp cât virusurile gripei aviare circulă la păsări de curte, infecțiile sporadice la om nu sunt surprinzătoare”, notează OMS, subliniind „amenințarea persistentă” pe care aceasta o reprezintă.

Următorul pas este transmiterea între oameni. Pentru aceasta, „sunt necesare mutații pentru a trece bariera speciei”, explică AFP Vincent Enouf, director adjunct al Centrului naţional de referinţă pentru virusuri respiratorii de la Institutul Pasteur.

Care este riscul în cazul acestui virus?

„În acest stadiu, nu există nicio indicație a unei posibile transmiteri de la om la om” pentru H10N3, asigură OMS, chiar dacă paralela cu Covid-19 (care nu este cauzată de un virus gripal, ci de un coronavirus) probabil îngrijorează publicul larg.

„Nu avem informații cu privire la mutațiile acestui virus H10N3 care ar putea fi de interes pentru a determina o posibilă capacitate de difuzie în rândul oamenilor”, adaugă Vincent Enouf.

„Astăzi, acest virus nu a fost detectat la alte persoane, potrivit autorităților chineze, ceea ce pare destul de liniștitor”, continuă el, argumentând că „răspândirea virusurilor aviare în rândul oamenilor rămâne foarte complicată”.

În plus, la păsări, unde a fost detectat încă din 2002, „H10N3 este un virus cu patogenitate scăzută”, adică care provoacă puține semne de boală, potrivit OMS.

Faptul că acest virus aparține familiei H10 este „o veste bună”, analizează dr. Nicole Robb, care precizează că cele din subtipul H5 sau H7 sunt „mai îngrijorătoare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro