“Razboiul” intra in ultima sa faza. Cine va castiga? Dezvoltatorii, clientii sau bancile?
Aud multi clienti plangandu-se ca preturile sunt in continuare ridicate. Multi dezvoltatori se plang ca preturile sunt prea mici. Bancile trebuie sa vina cu propria parere. Daca preturile trebuie sa scada atunci dezvoltatorii vor pierde bani, iar bancile vor risca sa piarda imprumuturile pe care le-au acordat. Daca preturile vor creste, atunci clientii nu vor aparea, sau exista riscul sa apara, dar sa nu poata sa isi plateasca ratele.(…) Cine va castiga acest “razboi” ? Nimeni! Cand porneste un razboi, toate partile implicate au pierderi colaterale”, scrie pe blogul sau Ilias Papageorgiadis.
(…)
Dezvolatorii: Multi dezamagiti, unii in asteptare
Exista prea multi dezvoltatori care au probleme acum. Nu au vandut prea multe proprietati in ultimele 20 de luni si in ciuda noilor lor oferte, isi vad clientii asteptand preturi mai bune. Altii, desi se mentin deoarece fie au vandut foarte repede, fie au dispus de lichiditati pentru a-si termina proiectele. Dar mai mult sau mai putin, majoritatea dintre ei sunt:
– Suparati, fiindca sunt blocati, iar unii isi risca reputatia sau chiar existent pe piata.
– Cu pareri de rau, fiindca majoritatea “strategiilor” (cheltuind foarte multi bani) pe care le-au urmat nu au avut niciun rezultat pe o piata in cadere. De asemenea le pare rau pentru unele decizii proaste legate de locatii, suprafete etc.
– Foarte ingrijorati, fiindca nu prevad nicio veste pozitiva pentru viitorul apropiat
– Stresati, fiindca bancile pun presiune pe ei
– Lipsiti de confort, fiindca au construit in perioada 2007 – 2008, cand costul de constructie era mult mai ridicat decat azi. Au cumparat terenuri la preturi duble (sau chiar mai mari) fata de 2010, prin urmare costul este mult mai ridicat.
– Hotarati sa nu vanda cu pierderi, “Am investit timp in acest proiect, resurse, o parte din viata mea. Nu vreau sa vand cu pierderi” (unii dintre ei mi-au spus acest lucru).
– Unii dintre ei au renuntat sa mai incerce, in vreme ce altii se lupta in continuare. Din fericire altii inca stau in picioare.
(…)
Clientii: In defensiva, simtind ca nu gasesc ceea ce cauta
In acelasi timp clientii sunt in defensiva. Aud despre atat de multe oferte, dar foarte putine se potrivesc realitatii, cand merg sa vada apartamentul promovat…”fereastra de shopping”. Criza a batut si la usile lor, facandu-i mai duri in timpul negocierilor. Incearca sa ajusteze preturile noilor venituri scazute. Se pare ca majoritatea sunt:
– Suparati, fiindca tot nu gasesc ceea ce cauta
– Cu pareri de rau, daca au cumparat o proprietate in perioada 2007 – 2008, iar acum platesc rate pentru ceva ce valoreaza jumatate fata de cand a fost cumparat.
– Foarte ingrijorati, fiindca vad ca preturile nu ajung la asteptarile lor.
– Stresati, fiindca gasesc (dupa cum se plang) multe proiecte proaste si foarte putine bune la preturi corecte.
– Lipsiti de confort, simtind ca majoritatea dezvoltatorilor “nu sunt flexibili” si nu ii ajuta sa finalizeze o tranzactie.
– Determinati sa nu lase pe nimeni sa se laude ca le-a vandut scump, creand o avere “pacalindu-i”, (nu uitati cat de multi oameni si-au facut reclama la profituri in 2008, explicand cum au facut avere si cum isi permit sa traiasca ca niste regi).
– Hotarati sa nu cumpere la un pret ridicat (indiferent ce ar insemna “pret ridicat” pentru ei).
– Unii dintre ei asteapta vremuri mai bune, in vreme ce altii continua sa caute. Multi dintre se intreaba pur si simplu ce sa faca.
(…)
Bancile: “Personajul negativ de obicei” poate sfarsi ca “victima” de asemenea (!)
Credeti sau nu, bancile pot fi primele care pot pierde acest “razboi”. Lucrurile sunt destul de complicate pentru ei, pentru ca in zilele noastre ele:
– Trebuie sa decida daca executa un dezvoltator cu probleme sau il ajuta si mai mult. (Prima optiune cauzeaza pierderi garantate astazi, iar a doua optiune prezinta riscul unor pierderi si mai mari in viitor).
– Trebuie sa accepte faptul ca au facut greseli in trecut, iar aceste greseli ar putea cauza pierderi majore.
– Sunt foarte precauti cu lichiditatile lor si nu le este usor sa ceara o injectie cu lichiditati de la bancile mama. (dar daca este necesar?)
– Aud multi clienti plangandu-se ca preturile sunt in continuare ridicate. Multi dezvoltatori se plang ca preturile sunt prea mici. Bancile trebuie sa vina cu propria parere. Daca preturile trebuie sa scada atunci dezvoltatorii vor pierde bani, iar bancile vor risca sa piarda imprumuturile pe care le-au acordat. Daca preturile vor creste, atunci clientii nu vor aparea, sau exista riscul sa apara, dar sa nu poata sa isi plateasca ratele. Prin urmare bancile risca inca odata ca imprumuturile lor imobiliare sa devina neperformante.
(…)
Cine va castiga acest “razboi”?
Nimeni! Cand porneste un razboi, toate partile implicate au pierderi colaterale. De aceea le sugerez celor trei parti sa se aseze la masa si sa reconsidere. Daca nu colaboreaza acum, vor pierde toti in viitor.
Citeste comentariul integral pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.