Radu Tudor, Gabriela Vranceanu Firea, Victor Ciutacu si Alina Petrescu cer, intr-o petitie trimisa Parlamentului European, declansarea procedurii de infringement daca Romania va mentine articolul referitor la presa in Strategia Nationala de Aparare. Comisia din PE le-a respins marti petitia
Comisia de Petitii din Parlamentul European a respins, marti, plangerile unor jurnalisti romani privind includerea presei in Strategia Nationala de Aparare, au declarat pentru HotNews.ro europarlamentari prezenti la dezbatere. Printre petitionari se numara sindicatul Mediasind, dar si o plangere semnata de jurnalistul Radu Tudor in numele unui grup de ziaristi, intre care Gabriela Vranceanu Firea, Victor Ciutacu si Alina Petrescu.
- Radu Tudor a declarat pentru HotNews.ro ca „initiativa si textul petitiei apartine europarlamentarului Victor Bostinaru, sustinut de Norica Nicolai si altii. Eu am fost intrebat daca sustin ideea unei petitii care sa sanctioneze prevederea din Strategia de aparare. Am fost de acord,impreuna cu alti colegi din presa,nu-i stiu pe toti”.
UPDATE Victor Ciutacu: „Sustin scoaterea presei din Strategia Nationala de Aparare, dar procedura de infringement nu este treaba mea, e treaba politicienilor”.
UPDATE 2 Europarlamentarul PDL Cristian Preda ofera pe blogul lui o perspectiva asupra dezbaterilor din comisia de petitii a PE: „deputatul Bostinaru si deputata Nicolai au reusit sa exporte dezbaterea despre presa din Romania si strategia de securitate a CSAT intre plangerea unui cetatean german in legatura cu „interdictia impotriva legarii vitelor si, in special, a vitelor de lapte” si plangerea unui spaniol referitoare la „inlaturarea unui cuib de berze din turnul unei biserici din Galapagar, in apropiere de Madrid”.
Petitia celor patru
”Strategia nationala deschide posibilitatea nu doar a ingradirii libertatii de informare si de exprimare, dar si a eliminarii premeditate, prin mijloace incadrate „legale” a jurnalistilor care isi permit ca in timpul exercitarii profesiei lor sa critice o autoritate publica care actioneaza abuziv sau care nu are competenta. Documentul reprezinta, in opinia noastra, incalcarea explicita de catre un stat membru al Uniunii Europene a unor norme juridice fundamentale dupa cum urmeaza: Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, conventia europeana a drepturilor omului, tratatul privind Uniunea Europeana si tratatul privind functionarea Uniunii Europene, petitionarii se adreseaza Parlamentului European si Comisiei Europene cu solicitarea explicita de a cere retragerea de indata a prevederilor articolului, in cazul unui refuz, declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea normelor europene mentionate anterior”, se arata in petitia trimisa Parlamentului European, si semnata de Radu Tudor in numele grupului de jurnalisti, din care mai fac parte Gabriela Vranceanu Firea, Victor Ciutacu si Alina Petrescu.
In Strategia Nationala de Aparare, la capitolul Vulnerabilitati, este inclusa o referire la presa: ”Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Strategia a fost trimisa Parlamentului in luna iunie, insa documentul n-a fost inca adoptat.
Radu Tudor: Textul petiiei apartine europarlamentarului Victor Bostinaru
„Initiativa si textul petitiei apartine europarlamentarului Victor Bostinaru,sustinut de Norica Nicolai si altii. Eu am fost intrebat daca sustin ideea unei petitii care sa sanctioneze prevederea din Strategia de aparare. Am fost de acord,impreuna cu alti colegi din presa, nu-i stiu pe toti. Dl Bostinaru stie„, a declarat pentru HotNews.ro Radu Tudor. Surse de la Bruxelles au declarat insa ca petitia semnata de Radu Tudor in numele celor patru a fost inregistrata separat, sub nr. 0733/2010 (by R.T. (Romanian), bearing three signatures). In evaluarea comisiei de petitii se mai arata ca petitionarul nu si-a dat acordul ca numele lui sa devina public pe un registru public accesibil pe internet.
„Nu am cerut confidentialitatea. Nu am caderea sa fac asa ceva, e o chestiune ce tine de mecanismele PE. De altfel nimic nu e confidential acolo, am facut si o emisiune la Antena 3 pe tema asta, chiar cu dl Bostinaru. Nu cred ca trebuie sa aiba nimic confidential petitia„, sustine Radu Tudor, intrebat daca a solicitat confidentialitatea petitiei.
Jurnalistul mai spune ca a fost invitat la Bruxelles de doua ori, dar ca emisiuinile zilnice nu i-au permis deplasarea: „Exista reprezentanti ai presei romane si ai sindicatului mass media, condus de Cristi Godinac (n.r. Mediasind). Cred ca prevederile Strategiei intra in conflict puternic cu jurisprudenta CEDO in materie de libera exprimare. Cei care au facut mentiunea despre media, ca vulnerabilitate la securitatea nationala, trebuie sanctionati in plan intern si extern. Pur si simplu, ce scrie in acel capitol este perfect incompatibil cu profilul de tara europeana al Romaniei. Mie imi este suficient ca strategia sa fie modificata, cu scuzele de rigoare. Gafe grave au facut si alte regimuri dupa 1989. N-am nici o dorinta speciala ca Romania sa primeasca o procedura de infringement„.
Europarlamentarul PSD, Victor Bostinaru, care sustine acest demers, a anuntat ca respingerea petitiei va fi contestata. „In urma votului din Comisia de Petitii, eurodeputatii Partidului Popular European (EPP), grup la care este afiliat PDL, au decis cu 16 voturi in favoare ca petitiile sa fie declarate inchise, in conditiile in care petitiile jurnalistilor romani aveau sustinerea a nu mai putin de 4 din cele 7 grupuri politice din Parlamentul European.
Astfel, Grupurile Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Verzilor si Grupul Confederal al Stangii Unite Europene vor contesta votul din Comisia de Petitii in cadrul Conferintei Presedintilor„, se arata intr-un comunicat emis de biroul europarlamentarului PSD, Victor Bostinaru.