Sari direct la conținut

Probleme cu strategia electorala in ARD. De ce Alianta este sub scorul PDL

HotNews.ro

Declaratiile lui Vasile Blaga privind scorul slab al ARD, sub cel al PDL, apar in contextul in care in interiorul Aliantei exista nemultumiri vis-a-vis de strategia de campanie. Surse din interiorul Aliantei au declarat pentru Hotnews.ro ca democrat-liberalii sunt nemultumiti de colaborarea si prestatia lui Mihai Razvan Ungreanu in campania electorala. O alta problema cu care Alianta se confrunta este lipsa unei mediatizari publice. Co-presedintele ARD Mihai Razvan Ungureanu nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere pana la difuzarea articolului.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera, ca Alianta Romania Dreapta (ARD) se afla cu doua procente sub scorul PDL deoarece s-a constituit tarziu. „Era mai simplu daca ar fi intrat ei (n.r.Mihai Razvan Ungureanu si Mihail Neamtu) in PDL, asa cum a intrat dl Papahagi, pentru ca am avut o problema cu promovarea siglei aliantei”, a declarat Blaga.

Democrat-liberalii ii reproseaza lui Ungureanu ca nu participa la sedintele strategice de campanie si nu este vizibil mediatic. „La sedinte nu participa, se dau telefoane dupa dansul, la emisiunile in care este invitat pune conditii privind interlocutorii. Mediatic este mai vizibil Adriean Videanu decat Ungureanu. Colaborarea lasa de dorit si nu exista o coerenta in actiunile care vizeaza iesirile publice ale acestuia. Este un haos total”, au explicat sursele citate.

De altfel, la inceputul saptamanii, presedintele PDL Vasile Blaga i-a atras atentia public lui MRU in acest sens. Blaga a declarat intr-o emisiune la B1TV ca se asteapta la „mai multa” prezenta publica si la o participare „mai serioasa” din partea lui Mihai Razvan Ungureanu in aceasta campanie.

Vasile Blaga: „Avem o relatie foarte buna, dar si eu ma astept la mai multa prezenta publica din partea lui si imi pare rau ca trebuie sa o spun printr-o televiziune. Ma astept la mult mai mult pentru ca pana la urma trebuie sa ne intereseze intreaga alianta, intregul parcurs al ARD pe toti (…) Stiu ca munceste in teritoriu, nu este nicio problema, dar astept o participare mai serioasa, o prezenta mai serioasa a dansului in spatiul public, mai ales ca are multe de spus” (19 noiembrie, B1TV )

Ioan Oltean:„Este pentru noi o problema. Ar fi nedrept pentru noi daca nu am recunoaste ca, in momentul acesta, cel putin un 40% din electorat nu stie de denumirea corecta a aliantei noastre, de noua sigla, de aceasta inima care bate continuu, de aceea noi va trebui sa facem un efort suplimentar pentru a induce in randul opiniei publice noua sigla si denumirea aliantei. Este un vot uninominal pe sigla unei aliante.

Desigur, trandafirul, imnul PDL erau deja elemente arhicunoscute, insa in acest moment noi am facut o constructie politica complexa, in care fortele politice de dreapta s-au asociat impreuna pentru constituirea unei alternative viabile la ceea ce reprezinta USL. Dezavantajul crearii tardive a acestei aliante trebuie sa-l inlaturam printr-un comportament politic exemplar”. (9 noiembrie, Mediafax)

O a doua problema cu care se confrunta Alianta este, potrivit surselor citate, lipsa unei colaborari cu presa. „Conferintele de presa care ataca probleme spinoase ca economia nu sunt preluate de catre mass media, iar televiziunile nu accepta ca invitati in emisiuni candidatii noi, ci doar liderii Aliantei”, au explicat sursele citate.

De altfel, o serie de parlamentari sunt nemultumiti de modul cum cei din conducerea ARD gestioneaza mediatizarea Aliantei si siglei. „ARD nu este cunoscuta prea mult in teritoriu iar la televizoare nu apare decat Blaga si Videanu. Sloganul nostru de campanie este 75% oameni noi insa pe televizoare nu sunt promovati deloc”, a declarat un parlamentar sub protectia anonimatului.

In situatia in care emisiunile electorale se platesc iar Alinata Romania Dreapta nu a strans din donatii sume considerabile ca la alte tururi de scrutin, televiziunile sunt cele care fac regulile. Sursele citate explica ca visteria PDL nu mai este bogata ca in alti ani iar liderii trebuie sa se descurce cu ce au.

Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, PDL a adunat din donatii in primele doua saptamani de campaie suma de 3.072.640 lei, Forta Civica 412.595 lei iar Partidul National Taranesc Crestin Democrat – PNTCD 71.296 lei. De partea cealalta USL a primit donatii in valoare de 6.401.278 lei.

Strategia ARD este bazata in teritoriu pe campania door to door iar la nivel central se bazeaza pe aparitiile TV si pe internet ale liderilor ARD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro