Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina a creat o problemă neașteptată pentru aliații Rusiei

HotNews.ro
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Războiul din Ucraina a provocat o problemă neașteptată pentru aliații Rusiei, sancțiunile istorice impuse de Occident împotriva Moscovei subminând foarte probabil rolul său de exportator de încredere a echipamentelor militare, afirmă ministerul britanic al Apărării.

Ministerul de la Londra notează în evaluarea sa de joi dimineața că încă dinainte ca președintele Vladimir Putin să declanșeze războiul anul trecut cota de piață a Rusiei în ceea ce privește exporturile de arme și armament era în declin iar că acum, dat fiind conflictul din Ucraina, Moscova va pune aproape cu siguranță accentul pe înarmarea propriilor trupe, în detrimentul aprovizionării partenerilor săi externi.

„O penurie de componene afectează probabil producția de echipamente pentru export, precum vehiculele blindate, elicopterele de atac și sistemele de apărare aeriană”, afirmă joi evaluarea întocmită de ministerul britanic al Apărării pe baza rapoartelor primite de serviciile de informații de la Londra.

Acesta afirmă de asemenea că sancțiunile occidentale și necesitățile de război ale Rusiei afectează probabil serios serviciile de întreținere și sprijin pentru echipamentele deja exportate de Rusia, fiind probabil ca situația să persiste timp de minim 3 ani, dată fiind capacitatea industrială de care Rusia dispune în prezent.

Rusia s-ar pregăti să își trimită cel mai modern tanc pe front

Noua evaluare a ministerului Apărării de la Londra vine după ce pe 19 ianuarie acesta nota că, din cauza pierderilor suferite de forțele sale blindate, Rusia se pregătește pentru a arunca în luptă în Ucraina tancuri T-14 „Armata”, cel mai modern model de care dispune, dar o asemenea decizie vine cu un risc ridicat din cauza mai multor probleme legate de ele.

Potrivit britanicilor, orice desfășurare de T-14 va fi probabil o decizie cu risc ridicat pentru Rusia. În cei unsprezece ani de dezvoltare, programul a fost afectat de întârzieri, de reducerea numărului planificat de unități și de relatări privind probleme de fabricație. O provocare suplimentară pentru Rusia este adaptarea lanțului său logistic pentru a gestiona T-14, deoarece acesta este mai mare și mai greu decât alte tancuri rusești.

„Dacă Rusia va desfășura T-14, probabil că va fi în primul rând în scopuri propagandistice. Producția este probabil doar de câteva zeci de exemplare, și comandanții probabil că nu vor avea încredere în acest vehicul în luptă”, nota luna trecută ministerul Apărării de la Londra.

Amiralul Hervé Bléjean, şeful Statului Major al Uniunii Europene, estima la începutul lunii ianuarie că Rusia a pierdut, de la începutul războiului în Ucraina, 60% din stocul său total de tancuri de luptă.

Potrivit acestuia, 40% dintre vehiculele de transport de trupe ale armatei ruse şi 20% din artileria sa au fost de asemenea „scoase din uz”.

Urmărește ultimele evoluții din a 344-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro