Sari direct la conținut

Prognoza de inflatie pentru 2010, revizuita in usoara crestere, la 3,7%. Mugur Isarescu: Atingerea tintei de deficit avand arierate sau taind investitii este varianta cea mai proasta

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a prezentat joi, intr-o conferinta de presa, Raportul trimestrial asupra inflatiei. Potrivit acestuia, prognoza de inflatie pentru sfarsitul anului 2010 a fost revizuita in usoara crestere, de la 3,5% la 3,7%, in timp ce la sfarsitul anului 2011, rata inflatiei ar putea fi “oriunde, de la 1 la 5%”. “Inflatia a revenit in intervalul-tinta in primul trimestru din anul 2010. Este un lucru care trebuie semnalat. Ne-a luat mai mult de trei ani sa ajungem unde trebuie”, a adaugat Mugur Isarescu.

“Am avut de ales anul trecut intre 3 optiuni: taierea cheltuielilor, majorarea impozitelor si criza. Optiunea noastra a fost taierea cheltuielilor. Exista insa o rezistenta politica la reducerea cheltuielilor bugetare”, a mai spus Isarescu.

  • Si prognoza de inflatie pentru anul 2011 a fost revizuita de BNR in usoara urcare, de la 2,7% la 2,8%, insa guvernatorul bancii centrale spune ca rata inflatiei poate oscila intre 1 si 5%.
  • Potrivit guvernatorului BNR, cresterile de preturi in trimestrul al doilea si al treilea al anului trecut au fost relativ mici, iar prognoza Bancii Nationale este o inflatie “undeva la 4,2% pana spre sfarsitul acestei veri”. “In toamna insa, performatele ar putea fi semnificativ mai bune. Pana spre primavara anului viitor, vedem o dezinflatie accentuata, urmata de o stabilizare, a afirmat Mugur Isarescu.
  • Produsele din tutun au generat peste jumatate din rata anuala a inflatiei. Daca am exclude produsele din tutun din calculul indicele preturilor de consum ne-am apropia de rata inflatiei din zona euro.
  • Guvernatorul BNR a explicat ca “pe piata muncii, recesiunea si-a aratat nu numai coltii, ci si efectele de corectie, odata cu reducerea numarului de angajati si temperarea cresterilor salariale”. “Presiunile inflationiste s-au atenuat dupa scaderea cererii”, iar piata a reactionat “in sensul dezinflatiei”, a aratat guvernatorul Bancii Nationale.
  • Guvernatorul BNR a mai afirmat ca procesul dezinflationist din primul trimestru al anului si din ultimele 12 luni s-a remarcat printr-o reducere continua si accentuata a preturilor libere pe care Banca Nationala le poate influenta prin politica sa monetara: “Procesul dezinflationist din acest ultim trimestru si cel din ultimele 12 luni s-a remarcat prin doua lucruri importante. Pe de o parte prin preturile libere pe care BNR le poate influenta prin politica sa monetara, acesta consemnand o reducere continua si destul de accentuate. De asemenea, mai remarcam faptul ca acest indice, preturile din care se scad preturile administrate si preturile volatile, dar si tigarile si combustibilii, respectiv cele care au suferit cresteri majore datorita accizelor, se apropie de unu la suta. Este o evolutie remarcabila”.
  • Din 2007, cheltuielile bugetare s-au stabilizat la 40% din PIB, iar partea de venituri la 30-31% din PIB, insa nu poate sa ramana asa. Cheltuieli de 40% din PIB si peste inseamna un stat social. Ca sa faci asta trebuie sa ai venituri de peste 40% din PIB.
  • S-a tot sperat ca o sa creasca veniturile, s-au facut programe cu venituri de 39% din PIB, insa toate s-au dovedit daca nu false, cel putin incorecte. Cuvantul bun e mincinoase.
  • “Nu stiu de existenta unei banci nationale care sa sustina un stat social. De regula, politica monetara trebuie sa fie neutra”.
  • Atingerea tintei de deficit avand arierate sau taind investitii este varianta cea mai proasta, a adaugat guvernatorul Bancii Nationale.
  • Solutia optima pentru reducerea deficitului va fi gasita de Guvern, aceasta este convingerea BNR
  • “Vointa de a intra in zona euro trebuie sa fie dublata si de putinta. Trebuie sa evaluam clar daca putem intra in zona euro. Tinta de aderare la euro este pozitiva deocamdata, pentru ca ea este si un catalizator pentru programe”, mai spune Mugur Isarescu.
  • “Guvernele trebuie sa fie politice, iar nu de tehnocrati, a mai adaugat guvernatorul BNR.
  • “Cresterea economica pe baza de inflatie nu e buna pentru Romania. Dezmatul are costuri.”
  • Modelul nostru lucreaza cu date de crestere economica apropiate de zero, de la minus ceva la plus ceva.
  • “Cresterea datoriei publice este inevitabila pe timp de recesiune. Necazul e ca a crescut datoria publica fara a stimula iesirea din criza”.
  • Acordul cu Fondul Monetar International si-a atins partial scopul”.
  • Tinta de inflatie nu poate fi schimbata foarte des”.
  • “S-au facut ajustari doar in sectorul privat, cel public a ramas in urma”.
  • Nu putem face niciun fel de analogii intre Romania si Grecia. Sper ca situatia din Grecia se va rezolva rapid, exista riscul de contagiune din regiune. Situatia din Grecia ne ofera foarte multa invataminte. Fata de Grecia in acest moment suntem avantajati ca nu suntem in zona euro”, a incheiat guvernatorul BNR.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro