Profitul net al OMV Petrom a scazut cu 56% in 2014 din cauza reducerii preturilor la titei
- Redactia Hotnews
OMV Petrom a inregistrat performante mai slabe in 2014 fata de 2013, potrivit datelor transmise BVB. Astfel, profitul net a fost de 2,1 miliarde de lei in 2014, fata de 4,8 miliarde de lei in 2013, cu 56% mai redus. Potrivit OMV Petrom, cauza scaderii profitului este scaderea preturilor la titei. Productia de titei si gaze s-a mentinut la acelasi nivel, se mai arata in comunicatul OMV Petrom. Pentru 2015, OMV Petrom estimeaza investitii mai reduse cu 20-35% comparativ cu 2014, „incluzand optimizarea portofoliului si continuarea masurilor de eficientizare a costurilor pentru a face fata dificultatilor actuale de piata”
„In 2014 am continuat eforturile de stabilizare a productiei, inregistrand al doilea an consecutiv de crestere marginala a productiei de hidrocarburi din Romania comparativ cu anul precedent. In explorare am efectuat cele mai ample investitii onshore si offshore de dupa privatizare si am inregistrat o rata de succes de 60% in activitatea de explorare clasica (excluzand zona offshore de mare adancime). Am reluat activitatea de forare in blocul Neptun, sapand doua sonde noi, Domino-2 si Pelican South-1; in 2015 vom continua programul de explorare conform planificarii. In G&E, dificultatile au persistat, din cauza scaderii cererii pe piata gazelor si a marjelor negative care au condus la un rezultat deteriorat al centralei electrice Brazi. In R&M am finalizat cu succes modernizarea rafinariei Petrobrazi, care a generat cresterea planificata de 5 USD/bbl a indicatorului marja de rafinare, contribuind la rezultatul anual bun si la consolidarea valorii integrarii companiei”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Aceasta spune ca vor fi reduse investitiile din cauza „conditiilor de piata deteriorate”. „Avand in vedere mediul volatil si o probabila mentinere a conditiilor de piata deteriorate, ne reducem planurile de investitii pentru 2015 si ne intensificam programele de optimizare a costurilor, mentinandu-ne totodata proiectele cu potential de crestere din Marea Neagra. In 2015, ne asteptam ca discutiile publice referitoare la mediul fiscal si de reglementare sa continue, asa cum a fost anuntat de catre autoritati, si vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare”, a spus Mariana Gheorghe.
Vezi comunicatul atasat