Sari direct la conținut

Razboiul Ponta-Basescu continua. Cum a evoluat conflictul dintre premier si presedinte pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European. Vezi in text cine sunt sustinatorii celor doua tabere

HotNews.ro
Traian Basescu si Angela Merkel, Foto: Hotnews
Traian Basescu si Angela Merkel, Foto: Hotnews

Premierul Victor Ponta nu renunta la intentia de a reprezenta Romania pe plan extern in Consiliul European si avertizeaza ca va recurge la mecanismele constitutionale pentru a-si indeplini atributiile. Desi, la intalnirea Consiliului European din 23 mai, Traian Basescu va fi cel care va reprezenta Romania, Ponta a avertizat ca problema nu s-a solutionat. Conflictul pe tema reprezentarii Romaniei la nivel european dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu a izbucnit in urma cu o saptamana si creat o adevarata polemica intre Putere si Opozitie.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca la reuniunea Consiliului European ar trebui sa participe primul-ministru iar „anomalia” instituita prin reprezentarea Romaniei de catre Traian Basescu va fi reglementata prin mecanisme constitutionale.

„Pe 23 mai probabil ca va merge Traian Basescu, eu pe 23 oricum nu cred ca pot sa particip, dar Consiliul European este pe 28 iunie, cred ca pana atunci trebuie sa stabilim pe plan intern cine participa si cu ce mandat (…) Merge pe mandatul domniei sale si atat”, a declarat premierul la Realitatea TV.

Ponta sustine ca din punct de vedere constitutional, nu exista nicio prevedere care sa mentioneze ca presedintele Romaniei este cel care reprezinta tara in forurile Uniunii Europene. Premierul a completat ca, la Consiliul European din 28 iunie, ramane de stabilit, prin mijloace constitutionale, cine va reprezenta tara si in ce conditii.

Consultandu-ma atat cu Guvernul, cu cei care ne sustin, cat si cu Parlamentul, o sa-mi spun punctul de vedere dupa care, prin niste mecanisme constitutionale, nu vreau sa le anticipez in acest moment, sau legale, cred ca trebuie sa stabilim. Dar, deocamdata, pentru domnul Basescu este o problema de orgoliu, el vrea sa arate, iar pentru mine este o problema de functionare„, a explicat Ponta.

Ministrul de Externe: Pana in prezent s-a operat cu un premier sters

Totodata, ministrul de Externe, Andrei Marga a intervenit public pentru a sustine afirmatiile premierului declarand ca in baza prevederilor Constitutiei si a agendei Consiliului European, premierul Victor Ponta „nu poate lipsi de la Consiliu”, argumentand ca pe agenda exista chestiuni referitoare la probleme economice si sociale, care tin de politica interna.

„Ar trebui sa luam in considerare si urmatorul fapt ca pe agenda Consiliului European de la Bruxelles sunt probleme economice si sociale, de creeare de joburi, legate de acestea, probleme eminamente interne in sensul clasic, dar mai adaug inca un argument. Problemele UE sunt tot mai mult probleme interne, in sensul ca operam in interiorul unei Uniuni.

Daca corelam toate aceste argumente privind agenda Consiliului, putem corela si cu reprezentarea altor tari, atunci este clar ca premierul nu poate lipsi de la acest Consiliu (…) Nu vreau sa intru intr-o caracterizare larga a fostei guvernari, dar trebuie spus ca s-a operat cu un prim-ministru atenuat, daca nu sters, iar in aceste conditii se intelege ca presedintele avea si datoria sa reprezinte Romania”, a spus Marga la Realitatea TV.

Presedintele Curtii Constitutionale: Seful statului a fost pana acum/ Raspunsul se gaseste in Constitutie

In apararea presedintelui Traian Basescu a intervenit presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean care spune ca la Consiliul European trebuie sa mearga presedintele Traian Basescu, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent.

„Raspunsul se gaseste in Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie”, a declarat Zegrean citat de cotidianul EVZ.

Deranjat de interventia lui Augustin Zegrean, premierul Victor Ponta a replicat ca stie ca acesta este prietenul lui Basescu, dar ca ar fi mai bine sa vorbeasca atunci cand este intrebat.

Cristian Preda: O interventie a Curtii Constitutionale ar demonstra ca nu stapanim regulile jocului din politica

Europarlamentarul Cristian Preda considera ca o interventie a Curtii Constitutionale pe chestiunea reprezentarii Romaniei la Consiliul European (CE) ar demonstra ca ‘nu stapanim regulile jocului din politica’.

„Daca ajungem ca si in aceasta privinta a reprezentarii la Bruxelles sa cerem ajutorul Curtii Constitutionale, chiar ca nu suntem in stare sa stapanim regulile elementare ale jocului politic. Insist asupra acestui punct: din momentul la care Romania a participat la Consiliile Europene l-am trimis pe presedinte.

Aceasta este optiunea pe care noi am facut-o si am facut-o in virtutea regulilor regimului (n. red.-regimul semiprezidential). (…) Dezbaterea nu a fost plasata, de la bun inceput, in termenii potriviti, pentru ca e vorba de regim, de natura regimului, nu de ambitia politica a unui lider sau a altuia sau de popularitatea unui lider politic sau a altuia’, a declarat Cristian Preda, citat de agentia Agerpres.

Europarlamentarul PDL l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru aprecierea acestuia potrivit careia Traian Basescu este prieten cu presedintele Curtii Constitutionale si i-a solicitat sa-si asume noua identitate politica, aceea de premier in functie.

Conflictul privind reprezentarea Romaniei in Consiliul European a debutat saptamana trecuta odata cu intoarcerea lui Victor Ponta de la Bruxelles. Premierul a declarat ca va avea o intrevedere cu presedintele Traian Basescu pe tema reprezentarii Romaniei la lucrarile Consiliului European.

  • 10 mai, Victor Ponta: „Respect prevederile constitutionale privind rolul presedintelui Romaniei, indiferent cum se cheama acesta si atributiile pe care le are referitoare la politica externa, dar in egala masura Guvernul are propriile atributii”. (Mediafax)
  • In cadrul unei emisiuni la PRO TV Victor Ponta a anuntat ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Basescu care i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles.
  • 13 mai, Victor Ponta: „Am avut o prima discutie legata de participarea la Consiliul European, in care domnia sa mi-a aratat ca vrea sa participe in continuare, si vom avea poate chiar saptamana viitoare o noua discutie pe diverse teme de politica externa, pentru ca eu nu vreau sa contest rolul constitutional al presedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politica externa in Europa, ci probleme interne, se discuta in special lucruri care tin de activitatea guvernamentala. Eu ma voi implica, din partea mea exista dorinta de a avea un mandat foarte clar(…)Voi face tot ce tine de mine, si cred ca si presedintele va face, sa evitam un conflict care sa puna Romania intr-o situatie ridicola, sa fim amandoi acolo”. („Dupa 20 de ani”, PRO TV).
  • 13 mai, Corina Cretu, europarlamentar PSD: „In opinia mea, ar fi o anomalie ca premierul sa nu fie prezent avand in vedere ca temele care vor fi discutate sunt economice. Presedintele nu are parghiile pentru a pune in practica ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul Romaniei, este necesar ca la Consiliul European sa participe actorul politic care implementeaza ceea ce se decide acolo”. (Mediafax)

In replica europarlamentarul PDL, Cristian Preda a declarat ca din punct de vedere al legitimitatatii reprezentarii Romaniei, Traian Basescu a primit votul majoritatii alegatorilor romani, in doua randuri, in timp ce Victor Ponta a primit cateva mii de voturi in judetul Gorj.

  • 13 mai, Cristian Preda, europarlamentar PDL: „Consiliul European nu este un for in care dispute interne sunt expuse si fotografiate in public. Traian Basescu poate accepta sa il ia pe Victor Ponta pe post de copilot european, dar Romania are un vot la Bruxelles. In Consiliul European nu se schimba invitatii in functie de tema(…)Mi-e teama ca este mai degraba o presiune asupra lui Traian Basescu, care sa justifice ulterior un atac final asupra presedintelui. Cred ca n-ar fi bine sa se foloseasca un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare”. (Mediafax) In polemica a intervenit si consilierul prezidential Iulian Chifu care a declarat ca problema reprezentarii la Consiliul European poate ajunge la Curtea Constitutionala daca problema nu se poate rezolva prin dialog intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.
  • 14 mai, Iulian Chifu, consilier prezidential: „Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. Faptul ca se considera ca in anumite reuniuni problematica tine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem si intr-o perioada electorala, iar USL, care vroia si suspendarea presedintelui, trebuie sa maximizeze subiectul, (…) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu tine de relatia dintre cei doi, presedinte si premier, si de discutia lor, iar daca nu, nu poate fi rezolvata decat in fata instantei, la Curtea Constitutionala. Nu e normal ca chestiuni politice sa fie rezolvate de o institutie care arbitreaza, dar e posibil sa se ajunga si acolo”. (Mediafax)

Ce spune Constitutia

Conform articolului 80, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. De asemenea, potrivit articolului 91, presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil.

In ceea ce priveste atributiile Guvernului, potrivit Constitutiei, articolul 102 prevede ca Executivul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro