Sari direct la conținut

PSD – agonia neputintei (de Sever Voinescu)

Cotidianul

Este dincolo de orice dezbatere ca Romania are nevoie de o stinga viguroasa si credibila pentru cei dispusi sa o sustina. Tocmai de aceea, acest PSD trebuie lasat sa moara.

Sa nu ne facem iluzii, PSD a fost, este si va ramine partidul dlui Iliescu. Trasatura generala a partidelor politice romanesti este aceea ca nu sint institutii politice de sine statatoare, ci grupuri politice aglutinate in jurul cuiva. Cu exceptia onorabila a PNL, toate partidele cu oarecare insemnatate depind direct, ombilical, de un lider.

PRM este de neimaginat fara dl Vadim Tudor, PC e doar o umbra a dlui Voiculescu, PD este doar aparatul de lucru al dlui Basescu, PNTCD s-a stins fara dl Corneliu Coposu, PNG este un atelaj cu personalitate juridica anexat unei persoane fizice. PSD apartine dlui Iliescu, asa cum ii apartine casa in care locuieste, patul in care doarme, hainele pe care le poarta sau stiloul cu care scrie.

Criza partidului de dupa alegerile din 2004 nu marturiseste nici transformarea partidului si nici socul firesc de dupa infringere, ci arata ca PSD nu se poate descurca fara dl Iliescu. Relatia dintre dl Iliescu si PSD este indestructibila. Pe de alta parte, pentru dl Iliescu partidul este religia suprema, iar viata de partid, pe care o invoca adesea cu patima, este chiar ratiunea de a fi.

Dl Iliescu a facut acest partid ca un „Deus” si, ca orice creatie de acest gen, PSD nu poate iesi de sub imperiul creatorului.

Recent, mai multi lideri ai PSD au pus degetul pe rana. Intr-adevar, eticheta de partid corupt si eticheta de partid cripto-comunist ucid partidul. Dar PSD a dovedit, in ciuda lozincilor mobilizatoare pe care le striga liderii sai peste tot, ca nu are mijloacele sa se vindece.

PSD crede ca se poate vindeca de coruptie cu o conducere asezata pe un fundament de putere rezultat din combinatiile dlor Hrebenciuc si Mitrea. PSD crede ca scapa de eticheta de criptocomunism cu dl Iliescu pe post de tartor moral. De-a dreptul absurd.

Si chiar daca puterea domnilor mai sus-amintiti apune, ce vine in loc? Tinerii dlui Ponta sint incapabili de orice proiect politic serios, de vreme ce nu au fost capabili sa-l exprime coerent in toti acesti ani. Mai mult decit sa clameze ca sint tineri, si ca de aceea ceilalti ar trebui sa le cedeze fotoliile, grupul dlui Ponta nu a facut nimic.

In rest, solutiile pentru PSD sint: periferia zgomotoasa a dlui Vanghelie, superficialitatea de starleta fara dimensiuni a dlui Voicu, platforma dlui Nastase – sortita esecului ca orice alt produs actual al fostului lider maxim – sau faimosul grup de la Cluj, nimic mai mult decit un grup de combinatori de Cancelarie cu pretentii mai fine decit Hrebenciuc.

Adevarul este ca PSD nu are resurse interne sa se transforme in altceva decit este. Disponibilitatea dlui Geoana de a face pact cu oricine ofera o perspectiva de liniste in PSD arata, doar, cit de singur si neputincios este liderul legitim al partidului. Aidoma regimului comunist, PSD este nereformabil. Cind Gorbaciov a incercat sa umanizeze bolsevismul, l-a distrus. La fel, orice infuzie de etica in PSD il prabuseste.

Liderii partidelor aflate la ananghie scot la bataie mitul unitatii partidului. La partid, teama de dezmembrare este ca teama de boala la om. Dar, daca chiar exista in PSD oameni politici care cred intr-o stinga romaneasca moderna, acestia trebuie sa inteleaga ca disparitia propriului partid este o conditie sine qua non pentru viabilitatea oricarui proiect de stinga in Romania.

PSD trebuie sa se dezmembreze in trei, patru formatiuni de stinga mai mici, iar apropiatele alegeri sa arate care dintre ele are suportul electoral real pentru a fi baza unei miscari sanatoase de stinga. A sunat ceasul partidului-mamut construit pe mostenirea defunctului PCR si intretinut printr-o retea respingatoare de complicitati. Liderii PSD, insa, par sa nu inteleaga acest lucru.

Singurul care are toate motivele sa nu inteleaga este dl Iliescu. In rest, e doar cecitate politica. Sa crezi ca ceea ce se intimpla acum in PSD este numai o lupta interna pentru putere e ca si cum ai crede ca un cutremur devastator este cauzat de rimele care gauresc pamintul in jurul radacinii firului de iarba.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro