Sari direct la conținut

Proiect de Hotarare de Guvern: Pretul gazelor din productia interna va creste cu 6,7 lei/Mwh de la 1 iulie

HotNews.ro

Ministerul Energiei a publicat un proiect de Hotarare de Guvern prin care este stabilit un nou calendar de liberalizare a preturilor la gazele din productia interna pentru consumatorii casnici. Potrivit proiectului, de la 1 iulie 2015, pretul gazelor din productia interna creste de la 53,3 lei/MWh cat este in prezent la 60 de lei/MWh. Calendarul prevede o scumpire anuala pana in 2017. Incepand cu 2018, preturile vor fi reevaluate, insa sunt stabilite si pentru acestea niste estimari.

Potrivit calendarului, pe 1 iulie 2016 pretul va creste la 66 lei/MWh, iar in aprilie 2017 la 72 lei/MWh. Pentru 1 aprilie 2018 este estimata o crestere la 78 lei/MWh. De asemenea, pentru 1 aprilie 2019 o crestere la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2010 la 90 lei/MWh. Acest calendar este valabil pentru preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populaţiei. Incepând cu aprilie 2018 urmează a fi reevaluat, se arata in proiect.

  • Vezi documentele atasate

Reamintim ca la inceputul lunii iunie, Guvernul a aprobat un memorandum privind aplicarea unui nou calendar de liberalizare a preturilor la gazele naturale din productia interna pentru consumatorii casnici. Calendarul a fost agreat cu reprezentantii Comisiei Europene si prevede o crestere treptata a preturilor la gazele naturale, incepand din iulie 2015 pana 2018. Majorarile de preturi vor fi facute anual, nu trimestrial ca pana acum.

Guvernul si Comisia Europeana au prevazut pretul de 78 lei/MWh in 2018 deoarece atat este acum, in medie, pe piata libera. Daca in 2018, preturile de pe piata libera vor fi mult peste 78 lei/MWh, va fi facut un nou calendar pana in 2021.

Trebuie precizat ca acestea sunt preturile pentru gazele din productia interna. Pretul final la consumatorul casnic poate fi influentat si de alti factori, precum fiscalitatea in domeniul gazelor naturale sau de nivelul importurilor.

In cazul consumatorilor non-casnici nu mai este necesar niciun calendar, piata fiind complet liberalizata pentru acestia inca de la 1 ianuarie 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro