Sari direct la conținut

Profesor Harvard: ​Percepția oamenilor e foarte diferită de realitate. Sondajele arată că în Damemarca, bogații cred că vecinii lor sunt mai bogați decât sunt, iar cei săraci cred că vecinii lor sunt și mai săraci. Despre lupta cu populișmul

HotNews.ro
prof Stefanie Stantceva, Harvard University, Foto: Hotnews
prof Stefanie Stantceva, Harvard University, Foto: Hotnews

​Modul în care sunt gândite și apoi comunicate politicile publice și în special cele economice trebuie să se schimbe, crede Stefanie Stantcheva, profesor la Harvard, premiata cu titlul de cel mai bun tânăr economist al anului 2019 de către Cercul Economiștilor. Într-o conferință ținută în aceste zile la Bruxelles Economic Forum, ea a vorbit despre necesitatea ca Guvernele să facă sondaje riguroase, după toate regulile științifice, care să le aducă informații directe despre ceea ce așteaptă oamenii. ”Există deja un grup de oameni care pretind că fac asta și care pretind că oferă soluții: aceștia sunt politicienii populiști. Aici putem noi interveni pentru a combate populismul: venind cu rigoarea informațiilor și cu soluții corecte”, mai spune Stantcheva.

Percepția oamenilor asupra multor lucruri e foarte diferită de realitate, mai explică profesorul de la Harvard.” Noi am făcut de pildă un survey în 6 țări privind percepția oamenilor asupra imigranților. Oamenii au o percepție incorectă asupra imigranților. Am întrebat câți imigranți cred oamenii că sunt în țara lor”, spune Stantcheva.

Oamenii supraestimează acest număr. Mai mult, supraestimează cel mai mult numărul imigranților musulmani comparativ cu alte religii în general. De asemenea, lumea crede că toți imigranții sunt săraci, ne-educați și că sunt principalii câștigători ai transferurilor sociale din partea Statului, în detrimentul concetățenilor.

”Defalcat pe nivelul de studii, oamenii care au absolvit cel mult liceul, cei orientați politic spre dreapta și cei din categoria de venit mediu și sub mediu sunt cei care se înșeală cel mai mult. Dar de înșelat, toți se înșeală”, mai spune Stantcheva.

De ce contează asta? Pentru simplul motiv că o bună cunoaștere a modului în care imigranții sunt percepuți poate oferi și soluții la politicile publice prin care adresăm problema migrației- social și economic, explică profesorul de la Harvard.

Un alt survey pe care l-am făcut, adaugă ea, este legat de modul în care se percep oamenii din punct de vedere al poziției economice și sociale pe care o ocupă în societate. Studiul a fost făcut în Danemarca.

”L-am făcut acolo pentru că danezii au un sistem fiscal extrem de bine pus la punct și am putut compara percepția oamenilor cu realitatea, adică cu ceea ce au în conturile bancare. Știam în detaliu veniturile lor, ale vecinilor și puteam astfel compara percepția cu datele reale. Ce am aflat? Cei bogați consideră că vecinii lor sunt mai bogați decât erau în realitate. Cei săraci credeau că vecinii lor sunt și mai săraci decât ei. Cei săraci habar nu aveau cât de bogați erau cei considerați bogați. Întrebați pe ce loc s-ar plasa pe scara socială, cei bogați au indicat un loc mai puțin important deât erau în realitate”, spune cercetătorul.

De asemenea, i-am întrebat care sunt șansele ca un copil născut într-o familie foarte săracă să rămână sărac toată viața. În realitate, în SUA probabilitatea ca un copil provenind dintr-o familie săracă să rămână săract și la maturitate este de 33%. În Europa, media e pe la 20%. Însă percepția oamenilor e cu totul diferită. Oamenii cred că dacă te naști sărac, rămâi sărac toată viața, cu mici diferențe între statele europene.

  • Încercând să le explicăm oamenilor realitățile economice putem obține mai mult sprijin pentru politicile pe care încercăm să le promovăm.

De asemenea, ar fi util de știut despre ce cred oamenii că e bine sau e corect și ce nu în materie de taxe. Am să vă dau un exemplu: unele țări discută de a crește taxarea pe averea obținută fără prea multă muncă depusă- mușteniri, câștigurile la Bursă ș.a.m.d. Dacă întrebi un părinte care ar vrea să-și doneze casa propriului copil dacă e bine să taxezi mai mult o moștenire, evident că ți-ar spune că nu, întrucât părinții aceia au muncit din greu pentru casă. Dacă întrebi membrii societății dacă e corect ca tinerii să pornească în viață cu averi foarte diferite unul față de altul, ți s-ar răspunde că nu. E foarte complicat și poate că noi- cercetătorii dar și Guvernele – ar trebui să înțelegem mai bine aceste noțiuni. Doar așa putem aplica măsuri sociale și economice bine calibrate, pentru care să avem și sprijinul societății.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro