Proiect CNA: Posturile TV si radio vor putea fi vandute numai dupa un an de la momentul lansarii lor / Radiourile vor trebui sa difuzeze zilnic program local de 2 si 6 ore, in functie de orasul unde emit
Persoanele si societatile care detin licente de televiziune si radio le vor putea ceda/ vinde unor terti numai dupa un an de la momentul lansarii lor, potrivit unui proiect de Decizie, adoptat marti de Consiliul National al Audiovizualului (CNA). De asemenea, potrivit unei prevederi din proiectul de Decizie, Posturile de radio vor trebui sa realizeze si sa difuzeze, zilnic, un program local, intre orele 06.00 – 24.00, de minimum doua ore, respectiv de minimum sase ore, in functie de marimea localitatilor in care emit, informeaza Mediafax.
Membrii CNA au discutat si adoptat, in sedinta de marti, un proiect de Decizie, care include chestiuni referitoare la modalitatea de cedare a licentelor audiovizuale, dar si la conditiile privind difuzarea de programe locale radio, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori.
Astfel, potrivit proiectului de Decizie, „radiodifuzorii au obligatia sa aduca la cunostinta Consiliului National al Audiovizualului, in scris, orice modificare aparuta in datele cuprinse in licenta audiovizuala. Modificari in licenta audiovizuala pot fi aduse dupa minimum 1 an de la inceperea difuzarii serviciului de programe, prelungirea valabilitatii sau preluarea licentei audiovizuale”.
Pana in prezent, detinatorii de posturi de radio si TV aveau obligatia sa notifice Consiliului National al Audiovizualului orice modificare aparuta in datele cuprinse in licenta audiovizuala, insa puteau sa cedeze/ vanda licenta imediat dupa optinerea deciziei de autorizare de la CNA.
Potrivit noului proiect al CNA, televiziunile si radiourile vor putea fi vandute numai dupa un an de la momentul lansarii lor. In ultimii ani, membrii CNA au discutat in repetate randuri despre introducerea unor restrictii in privinta cedarii unor licente audiovizuale de la o societate la alta, cedari care in fapt ascund vanzarile posturilor respective.
Introducerea termenului de 1 an in care detinatorul de licenta nu o poate modifica in niciun sens a fost aprobata cu unanimitate de voturi de membrii CNA.
O alta implicatie a deciziei CNA este aceea ca grilele posturilor de televiziune si radio si profilurile acestora pot fi modificate doar la un 1 an de cand acestea au inceput sa emita, cu aprobarea CNA.
Totodata, proiectul de Decizie prevede ca, in cazul modificariilor care se doresc aduse la aceste posturi TV si radio, dupa un an de emisie, operatorii licentelor respective trebuie sa solicite acordul Consiliului National al Audiovizualului cu cel putin 30 de zile inainte de modificare. In situatia modificarilor privind formatul de principiu al serviciului de programe si structura programelor se va depune grila de program pentru un interval de o saptamana, clasificarea emisiunilor pe tipuri de program si procentele alocate acestora.
De asemenea, in proiectul de Decizie a CNA a fost introdus un articol care prevede ca „Licenta audiovizuala acordata in conformitate cu prevederile Legii nr. 504/2002, poate fi cedata catre un tert numai cu acordul Consiliului National al Audiovizualului si cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor decurgand din licenta (…) dar nu mai devreme de 1 an de la data inceperii difuzarii serviciului de programe”.
Proiectul prevede si faptul ca, in scopul obtinerii acordului Consiliului National al Audiovizualului pentru cedarea licentei, solicitantii vor depune la registratura CNA dosarul cuprinzand urmatoarele documente: cererea titularului de licenta audiovizuala cu privire la cedarea acesteia, semnata de reprezentantul legal al solicitantului, insotita de licenta audiovizuala si decizia de autorizare audiovizuala, ambele in original; hotararea adunarii generale a actionarilor/asociatilor privind cedarea licentei, semnata de toti actionarii persoane fizice si/sau persoanele imputernicite ale actionarilor persoane juridice, conform certificat constatator, in original; certificat de atestare fiscala al cedentului; cererea cesionarului cu privire la preluarea licentei audiovizuale, insotita de alte documente prevazute in legislatia audiovizualului.
Consiliul va decide asupra solicitarii de cedare in termen de 30 de zile, comunicand in scris solicitantilor decizia sa, se mai spune in proiectul de Decizie.
- Radiourile vor trebui sa difuzeze zilnic program local de 2 si 6 ore, in functie de orasul unde emit
De asemenea, potrivit proiectului de Decizie, in cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrica terestra, in localitati cu o populatie de peste 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obtinut licente audiovizuale au obligatia de a realiza si difuza zilnic un program local, in intervalul orar 06.00 – 24.00, de minimum 6 ore.
Proiectul prevede ca, in cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrica terestra, in localitati cu o populatie de sub 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obtinut licente audiovizuale au obligatia de a realiza si difuza zilnic un program local, in intervalul orar 06.00 – 24.00, de minimum 2 ore.
In proiectul de Decizie se spune ca termenul „program local” cuprinde „stiri, informatii, reportaje, interviuri, dezbateri privind evenimente din viata economica, sociala, culturala si politica a comunitatii din zona de acoperire a serviciului de programe si din regiunea unde radiodifuzorul isi desfasoara activitatea”.
Pe de alta parte, proiectul de Decizie mai prevede ca „serviciile tematice de programe, de tip religios, sportiv, cultural, cele dedicate copiilor, consacrate ca atare prin licenta audiovizuala, precum si posturile straine licentiate si in Romania nu au obligatia de a realiza si difuza program local”.
De asemenea, proiectul prevede ca „programul retransmis nu poate fi intrerupt pentru a insera publicitate difuzata local”.
Totodata, potrivit proiectului, „radiodifuzorii detinatori de licente audiovizuale pentru servicii de programe de radiodifuziune pot introduce in cadrul serviciului de programe, prin retransmisie sau preluare, programe ale unui alt radiodifuzor, in limita unei durate cumulate de maximum 6 ore zilnic”.
Prin aceste decizii, CNA are in vedere protejarea „localismului” si a radiourilor mici. In prezent, retelele nationale de radio nu au obligatia de a difuza program local si in localitatile din provincie retransmit in general programul realizat la Bucuresti.
Proiectul de Decizie urmeaza sa fie supus dezbaterii publice. Dupa consultarea partilor interesate, proiectul va fi adoptat de catre CNA. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.