Sari direct la conținut

Raidul marinei ruse asupra navei „Sukru Okan” în Marea Neagră pune la încercare răbdarea lui Recep Erdogan

HotNews.ro
Vladimir Putin și Recep Erdogan, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin și Recep Erdogan, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

Raidul marinei ruse din Marea Neagră asupra navei de mărfuri „Sukru Okan”, acțiune care a avut loc în apropierea țărmului turcesc, pune la încercare răbdarea președintelui Recep Erdogan, care încearcă să mențină relații bune cu Moscova și să îl convingă pe Vladimir Putin să reia acordul privind exportarea cerealelor ucrainene, scrie Reuters.

Pușcași marini ruși înarmați au urcat la bordul navei aflate sub pavilionul statului Palau după ce au deschis focul asupra acesteia duminică, la aproximativ 60 de kilometri de coasta de nord-vest a Turciei, în apele internaționale dar în apropierea orașului turcesc Istanbul.

Rusia a declarat că după finalizarea acțiunii pe care a descris-o drept „inspecție” navei i s-a permis să își continue drumul către Ucraina.

Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO ca dimensiune a forțelor militare, nu a făcut niciun comentariu public asupra incidentului care a adus repercusiunile războiului din Ucraina mult mai la sud decât se aștepta probabil Ankara.

Analiștii spun că ultima mutare a forțelor armate ruse testează răbdarea și hotărârea lui Erdogan de a menține relații bune cu omologul său rus, pe care l-a invitat în Turcia luna aceasta pentru a discuta despre reluarea acordului intermediat de ONU care a permis Ucrainei să își reia exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

O „tăcere ciudată” a lui Recep Erdogan

„Acest tip de agresiune exercitată atât de aproape de Istanbul a trecut necontrolat și nu respectă drepturile generale ale Turciei”, afirmă Yoruk Isik, un analist geopolitic de la firma de consultanță „Observatorul Bosforului” din Istanbul.

„Tăcerea Ankarei este ciudată dar arată că ea încă se bazează pe Putin să vină în vizită și să se întoarcă la respectarea acordului privind cerealele”, afirmă el.

După ce Rusia a refuzat să mai prelungească acordul luna trecută, ea a lansat lovituri repetate asupra instalațiilor portuare ucrainene de la Marea Neagră și Dunăre, avertizând totodată că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene fără garanții de securitate din partea Moscova ar implica „riscuri”.

Deși Ucraina și unii dintre partenerii ei occidentali au încercat să găsească rute alternative pentru aceste exporturi, guvernul lui Erdogan, care menține relații bune și cu Kievul, li se opune discret din considerente de siguranță.

Președintele turc vrea ca Occidentul să accepte unele dintre revendicările Rusiei, dar și ca Moscova să renunțe la o parte din pretenții, pentru a relua exporturile de cereale ucrainene sub supravegherea ONU și a Ankarei.

Atacurile rusești asupra porturilor ucrainene îngreunează discuțiile

Rusia a lansat miercuri noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Ucraina anunțând în schimb că o navă portcontainer a reușit să plece din Odesa sub un „coridor umanitar”, una dintre alternativele propuse. Moscova nu a spus dacă va respecta coridorul de transport, iar surse din domeniul transportului maritim și al asigurărilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța lor.

Rebeca Grynspan, secretar general al ONU pe probleme legate de comerț și dezvoltare, a declarat mai devreme în cursul zilei că este în contact cu toate părțile implicate pentru a le convinge să se întoarcă la masa negocierilor, dar că discuțiile sunt „dificile” în contextul bombardamentelor rusești recente asupra infrastructurii portuare a Ucrainei.

Aydin Sezer, un fost diplomat turc și analist de politică externă de la Ankara, afirmă că inspectarea navei „Sukru Okan” de către Rusia a avut loc din punct de vedere tehnic într-o zonă din război, date fiind avertismentele lansate atât de către Moscova, cât și Kiev, la adresa navelor inamice din Marea Neagră.

Potrivit acestuia, dat fiind faptul că Ankara a vândut drone și alte echipamente militare Ucrainei în timp ce pretindea că este neutră în conflict, „este o provocare foarte mare pentru Turcia să își găsească vocea pe acest subiect”.

Ce ar dori Vladimir Putin pentru a reveni la acordul privind exporturile de cereale

Turcia a încercat să se poziționeze într-o zonă care să îi permită intermedierea oricăror negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Ea și-a exprimat opoziția față de invazia declanșată de Vladimir Putin și a cerut inclusiv ca Rusia să dea înapoi Crimeea Ucrainei, dar în același timp a condamnat sancțiunile occidentale impuse împotriva Moscovei și și-a intensificat colaborarea pe plan economic cu ea pe parcursul războiului.

Un oficial din cadrul ministerului turc al apărării a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității că Ankara analizează incidentul cu nava „Sukru Okan”, dar nu a dorit să ofere detalii suplimentare.

Mai mulți oficiali ruși de rang înalt, inclusiv Putin, au spus anterior că Rusia este dispusă să reia acordul privind exportarea cerealelor ucrainene dacă Occidentul va oferi garanții privind solicitările Moscovei. Rusia a acuzat în mod repetat că partea acordului care oferea garanții privind exporturile sale de cereale și îngrășăminte nu a fost respectată.

Aydin Sezer spune că două dintre solicitările cheie ale Moscovei sunt includerea unei bănci rusești în sistemul internațional de plăți SWIFT pentru a asigura desfășurarea fără probleme a plăților și ridicarea sancțiunilor față de exportarea către Rusia a bunurilor folosite în agricultură.

Fostul diplomat turc spune că în aceste condiții Erdogan ar trebui să negocieze mai degrabă cu statele occidentale, decât cu Rusia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro