Sari direct la conținut

PSD-inainte si dupa motiune (de Sever Voinescu)

Cotidianul

PSD se afla intr-o situatie critica nu pentru ca scade in sondaje si nici pentru ca a pierdut muschii politici pe care ii avea odata. PSD e prins intre un trecut vinovat si un prezent timp – asta e marea sa problema!

Cu putine zile inaintea votului parlamentar pe motiunea de cenzura, liderul partidului spune: „Sint doar trei variante mari si late: fie un guvern de stinga, in jurul PSD, fie un guvern de dreapta, in jurul PNL, PD sau cine se mai poate aduna, fie un guvern care sa aiba o respiratie ceva mai larga, care sa asigure o guvernare pina la alegerile viitoare“.

Cita putere de analiza, ce subtila inteligenta politica! Nu-i asa ca variantele mari si late, inclusiv cea cu respiratia ceva mai larga, va uimesc? Cine ar fi crezut ca un nou guvern poate sa fie de dreapta, de stinga sau de uniune – „din aceasta dilema nu puteti iesi“? Nimeni! Dl Geoana prelungeste cu glorie logica politica a marilor sai inaintasi, dnii Nae Catavencu si Tache

Farfuridi. Dar, mai departe, liderul probeaza si puterea de previziune: „Daca domnul Tariceanu doreste sa vina cu un guvern Tariceanu III, este problema domniei sale, dar in orice caz varianta ca acest guvern ramine in forma actuala cred ca trebuie exclusa din calcul“. Sigur, e treaba dlui Geoana ca exclude din calcul chiar varianta cea mai probabila.

Creierul sau politic, deja celebru, asa ii spune. La fel, e treaba PSD ce face cu liderul sau. Ei l-au ales, sa se bucure de el! Situatia din PSD insa ne priveste pe toti. PSD continua sa fie partidul care monopolizeaza stinga si, prin asta, continua sa fie unul dintre cei doi pulmoni ai democratiei noastre – daca mi se permite sa prelungesc analogiile anatomice. In plus, PSD are citeva mari datorii de platit Romaniei!

Situatia pe care PSD spera sa o rezolve cu motiunea sta cam asa: de-o parte este dl Geoana, cu mintea sa diafana, de partea cealalta se afla dnii Nastase si Iliescu (mai mult sau mai putin impreuna), oameni politici de calibru greu, incomparabil mai inteligenti decit actualul lider (ceea ce nici nu-i greu, fie vorba intre noi), dar cu serioase probleme de imagine: unul are probleme penale, altul

are probleme morale. Si prin votul pe motiune, dar, in general, prin tot ceea ce fac in aceasta perioada, oamenii din PSD sint tinuti sa aleaga intre un om cu probleme penale, un om cu probleme morale si un prost. Iti trebuie multa intelepciune sa poti alege bine si, daca PSD nu o are, chiar nu trebuie condamnat, caci nici un alt grup politic de pe scena nu ar avea-o.

Printre lupii tineri exista oameni care pot scoate partidul din aceasta optiune aproape imposibila. Unii au mici defecte (de pilda, dl Diaconescu mi se pare prea flexibil, iar dl Corlatean prea inflexibil), dar, oricum, calitatile lor ii ridica mult deasupra falimentarei triade Geoana-Iliescu-Nastase.

In mintea mea, dl Ponta ar fi un bun lider pentru PSD, iar dl Vasile Puscas ar fi chiar cel mai bun. In PSD chiar exista oameni capabili sa faca din eredele PCR un partid de stinga modern si bine articulat.

Eu cred ca, indiferent de rezultatul motiunii, PSD va ramine cu mari probleme, caci e blocat, cum spuneam, intr-o optiune imposibila. Cei care au sperat ca jocul de-a motiunea le va rezolva problema s-au inselat. Pentru PSD, indiferent de rezultatul votului, exista un singur efect. Mare si lat. Tulburarile interne vor continua si previzibilul esec electoral nu mai poate fi evitat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro