Sari direct la conținut

Producatorii de energie din surse clasice si Transelectrica cer sprijinul ANRE pentru a disciplina intrarea pe piata a producatorilor de energie eoliana

HotNews.ro

​Dezvoltarea in forta din ultimii ani a centralelor eoliene a inceput sa produca nemultumiri pe piata energetica din Romania. Atat reprezentantii unitatilor de productie a energiei din surse clasice, cat si cei ai operatorul national de transport „Transelectrica”, acuza lipsa unor reguli clare pentru intrarea pe piata a producatorilor de energie eoliana, fapt care ar putea duce la dezechilibre puternice in sistemul energetic. „Sunt probleme si de aceea trebuie sa cerem sprijinul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru a-i disciplina (…)Acum, surplusul pe centrale regenerabile trebuie descarcat prin dispozitii destul de greoaie si inconsistente. Va trebui sa facem un dispecer de vant special care sa urmareasca in permanenta”, a declarat a declarat Octavian Lohan, director general adjunct la Transelectrica, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lui 2013, capacitatile de productie a energiei eoliene vor depasi o putere instalata de 3.000 MW, exact limita pe care o poate suporta in acest moment sistemul energetic national.

Prezent la conferinta, Constantin Bălăşoiu, director in cadrul Complexului Energetic Oltenia (producator pe carbune), a spus ca producatorii clasici de energie isi doresc o „concurenta reala care sa fie facuta cu instrumentele corecte de catre toti participantii in piata”. Trebuie precizat ca in acest moment, producatorii de energie regenerabila din Romania beneficiaza de una dintre cele mai atractive scheme de sprijin din UE, prin acordarea de certificate verzi. Balasoiu considera ca pot aparea probleme pe piata in conditiile in care „exista schema bonus pentru producatorii eolieni, coroborat cu accesul nelimitat al acestora in piata”. „Anumite prevederi ale ANRE ar trebui sa fie corectate in conditiile in care vor intra 3.000 MW pe piata. In momentul in care 3.000 MW intra in functiune cand bate vantul, trebuie sa ne punem problema pretului pe piata”, a adaugat Balasoiu. Potrivit unor surse din piata, producatorii de energie eoliana pot produce dezechilibre pe piata din cauza prognozelor de vant cu nivel de eroare ridicat.

Pe langa aceste aspecte legate de pret, apar si probleme legate de investitiile care ar trebui realizate in sistemul energetic national pentru a suporta noi capacitati de productie. Astfel, sunt necesare investitii in unitati de stocare a energiei, precum centralele cu pompaj, dar si in reteaua de transport astfel incat aceasta sa fie capabila sa preia cantatati mari de energie. Transelectrica nu are capacitatea financiara necesara pentru a realiza astfel de investitii.

Adrian Borotea, Director Afaceri Corporatiste în cadrul CEZ România, companie care detine un parc eolian de 600 de MW, sustine ca este nevoie de o coparticipare alaturi de Transelectrica la investitii in sector, insa nu trebuie perceput acest lucru ca o obligatie pentru producatori. „Din motive de financiare intelegem invitatia Transelectrica de a finanta, dar nu ca pe o obligatie. Cred ca lucrurile sunt mai putin de genul impunere, si mai mult de coparticipare. Proiecte mai mici de centrale de acumulare prin pompaj vor fi in viitorul apropiat nu numai foarte importante, dar si foarte interesante”, a spus Borotea. Potrivit acestuia, energia eoliana aste optiunea cea mai ieftina pentru consumatorul din Romania. In acest moment exista planuri pentru dezvoltarea a 14.000 MW in energia eoliana, insa „realitatea din ultima perioada ne-a aratat ca foarte putine din aceste proiecte au fost puse in functiune”, a precizat reprezentantul CEZ.

In Romania exista unitati de productie a energiei cu o putere instalata total de aproximativ 22.000 MW.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie. Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro