Sari direct la conținut

Razboiul impotriva disidentilor: Cum a mazilit Crin Antonescu patru membri de frunte si a izolat "garda veche" din PNL

HotNews.ro

In contextul in care liberalii pregatesc un congres extraordinar la sfarsitul lunii februarie, Crin Antonescu isi securizeaza pozitia de lider al PNL si elimina pe rand contestatarii din partid. Biroul Permanent al PNL a votat luni, la propunerea lui Antonescu, in favoarea excluderii primarului de Baia Mare, Catalin Chereches si a deputatului Octavian Bot. Dupa ce in urma cu citeva saptamani PNL o exclusese si pe Adriana Saftoriu, Crin Antonescu a anuntat luni ca excluderea lui Andrei Chiliman este iminenta. In mai putin de un an, presedintele PNL a reusit sa limiteze influenta dizidentilor din PNL Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Calin Popescu Tariceanu. In locul contestatarilor, in prima linie au fost promovati oameni fideli presedintelui PNL, dar si nume noi si controversate ca Gigi Becali sau Sorin Rosca Stanescu.

Conducerea Biroului Politic Central al PNL a votat luni favorabil propunerea de excludere din partid a primarului orasului Baia Mare, Catalin Chereches, si a deputatului PNL Octavian Bot. Propunerile au fost facute de catre organizatia PNL Maramures, respectiv PNL Bihor, si urmeaza sa fie dezbatute si in Delegatia Permanenta a partidului, care, potrivit statutului, este forul decizional in acest caz.

Propunerea de excludere a lui Chereches are loc in contextul in care acesta a contestat public si a respins sustinerea candidatiilor la parlamentare propusi de conducerea PNL in judetul sau. De altfel, in timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, presedintele PNL Crin Antonescu s-a aratat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promitand sanctiuni la prima reuniune la liberalilor dupa anuntarea rezultatului alegerilor.

Crin Antonescu a declarat vineri ca este de acord cu excluderea primarului din Baia Mare, Catalin Chereches. Liderul PNL a argumentat prin faptul ca primarul de Baia Mare a dus o campanie impotriva candidatilor PNL desemnati in municipiu.

  • Catalin Chereches:  „Este regretabil ca s-a propus excluderea mea,  mai ales intr-un partid liberal, faptul ca cineva doreste sa imi inchida gura si sa nu am opinii(…) Declaratiile mele cu privire la nominalizarile partidului la alegerile din decembrie si faptul ca ar fi trebuit reimprospatata lista nu ar fi trebuit sa deranjeze conducerea centrala a partidului. Crin Antonescu nu a fost un membru de partid foarte disciplinat, nu a fost un soldat tacut si cu capul plecat de-a lungul timpului, ar fi trebuit sa inteleaga. Probabil ca domnia sa vrea oameni comozi si nu oameni performanti in jurul sau(…) propunerea dlui Antonescu vine ca un fel de multumire la faptul ca l-am onorat cu cel mai mare scor din tara”.(B1TV)

Excluderea lui Andrei Chiliman pastrata pentru Congresul PNL. La finalul sedintei PNL, Crin Antonescu a declarat ca a cerut conducerii partidului sa stabileasca data congresului extratrdinar pentru a se clarficia situatia lui Chiliman.

  • Crin Antonescu: „Nu se poate insa ca dupa ce vom avea un congres clarificator, in multe privinte, sa ramanem in acelasi partid si eu si dl Chiliman, pentru ca din doua una, fie congresul socoteste ca toata conducerea PNL in frunte cu mine a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani intr-un partid ex-sovietic si atunci evident plec eu, fie dl Chiliman este un om care loveste in mod tradator in acest partid si atunci nu mai are domnia sa ce cauta”.

Cu o zi inaintea sedintei conducerii PNL,Crin Antonescu a declarat, intr-un interviu pentru Gandul, ca Andrei Chiliman a tradat partidul si ca „tradatorii il dezgusta si indigneaza”, dupa ce primarul sectorului 1 a declarat ca PNL risca sa devina cel mai anti-occidental partid din Romania sub conducerea lui Antonescu.

Chiliman a mai spus ca se bazeaza pe Calin Popescu Tariceanu in ceea ce a numit demersul de recuperare a partidului. In replica, Antonescu a afirmat ca Tariceanu a „procedat neinspirat” cand a devenit „secundantul lui Chiliman”. Totodata presedintele PNL a adaugat ca tradatorii ar trebui exclusi din partid, dar ca le va cere colegilor sa amane aceasta decizie pentru a le permite acestora participarea la Congresul care va fi organizat la „sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie”.

In mai putin de un an de zile, Crin Antonescu a eliminat pe rand dizidentii din interiorul PNL.

La inceputul lunii aprilie 2012, liderul PNL Bucuresti Andrei Chiliman a fost demis de la sefia organizatiei si alti doi lideri de sector inlocuiti. Chiar in preajma alegerilor locale, Antonescu a reusit, cu sustinerea Biroului Permanent al PNL, sa-l inlocuiasca pe Chiliman cu apropiatul sau Rares Manescu.

Pretextul invocat de catre conducerea PNL pentru demiterea lui Chiliman a fost nominalizarea candidaturilor PNL pe sectoare, insa miza reala a demiterii acestuia a avut la baza lupta pentru influenta in partid dintre garda veche de liberali si actuala conducere. Rares Manescu, sustinut puternic de Crin Antonescu, a incercat in repetate randuri sa preia controlul organizatiei de Bucuresti de la Andrei Chiliman si Vlad Moisescu, apropiati ai lui Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu.

Trei sefi de organizatii demisi pentru ineficienta si tradare, Gigi Becali sustinut pentru deputatie. In octombrie, in contextul stabilirii candidatiilor la alegerile parlamentare, conducerea PNL a eliminat trei sefi de organizatii. Sedinta PNL in care trebuia validata lista de candidati pentru parlamentare s-a lasat cu taieri de capete. Crin Antonescu a cerut demisia lui Vlad Moisescu (apropiat al taberei Chiliman-Tariceanu) din functia de presedinte al organizatiei PNL sector 1(cea mai performanta organizatie de sector a PNL), acuzandu-l pe acesta ca a colaborat cu PDL in timpul campaniei de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Alti doi lideri de organizatii au fost demisi pe motiv de ineficienta, mai exact liderii de la Dambovita si Mehedinti – Gabriel Grozavu si Liviu Mazilu.

Mazilirea celor trei lideri de organizatii a avut loc in contextul in care sustinerea acordata de Crin Antonescu lui Gigi Becali pentru a candida pe listele PNL la alegerile parlamentare nu a fost acceptata usor de liberali, cativa dintre acestia criticand sustinerea patronului echipei de fotabal Steaua.

De altfel, in aceeasi sedinta, Gigi Becali a primit derogare pentru a candida la alegerile parlamentare, acesta neavand vechimea necesara pentru o astfel de functie.

Prin demiterea celor trei lideri de organizatie, Antonescu a temperat elanul dizidentilor din interiorul PNL care au criticat public decizia de cooptare a lui Gigi Becali.

La finalul sedintei, Antonescu a explicat presei ca demiterea lui Moisescu nu are nicio legatura cu sustinerea candidaturii lui Gigi Becali.

  • Crin Antonescu :„Ineficienta, slaba organizare, incapacitatea de a atrage oameni noi au fost motivele demiterii schimbarilor de la Mehedinti si Dambovita. Indelungata, intensa si binecunoscuta activitate pe care oamenii aflati in fruntea acestei organizatii au desfasurat-o in contradictie cu interesele, deciziile si strategiile PNL. Este de neacceptat ca in vreme ce un intreg partid se mobilizeaza, da o batalie politica, unii dintre noi sa tradeze” (19 octombrie, Mediafax).

Cel mai vehement contestatar al lui Antonescu – Adriana Saftoiu exclusa din PNL in secret. De asemenea, in apropierea sarbatorilor de iarna din decembrie, organizatia PNL Prahova a decis excluderea din partid a fostului deputat Adriana Saftoiu cel mai vehement contestatar al lui Crin Antonescu, decizia fiind motivata de „contradictia” intre ideile exprimate public de Saftoiu si cele ale PNL.

Presedintele PNL Prahova, Mircea Rosca, a anuntat pe 22 decembrie, intr-o conferinta de presa, ca Delegatia Permanenta a organizatiei judetene a decis exluderea din partid a fostului deputat de Prahova Adriana Saftoiu.

Adriana Saftoiu a declarat pentru ca decizia a fost luata fara ca ea sa fie anuntata pentru a-si putea prezenta pozitia, afirmand ca pana si in cazul membrilor PCR acestia isi puteau prezenta punctul de vedere inaintea unei excluderi.

  • Adriana Saftoiu:”Am aflat despre aceasta excludere de la televizor si nu-mi ramane decat sa constat ca e mai rau decat daca as fi fost membru al Partidului Comunist, unde acolo inteleg ca totusi te chemau in sedinta in care erai exlcus macar sa te infiereze de fata cu oamenii muncii si sa mimeze cat decat democratia, lasandu-te, vezi Doamne, sa spui ceva in apararea ta”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro