Sari direct la conținut

Raluca Turcan: Există cumul chiar de 6-7 ajutoare de la stat, fără să ai dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii

HotNews.ro
Raluca Turcan, Foto: Agerpres
Raluca Turcan, Foto: Agerpres

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că există în România persoane care cumulează câte şase sau şapte ajutoare de la stat, primite sub diverse forme, ea anunţând că în teritoriu se vor face controale care să stabilească dacă beneficiarii acestora au dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă sau se complac în situaţia de asistat social. Turcan avansează ideea acordării unor „pachete integrate” de ajutoare celor care se află în situaţii vulnerabile, scrie News.ro.

„Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază şi de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţiile pentru copii, au şi ajutorul pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de şase-şapte beneficii de la stat fără să ai, totuşi, dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, joi seară, la Antena 3.

Raluca Turcan a susţinut că îşi doreşte ca formele de sprijin acordate unei persoane aflate în stare de vulnerabilitate să fie „integrate”, în sensul acordării unor pachete de sprijin pentru copii, educaţionale, sanitare, de consiliere şi îndrumare spre piaţa muncii.

Ea a afirmat că în unele zone anchetele sociale care se fac la nivelul autorităţii locale nu ţin cont de rigorile legii, iar în acest context anunţă controale în cadrul cărora vor fi verificate anchetele.

„Unele autorităţi locale îşi iau în serios misiunea de a-i îndemna să depună şi muncă în folosul comunităţii, să caute un loc de muncă. Alţii se complac, pentru că ţinându-i pe oameni oarecum în sărăcie, îi ţin şi într-un soi de dependenţă. Şi aici am făcut un plan de acţiune cu echipa din Ministerul Muncii şi anume, prin AJPIS-uri să demarăm inspecţii şi campanii în teritoriu, astfel încât să vedem dacă printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei într-adevăr au deschiderea să-şi caute loc de muncă în continuare sau pur şi simplu se complac în această formă de sprijin”, a adăugat ministrul.

Turcan a precizat că în ultimii ani numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România.

„Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut în România în ultimii ani constant şi în acelaşi timp şi numărul celor care beneficiază de ajutorul de sprijin pentru familie, care este tot o formă de ajutor de la stat pentru familiile cu venituri scăzute a scăzut. Însă în privinţa ajutoarelor sociale, eu aş vrea să schimbăm puţin optica în raport cu acordarea acestora, şi anume să încurajeze totuşi reîncadrarea în câmpul muncii pentru cei care pot să muncească, iar cei care nu pot cu adevărat să fie sprijiniţi”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan: E un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării unitare, pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege

Ministrul Muncii critică dur Legea salarizării unitare din sistemul bugetar, despre care susţine că a creat inechităţi şi a dus la procese în justiţie, scrie News.ro. Raluca Turcan afirmă că în acest sistem este „haos” şi că îşi propune stabilirea unui sistem echitabil de salarizare a bugetarilor, anunţând că vrea „corectarea” legii salarizării unitare.

„În momentul de faţă, din anul 2017, suntem pe o lege în sistemul public de salarizare care se cheamă Legea salarizării unitare, dar care numai unitară nu este, întrucât, din momentul în care a intrat în aplicare, s-au creat disproporţii şi inechităţi atât de mari încât avem şi nemulţumiri şi distorsiuni. În primul rând, legea este gândită pe grupe ocupaţionale în care unii au fost crescuţi mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale. În momentul în care au crescut aceştia, cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare şi, în felul acesta, am ajuns la procese în instanţă câştigate, cu drepturi care trebuie plătite. Deci, practic, e un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării bugetare pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege”, a mai declarat Raluca Turcan, joi seară, într-o emisiune la Antena 3.

În acest context, ministrul Muncii şi Protecţiei sociale a anunţat că a solicitat încă de la preluarea mandatului de ministru „o evaluare a acestor inechităţi” şi a susţinut că doreşte „corectarea” legii salarizării unitare.

Turcan a menţionat că nu îşi doreşte să taie din veniturile bugetarilor, însă a anunţat că se vor face verificări cu privire la sporurile de care bugetarii beneficiază.

„Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, da, unii care beneficiază de spor de antenă într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar atenţie, nu se taie salariile, se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici”, a explicat ministrul Muncii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro