Sari direct la conținut

Radu Calin Cristea, propus de PNL pentru un mandat de membru in CNA

HotNews.ro
Radu Calin Cristea (foto arhiva), Foto: AGERPRES
Radu Calin Cristea (foto arhiva), Foto: AGERPRES

Jurnalistul Radu Calin Cristea este propunerea grupurilor parlamentare PNL din Camera Deputatilor si Senat pentru functia de membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), au declarat pentru Mediafax reprezentanti ai PNL.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului analizeaza, in sedinta comuna de luni, o scrisoare din partea liderilor grupurilor parlamentare PNL referitoare la declansarea procedurilor de numire a unui membru in CNA.

Jurnalistul Radu Calin Cristea este propunerea grupurilor parlamentare PNL din Camera Deputatilor si Senat pentru functia de membru in CNA.

Radu Calin Cristea ar urma sa il inlocuiasca in CNA pe Constantin Dutu, al carui mandat expira in luna decembrie, au declarat pentru Mediafax surse. In 2006, cand a fost numit membru al CNA de Parlament, la propunerea Camerei Deputatilor, Constantin Dutu a fost sustinut pentru aceasta functie de catre PRM, partid care nu se mai afla in prezent la guvernare.

In afara de Constantin Dutu, alti 5 membri ai CNA – Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deaca si Lorand Turos – isi vor incheia mandatele in decembrie 2012. In locul acestora, potrivit Legii audiovizualului, Parlamentul trebuie sa numeasca noi membri ai Consiliului, ale caror mandate vor fi de sase ani.

Secretarul Camerei Deputatilor Georgian Pop a declarat, luni, ca mandatele a sase membri CNA vor expira in decembrie si a precizat ca, pana pe 31 octombrie, trebuie validate in Plenul Parlamentului noile nominalizari.

„Sase membri ai CNA, sase mandate expira in decembrie. Doua revin Camerei Deputatilor, doua Senatului, unul Guvernului si unul Presedintiei. Am dat termen de raport al Comisiilor de cultura pana pe 30 octombrie, ca pana de 31 octombrie, cand avem Plen comun, sa-i validam”, a spus Georgian Pop dupa reuniunea Birourilor Permanente a Camerei Deputatilor si Senatului. El a mai spus ca un loc se vacanteaza si in cazul CNCD, urmand sa fie indeplina procedura parlamentara.

Radu Calin Cristea este jurnalist, fost corespondent al Radio Europa Libera, scriitor si fost director al Muzeului National al Literaturii Romane. De asemenea, in acest an, Radu Calin Cristea a condus Televiziunea Romana timp de aproape o luna.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administratie al TVR de la momentul respectiv, in frunte cu presedintele-director general al institutiei, Alexandru Lazescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. In functia de director general interimar al TVR a fost numit atunci Radu Calin Cristea.

Imediat dupa ce a fost numit la conducerea televiziunii publice, Radu Calin Cristea s-a remarcat prin faptul ca „a redat” fotbalul romanilor, el precizand, intr-o conferinta de presa din 15 iunie, ca milioanele de romani care sunt platitori de taxa TV au fost pusi in imposibilitatea de a urmari in direct toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia si Ucraina din cauza ca fosta conducere a TVR, asigurata de Alexandru Lazescu, a sublicentiat mai multe meciuri companiei Romtelecom.

Radu Calin Cristea a anuntat in respectiva conferinta de presa ca televiziunea publica a notificat Romtelecom sa nu mai difuzeze meciuri de la Euro 2012, intrucat societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicentierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport. Mai precis, TVR aducea la cunostinta Romtelecom ca termenele de plata prevazute au fost depasite. Ulterior, in urma negocierilor purtate intre reprezentantii TVR si cei ai Romtelecom, TVR si Romtelecom au transmis simultan meciurile de la Euro 2012. Totusi, Politia a deschis o ancheta cu privire la modul de incredintare directa de catre fosta conducere a TVR (Alexandru Lazescu, n.r.) catre Dolce TV – Romtelecom a drepturilor de transmisiune a meciurilor din cadrul Euro 2012, potrivit unui comunicat remis Mediafax de reprezentantii TVR in 19 iunie.

Pe 3 iulie, Parlamentul l-a validat insa pe Claudiu Saftoiu ca presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune. Saftoiu, propus ca membru in CA al TVR din partea PNL, a preluat atunci mandatul de la Radu Calin Cristea.

Ulterior, Radu Calin Cristea a fost numit redactor-sef interimar al Redactiei Literatura Arte, din cadrul Directiei Editoriale a TVR. Televiziunea Romana este in prezent in plin proces de restructurare.

In afara de Constantin Dutu, Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deaca si Lorand Turos, ale caror mandate in Consiliul National al Audiovizualului vor expira la sfarsitul anului 2012, din CNA mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Malaimare si Valentin-Alexandru Jucan, ale caror mandate vor expira fie in 2014, fie in 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu si Malaimare au fost validati ca membri titulari ai CNA in octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira in 2014. Narcisa Iorga a fost propusa ca membru al CNA din partea Presedintiei, Mihai Malaimare si Christian Mititelu au fost propusi de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular in CNA in februarie 2012. Jucan a fost propus pentru aceasta functie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul sau va expira in 2018.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri si este numit de Parlament, la propunerea: Senatului – 3 membri; Camerei Deputatilor – 3 membri; Presedintelui Romaniei – 2 membri; Guvernului – 3 membri. Propunerile nominalizeaza candidatul pentru postul de titular, precum si candidatul pentru postul de supleant si se inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere, in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii de numire. Birourile permanente ale celor doua Camere inainteaza propunerile comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii candidatilor in sedinta comuna. In urma audierii, comisiile permanente de specialitate intocmesc un aviz comun pe care il prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Candidaturile se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in conditiile intrunirii cvorumului celor doua Camere.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro