Proteste ale taximetristilor in Capitala. Modificarea legii taximetriei ii scoate in strada si pe cei care sustin proiectul, si pe cei care il contesta
Modificarea legii taximetriei scindeaza asociatiile din domeniu. Cinci astfel de organizatii au anuntat ca protesteaza incepand de astazi in Bucuresti, unele pentru aplicarea cat mai rapida a legii, altele pentru respingerea ei imediata. Mitingurile vin la o saptamana dupa ce Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor a aprobat o serie de amendamente la Legea 38/2003 privind taximetria; printre principalele modificari propuse se numara introducerea tarifului unic stabilit de catre Consiliile Locale si a interdictiei taximetristilor de a opera in alte localitati decat cea de autorizare.
In sedinta din 20 martie, membrii Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au aprobat o serie de amendamente la Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Potrivit inregistrarii sedintei de saptamana trecutasi a Confederatiei operatorilor si transportatorilor autorizati din Romania, printre modificarile aduse actului normativ se numara urmatoarele:
- introducerea tarifului unic stabilit de catre Consiliile Locale
- obligativitatea ca toti taximetristii sa opereze numai pe raza autoritatii de autorizare
- inlocuirea cazierului de conduita profesionala cu cazierul eliberat de politia rutiera
- sanctionarea activitatii neautorizate cu ridicarea placutelor si a talonului
Dar prevederea care ii scoate astazi in strada pe taximetristii nemultumiti de modificarile legii este aceasta: obligativitatea ca toti taximetristii sa opereze numai pe raza autoritatii de autorizare.
George Ionescu, deputat PDL membru in Comisia pentru industrii si raportor al proiectului de lege, a declarat pentru HotNews.ro ca la acest act normativ se lucreaza de aproximativ jumatate de an, iar legea – in forma aprobata in Comisia pentru industrii – „a plecat in plenul Camerei Deputatilor si isi urmeaza cursul firesc”.
APTRTI si FORT sunt impotriva noului proiect de lege: Interdictia ca taximetristii din Ilfov sa lucreze in Bucuresti va arunca pe drumuri 2.000 de familii
Asociatia Profesionala a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTRTI) si Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) au anuntat la doua zile dupa ce amendamentele au fost aprobate in Comisia pentru industrii ca vor protesta pe 27 martie, in Bucuresti, fata de noul proiect de lege din domeniul taximetriei.
- Principala solicitare: renuntarea la modificarea legii taximetriei
Mihai Ghisa, presedintele APTRTI sipatronul firmei de taximetrie ilfovene „Pelicanul”, a declarat pentru HotNews.ro ca „modificarile nu au fost dezbatute cu noi niciodata”. „Avem inregistrata toata sedinta video din Comisia pentru industrii si se vede ca secretarul de sedinta nu a semnat legea. Ei au depus-o la Comisia juridica fara semnatura si au dat-o mai departe sa intre in plen. Vom protesta in Parcul Izvor si vom pune imaginile pe monitor sa vada toata lumea cum a trecut legea asta de Comisia de industrii”, a precizat Mihai Ghisa.
Acesta a sustinut ca amendamentele introduse impiedica transportul in regim de taxi in zona Bucuresti-Ilfov, prin eliminarea posibilitatii transportatorilor autorizati in judetul Ilfov de a opera in Capitala. „Prin aceasta actiune vor ajunge pe drumuri aproximativ 2.000 de familii ce isi asigura traiul de zi cu zi din aceasta activitate, in ciuda faptului ca Legea 168/2010 le da dreptul de a opera in Bucuresti”, a spus Mihai Ghisa.
Initial, cele doua organizatii au anuntat ca vor protesta timp de trei zile, pana pe 29 martie, fata de acest proiect de lege, potrivit Agerpres. Luni, ele au precizat ca au renuntat la cele 3 zile de protest din fata Primariei Capitalei si vor facemiting, marti, in fata sediului Camerei Deputatilor (Palatul Parlamentului, intrarea Izvor), intre aceleasi ore anuntate initial, 10.00-14.00.
Camera Taximetristilor, ANPOTRT si ANTTI sustin modificarile la lege
Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) va protesta marti, 27 martie, intre orele 10:00-14:00, in fata sediului Primariei Municipiului Bucuresti, de pe Splaiul Independentei.
„Organizam acest miting pentru a protesta impotriva modului in care actioneaza Directia de Transporturi din cadrul Primariei Capitalei, directie reprezentata de Madalin Dumitru si Dedu Ion. Noi solicitam de fapt demiterea acestora, deoarece nu au respectat si nu au aplicat prevederile Legii 38/2003, modificata si completata cu ordonantele nr. 265/2007, 68/2008 si 168/2010, privind transportul in regim de taxi. De asemenea, cei doi directori nu au asigurat transparenta decizionala conform legii, in baza careia trebuie sa fie facute publice atat numarul autorizatiilor de transport si de taxi valabile, al celor retrase, anulate sau neprelungite, identitatea tuturor transportatorilor autorizati sa execute acest serviciu, cat si numarul de autorizatii detinute”, informeaza asociatia intr-un comunicat.
Protestele vor continua miercuri 28 martie si joi 29 martie, intre orele 10.00 – 14.00, in Piata Constitutiei din Capitala, cand Camera Taximetristilor din Municipiul Bucuresti – membra a Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Asociatia Nationala a Operatorilor de Transport in Regim de Taxi (ANPOTRT) si Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) vor iesi in strada, transmite Agerpres.
Cele trei organizatii sunt de acord cu amendamentele aduse Legii taximetriei si au anuntat ca ies in strada pentru a sustine introducerea cat mai rapida a proiectului de lege pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor.
Principalele solicitari:
- Eliminarea pirateriei, astfel incat fiecare taximetrist autorizat sa lucreze „numai si numai” pe raza si localitatea de autorizare
- Introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputatilor votarea modificarilor Legii 38/2003
- Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General sa dea curs sesizarilor inregistrate si sa ia masurile legale impotriva tuturor primariilor care au eliberat autorizatii taxi nerespectand legea Sursa
George Ionescu, deputat PDL membru in Comisia pentru industrii si presedinte al Asociatiei Operatorilor Taxi din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca toate amendamentele aduse legii au fost discutate cu asociatiile reprezentative la nivel national. „Singura problema pentru care vor sa iasa in strada, si va spun ca nu sunt de acord cu ei, este legat de faptul ca taximetristii vor fi obligati sa lucreze numai in localitatea in care isi platesc taxele. Dar acesta este un principiu care se aplica in toate tarile europene. Si acolo e acelasi principiu: iti desfasori activitatea unde platesti taxele, asta este legislatia si in UE”, a sustinut George Ionescu.
In ce priveste acuzatia lansata de Mihai Ghisa, presedintele APTRTI, ca printre modificarile aduse legii se numara si „obligativitatea ca un Dispecerat Taxi sa detina si un anumit parc propriu de masini, respectiv 50 de autovehicule autorizate taxi”, deputatul a declarat ca „nu exista in lege asa ceva”. El a sustinut ca „aceasta a fost o propunere care a fost respinsa”.
„Am fost raportor pe aceasta lege, pentru ca eu mi-am desfasurat activitatea in ultimii 20 ani numai in zona de transport si ma pricep. Dar nu am fost singurul care a lucrat pe aceasta lege. Toate modificarile sunt amendamente discutate cu asociatiile reprezentative la nivel national”, a declarat George Ionescu.
Primaria Bucuresti: Sorin Oprescu a propus Comisiei de Industrie tariful unic
Dupa ce Asociatia Transportatorilor si Taximetristilor Independenti a anuntat ca protesteaza in fata Primariei Bucuresti pentru demiterea directorilor Madalin Dumitru si Ion Dedu de la Directia Transporturi, primaria a dat publicitatii un comunicat de presa in care a reamintit asociatiei ca a respectat legislatia si a sustinut cerintele taximetristilor independenti la Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor.
„Primaria Municipiului Bucuresti a respectat intocmai legislatia in ceea ce priveste stabilirea si modificarea tarifelor, inclusiv procedura de vizare a listelor de tarife, existand in acest sens documentatiile prevazute de legislatia in vigoare. (…) Mai mult, mentionam ca, in urma discutiilor purtate la sfarsitul anului trecut cu asociatiile profesionale reprezentative, primarul general Sorin Oprescu a propus Comisiei de Industrie si Servicii din cadrul Parlamentului Romaniei, o serie de modificari ale legislatiei in domeniu. Printre acestea se numara si reglementarea a doua sisteme de tarifare: 1. tariful unic; 2. tariful minimal si tariful maximal”, se arata incomunicatul de presa.