Programul "Rabla"
Cifrele sunt ipotetice. Mecanismul e real. Sa zicem ca statul are 75 de milioane de euro pentru Programul „Rabla” de anul asta. Anul trecut a avut 50 de milioane si a dat o prima de 1.000 de euro. O masina a costat 10.000 de euro. S-au vandut cu ajutorul acestui program 50.000 de masini. Adica toti banii din program au fost consumati, scrie Dan Selaru pe blogul sau.
Cetateanul a avut de platit 9.000 de euro. La un curs de 3,5 lei, avea de platit 31.500 de lei. La un credit de nevoi personale pe 4 ani avea de platit cam 42.000 de lei.
Anul asta, vreme de criza, o masina costa 8.500 de euro. Statul da 1.500 de euro. Adica tot pentru 50.000 de masini. Cetateanul are de platit 7.000 de euro. La 4,3 lei suma de 30.100 lei. La un credit de nevoi personale pe 4 ani are de dat tot cam 42.000 de lei.
Doar ca veniturile populatiei au scazut, leul s-a devalorizat, conditiile de creditare sunt mai drastice, cei care pot accesa programul rabla sunt mai putini, tocmai din cauza reusitelor de anul trecut si a conditiilor de creditare, oamenii cu bani si-au schimbat masina, oamenii renunta sa-si schimbe masina cand se simt nesiguri fata de locurile de munca, chestie de psihologie.
Ce a facut Guvernul? Cu cifre reale. A marit de la 3.000 de RON la 3.800 de RON pe masina, în euro, de la 860 la 885, nimic practic si a dublat numarul de masini. Firmele s-au straduit sa coboare pretul, poate chiar mai mult decat 1.500 de euro cat am zis eu. Dobanzile la credite si devalorizarea au blocat programul. Guvernul putea calcula cat trebuie sa fie prima astfel încat sa existe o motivatie reala de a cumpara prin acest program. Chiar daca pentru mai putine masini.
Cu dedicatie, domnului Pogea. Ultimul banc despre personaj. De pe FuckYouTovarasi.
„Un inginer, ministrul finantelor Gheorghe Pogea, sta pe un pod si arunca caramizi in apa. Se apropie altul, ministrul economiei Adriean Videanu, si il intreaba:
– De ce arunci caramizi in apa?
Pogea raspunde:
– Incerc sa inteleg …
– Ce sa intelegi?
– De ce o caramida patrata face, in apa, cercuri rotunde?”
Citeste si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.