Sari direct la conținut

prof. Daniel Daianu: Orice s-ar intampla, nu trebuie sa fie pusa in discutie functionarea statului de drept, a institutiilor care pot preveni abuzul de putere

HotNews.ro
Daniel Daianu, Foto: Agerpres
Daniel Daianu, Foto: Agerpres

Suntem intr-un conflict politic prelungit din cauza, in principal, a incapacitatii de a gestiona coabitarea politica. In opinia mea, bine pentru Romania ar fi fost ca pornind de la starea de spirit a populatiei si nevoia de a gasi o formula de guvernare cu sustinere parlamentara cat mai solida, legitima, sa se fi organizat alegeri anticipate, eventual de catre un guvern cu un mandat special. Si dupa ajungerea guvernului USL la putere ar fi fost posibil sa se ajunga la o intelegere intre Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta in sensul ca doua sunt sarcinile esentiale ale noului guvern: organizarea corecta a alegerilor, locale si parlamentare, si gestionarea treburilor economice in conditiile in care criza economica nu s-a terminat. Din pacate conflictul politic a capatat alura luptei fara menajamente.

Sunt multe de spus despre ultimii ani in privinta modului in care s-au alcatuit majoritati guvernamentale, cum s-au luat decizii, dialogul intre institutiile statului, etc si care explica, partial, vehementa protagonistilor acum. Dar, orice s-ar intampla, nu trebuie sa fie pusa in discutie functionarea statului de drept, a institutiilor care pot preveni abuzul de putere.

Economia nu are cum sa nu resimta aceasta situatie. Pana la alegerile parlamentare este vital sa nu asistam la derapaje bugetare semnificative si ministrii sa arate ca stapanesc dosarele economice principale. Ma refer la absorbtia fondurilor europene, care este un mare esec al Romaniei din punct de vedere al cadrului institutional si al politicilor aplicate (vezi misiunea de audit care vine pentru examinarea a patru programe sectoriale); la reforma companiilor de stat, unde nu trebuie sa asteptam listari la burse pentru a vedea ameliorare de performanta, la toleranta zero fata de risipa banului public, la demararea unei diplomatii economice agresive. Notez efortul de a reduce unele cheltuielie si de a se respecta parametrii de baza ai acordului cu partenerii externi (FMI,MB, UE). Sa avem totodata in vedere ca acest guvern lucreaza, in esenta, cu bugetul public preluat de la fostul cabinet.

Au fost momente de nesiguranta, inclusiv cazul Hidroelectrica. Sa trag linie, sarcina principala a actualului cabinet este ca barca economiei autohone sa nu ia apa din motive interne, fiindca socuri din afara sunt numeroase. Am schitat aici si trasee de actiune pana la alegerile din noiembrie.

Viitorul guvern va trebui sa construiasca un buget public care sa tina cont de lectii ale trecutului si daca sa trece la un regim fiscal modificat sa protejeze echilibrelcor macroeconomice. Fiscalitatea in Romania trebuie sa incurajeze economisirea interna, alocarea resurselor catre zona de tradables. Cat priveste aspecte de politica industrial, sprijinire a agriculturii, a sectorului de IMM-uri, am facut referiri adesea la ele.

N.red. Prof. Daniel Dăianu este consilier onorific al primului-ministru, activitatea acestuia este neremunerată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro