Sari direct la conținut

Proiectul legii bugetului de stat 2011: Veniturile vor creste cu 15% fata de anul 2010, cheltuielile cu 3%

HotNews.ro

Venituri la bugetul de stat de 80,8 miliarde lei, in 2011, si cheltuieli de 108,4 miliarde lei – sunt estimate in proiectul Legii bugetului de stat pe anul viitor, publicat de Ministerul Finantelor Publice. Cea mai mare crestere a veniturilor este estimata la capitolul „Alte impozite pe venit, profit si cistiguri din capital de la persoane juridice”, de 380% fata de anul 2010. Cheltuielile de indemnizatie de conducere vor scadea cu aproximativ 40% si cele cu „alte sporuri”, cu 30%.

Bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 80.812,1 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 108.491,9 milioane lei, cu un deficit de 27.679,8 milioane lei, arata Proiectul Legii bugetului de stat.

Spre exemplu, veniturile din impozitul pe venit din activitati independente va creste cu 1% in 2011, mai arata documentul citat, iar Impozit pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala va creste cu 0,29%. Contributiile de asigurari vor creste cu 1,5%. Sumele primite de la UE sau alti donatori vor creste cu 79,38%.

In acelasi timp, „Veniturile obtinute in procesul de stingere a creantelor bugetare” vor inregistra o scadere de aproape 100%, la fel si „Veniturile realizate cu ocazia participarii la actiuni sub egida organizatiilor internationale”.

Cu aproape 100% vor scadea cheltuielile din imprumuturi. Cheltuielile de indemnizatie de conducere vor scadea cu aproximativ 40% si „alte sporuri” cu 30%. In schimb, cresc cu 30% cheltuielile cu „uniforme si echipament obligatoriu”. Cresc cu 127% cheltuielile statului cu „Contributii de asigurari sociale de stat”. La capitolul bunuri si servicii, cresc cu 68% cheltuielile cu carburanti si lubrifianti si cele cu dezinfectanti cu 134%, „Prime de asigurare viata platite de angajator pentru

angajati” cu 72%.

In acelasi document se arata ca vor creste cu 536% sumele din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului.

In ceea ce priveste proiectele cu fonduri europene, „in anul 2011 ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii noi sau in continuare, aferente unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile”.

Documentul mai arata ca „se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie sau termenele de punere in functiune”. .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro