PSD Dâmbovița cere primarilor din județ să îl facă cetățean de onoare pe Tudor Gheorghe, acuzat că face propagandă pro-comunism prin spectacolul "Degeaba 30"
PSD Dâmboviţa le scrie primarilor din județ, propunându-le să îi acorde titlul de cetăţean de onoare lui Tudor Gheorghe, „în semn de apreciere pentru contribuţia excepţională avută la promovarea culturii şi a patrimoniului cultural românesc”. Filiala PSD reclamă „un atac grobian comis de pseudo-politicieni PNL împotriva unui simbol al culturii naţionale”, în contextul controverselor generate de spectacolul acestuia „Degeaba 30“ și al criticilor că face propagandă pro-comunism.
„Zilele trecute am asistat cu toţii la un atac grobian comis de pseudo-politicieni PNL împotriva unui simbol al culturii naţionale, domnul Tudor Gheorghe. M-am consultat cu preşedintele partidului, domnul deputat Corneliu Ştefan, şi împreună vom adresa o scrisoare deschisă tuturor primarilor de oraşe şi comune din Dâmboviţa pe care-i vom invita să analizeze oportunitatea acordării titlului de cetăţean de onoare domnului Tudor Gheorghe, în semn de apreciere şi protejare a valorilor culturale de patrimoniu”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Radu Popa, citat de Agerpres.
În scrisoarea deschisă se arată că decizia acordării titlului de cetăţean de onoare se justifică prin „contribuţia deosebită a lui Tudor Gheorghe la punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional, prin valorificarea şi prin promovarea muzicii culte, dar şi pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă, timp de decenii, în dezvoltarea artelor”.
„Pe fondul apariţiei în spaţiul public a unor atacuri lansate de pseudo-politicieni liberali la adresa unui simbol cu valoare de patrimoniu al culturii naţionale, luând în calcul nevoia de promovare şi de protejare a valorilor patrimoniului cultural material dar mai ales imaterial, având în vedere apariţia în spaţiul public a unor elemente de natură să deformeze percepţia publică despre valorile culturale tradiţionale, în semn de apreciere pentru contribuţia excepţională avută, de-a lungul întregii sale activităţi, desfăşurată pe mai multe decenii, la promovarea culturii şi a patrimoniului cultural românesc atât în ţară cât şi în străinătate, ca o dovadă a respectului pentru măiestria artistică şi pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul prin care a contribuit la îmbogăţirea culturii naţionale şi a spiritualităţii româneşti, vă propunem, stimate dle. primar, să analizaţi oportunitatea acordării titlului de Cetăţean de onoare al localităţii, dlui. Tudor Gheorghe”, se mai afirmă în scrisoarea deschisă a PSD Dâmboviţa.
Lui Tudor Gheorghe îi va fi conferit și titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, printr-un demers al Gabrielei Firea, care a sărit și ea în apărarea artistului.
„În ce priveşte mult discutatul proiect privind declararea ca cetăţean de onoare a domnului Tudor Gheorghe, vreau să fac o singură precizare: noi apreciem valoarea unei personalităţi din punct de vedere cultural, din punct de vedere artistic. Nu ne referim la preocupările politice sau de altă natură ale acelei personalităţi. Am văzut că este asociat domnul Tudor Gheorghe cu anumite partide politice. Lansez doar o întrebare: dacă această imensă personalitate culturală, Tudor Gheorghe, ar fi avut simpatii cu alte formaţiuni politice, care transformă nişte nulităţi în genii, pe reţelele de socializare care ar fi fost reacţia? Cu siguranţă, una neconformă cu realităţile culturale. Noi venim cu acest proiect pentru a-l declara pe omul de cultură Tudor Gheorghe cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti”, a susținut Firea la începutul ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București.
Aceste demersuri au loc în plin scandal generat de spectacolul „Degeaba 30“ al lui Tudor Gheorghe, difuzat de Televiziunea Română în 26 ianuarie, de ziua lui Nicolae Ceaușescu. Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi Andrei Caramitru l-au criticat dur pe Tudor Gheorghe, acuzându-l că face propaganda pro-comunism şi critică Uniunea Europeană în acest spectacol.
Contactat de „Adevărul„, Tudor Gheorghe a spus că preferă să aplice vorba populară „câinii latră, caravana trece“. „Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E aşa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini. Dacă nu exista nicio reacţie mi se părea ciudat. Dar bravo lor! Eu cred în ce am făcut şi nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoşi. Eu sunt mai delicat“.
El a susținut că cei care îl critică nu au văzut spectacolul și au scos din context anumite afirmaţii. În ceea ce priveşte acuzaţiile că ar face propagandă comunistă, Tudor Gheorghe a precizat: „Doamne fereşte, ce înseamnă să nu-ţi dai seama ce vorbeşti. Cum să fiu eu nostalgic după perioada comunistă când tatăl meu a fost condamnat politic 20 de ani, iar eu aruncat în stradă? Cum pot ăştia să spună aşa? Că n-am fost membru de partid, slavă Domnului! Eu n-am intrat în niciun partid politic. Eu am fost interzis să cânt în perioada aia. Mă rog, treaba lor, să fie sănătoşi“.
În 2014, Tudor Gheorghe l-a susţinut pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. De asemenea, în acelaşi an, Tudor Gheorghe a transmis un mesaj de susţinere postului Antena 3, după ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție. La acel moment, tatăl cântăreţului, Ilie Gheorghe, spunea că refuză să creadă că fiul său a făcut asemenea declaraţii şi se arăta deranjat că și numele său „este folosit în campania de salvare a unui comunist murdar“.