Sari direct la conținut

„Războiul whiskey”-ului s-a încheiat după 50 de ani / Canada și Danemarca au soluționat disputa privind insula Hans

HotNews.ro
„Războiul whiskey”-ului s-a încheiat, Foto: Profimedia Images
„Războiul whiskey”-ului s-a încheiat, Foto: Profimedia Images

De circa 50 de ani Canada și Danemarca duceau un război neconvențional care acum s-a încheiat. Disputa a început în 1973, când fiecare dintre cele două țări a revendicat mica insulă Hans. Un an mai târziu, în timpul unei vizite pe insulă a ministrului danez pentru Groenlanda, a fost plantat steagul național, împreună cu o plăcuță pe care scria “Bun venit pe insula Hans. Insulă daneză” și o sticlă de coniac. Atunci când canadienii au aflat, au trimis o delegație pe insulă și au înlocuit steagul danez și sticla de coniac cu una de whisky canadian.

Culmea este că mica insulă Hans, situată în nordul Atlanticului (între insula canadiană Ellesmere şi Groenlanda), are doar 1,3 km pătraţi iar 10 luni pe an este acoperită cu gheaţă. Potrivit legilor internaționale toate țările au dreptul de a revendica un teritoriu aflat la o distanță de cel mult 10 km de țărm, insula respectând această distanță atât față de Canada cât și față de Danemarca.

În timpul vizitei pe insulă a fiecăreia dintre cele două state „beligerante”, fiecare scotea drapelul celeilalte și lăsa ori o sticlă de whiskey (Canada), ori una de tărie (coniac sau rachiu, în cazul Danemarcei), alături de un bilețel cu invitații ironice, scrie presa din ambele țări.

În cele din urmă, mica insulă a fost împărțită frățește în două, gestul fiind prezentat ca un model pentru soluționarea pașnică a disputelor teritoriale – în contrast cu invazia Ucrainei de către Rusia. Înțelegerea a fost pecetluită de cei doi miniștri de externe canadian și danez.

„Mulți l-au numit războiul whisky-ului. Cred că a fost cel mai prietenos dintre toate războaiele”, a spus ministrul canadian de externe Melanie Joly despre disputa teritorială – în care de-a lungul celor 49 de ani, a implicat nu mai puțin de 26 de miniștri de externe.

„Pe măsură ce securitatea globală este amenințată, este mai important ca niciodată pentru democrații precum Canada și Danemarca să coopereze pentru a rezolva diferendele în conformitate cu dreptul internațional”.

Dl Kofod a spus că rezoluția sa a venit într-un moment în care „ordinea internațională este sub presiune”, iar valorile democratice „sunt atacate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro