Principala problema a Romaniei in gestionarea fondurilor nerambursabile
Daca vi se pare ca ratiunile esentiale pentru care nu absorbim fondurile europene sunt ca avem o administratie greoaie, ca functionarii implicati sunt prea putini, demotivati si mai mult sau mai putin competenti, ca multe finantari sufera din cauza coruptiei sau ca beneficiarii fondurilor nu au capacitatea de a implementa proiectele… atunci inseamna ca nu ati identificat corect problema principala. Aceasta este, cu siguranta, capacitatea financiara a statului roman de a asigura rulajele necesare absorbtiei fondurilor europene (mai pitoresc spus, capacitatea de a pune bani la bataie), scrie Ciprian Nicolae pe blogul sau.
In ceea ce ma priveste, consider ca exista problema banilor statului, care are cel putin 50% dintre efecte asupra capacitatii de absorbtie, si restul problemelor, care insumeaza diferenta de maxim 50% dintre efecte.
- Care este mecanismul?
Un beneficiar de finantare utilizeaza proprii bani pentru a derula proiectul. Apoi, cu documentele aranjate dupa criterii bine stabilite si in dosare frumoase, solicita rambursarea sumelor cheltuite.
La fel si Romania: plateste cererile de rambursare ale sutelor de beneficiari pe diverse programe dupa care face rapoarte si le prezinta Comisiei Europene, insotite de cereri de plata.
Si simplii beneficiari si statul roman trebuie sa pregateasca rapoarte insotite de documente justificative cand solicita rambursarea sumelor cheltuite.
Atat simpli beneficiari care implementeaza proiecte, cat si statul roman, asteapta ceva vreme pana la primirea banilor. Aceasta deoarece, autoritatile de management si organismele intermediare, in cazul beneficiarilor, respectiv Comisia Europeana, in cazul Romaniei, trebuie sa verifice documentele care stau in spatele cererilor de rambursare/plata.
- Citeste articolul intregral si comenteaza pe blogul lui Ciprian Nicolae