Proiectul NetCity pentru fibra optica in Capitala a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat contractul de concesiune catre UTI Systems a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii, cunoscuta sub numele NetCity, proiect de peste 200 milioane euro.
Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI Systems in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala, incheiat intre municipalitate si UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.
Hotararea de aprobare a contractului de concesiune a fost repinsa, saptamana trecuta, lipsindu-i un singur vot pentru a fi aprobata, in sedinta din 29 februarie.
Contractul de concesiune pentru fibra optica a fost incheiat in 2007, intre municipalitate si compania UTI Systems, printr-un parteneriat public-privat. Astfel, compania UTI Systems ar trebui sa investeasca peste 200 milioane de euro in realizarea retelei metropolitane de fibra optica, pe care ar urma apoi sa o si administreze. Primaria va pune la dispozitie domeniul public pentru constructia retelei si va avea dreptul sa impuna un tarif maximal pentru serviciile oferite de UTI.
Presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric declara ca proiectul este facut de oameni incompetenti, este nefunctional si va duce la falimentul firmelor de cablu. El sustine ca UTI va detine monopolul si va taxa masiv firmele de cablu, care vor fi impinse spre faliment.
Reprezentantii primariei spun ca nu poate fi vorba de monopol pentru ca muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, insa aceste firme nu o fac din considerente economice.