Sari direct la conținut

PSD vrea să blocheze prin lege listarea Hidroelectrica pe bursă

HotNews.ro
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

​Un proiect de lege prin care este blocată orice vânzare de acțiuni la companiile de stat, inițiat de PSD, a trecut rapid, fără prea multă dezbatere, de Senat, aflându-se acum în Camera Deputaților, în procedură de urgență. Miza proiectului este blocarea pe o perioadă de 2 ani a oricăror proceduri pentru listarea companiei Hidroelectrica. Chiar recent Hidroelectrica a semnat un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.

Potrivit legislației în vigoare, listarea ar urma să aibă loc prin vânzarea unui pachet de 10%. Decizia de listare a 10% a fost luată în anul 2013 prin HG 1066, modificată ulterior prin HG 987/2017, adică în timpul guvernărilor PSD.

Proiectul de lege a fost înregistrat în Senat pe 30 martie, iar pe 19 mai era deja aprobată, fără a fi dezbătut. Acum este în procedură de urgență la Camera Deputaților, termenul pentru depunerea raportului fiind 9 iunie 2020. Toți inițiatorii sunt senatori PSD, printre care Șerban Nicolae, Carmen Dan, Titus Corlățean etc.

Ce prevede proiectul? „Se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Prin lege, statul este blocat să vândă, însă nu și să cumpere. Proiectul prevede că statul poate cumpăra acțiuni de la companii din domeniul producerii de medicamente, din domeniul construcției de mașini, distribuția de energie electrică și termică (n.r. de ce nu și gaze?), explorarea resurselor minerale, transport, distribuția apei potabile, poștă și comunicații.

Aici este de reamintit că statul, prin Hidroelectrica, intenționează să cumpere activele din România pe care cehii de la CEZ intenționează să le vândă.

Pe lângă faptul că se pot obține sume importante de bani care intră ori în conturile societății, ori la bugetul de stat (în funcție de decizia politică), în urma unei listări pe bursă, activitatea unei companii devine mult mai transparentă.

Ce spune PSD în expunerea de motive? Că declararea situației de urgență a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional, motiv pentru care valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm greu de anticipat. Însă, situația de urgență a trecut. Astfel, acest motiv nu mai are valoare.

PSD spune apoi, la modul general, că efectele negative în plan economic determinate de situația de urgență și de COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata situației de urgență. „De aceea, este necesar ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai îndelungată, de siguranță”, se precizeză în expunerea de motive. Explicația PSD este neserioasă, mai ales că nu este întărită de vreun studiu profesionist.

Citește și

Listarea pe bursă a Hidroelectrica: A fost semnat contractul de consultanță

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro