Razvan Nicolescu, despre situatia de la CE Hunedoara: Imprumutul de 37 de milioane de euro nu este altceva decat o risipa de bani publici/ Ar fi trebuit analizata preluarea centralei de la Paroseni de catre Hidroelectrica
Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei, actual executive lead advisor in cadrul Deloitte, nu crede ca solutia acordarii unui imprumut de 37 milioane de euro rezolva situatia de la Complexul Energetic Hunedoara. „Se spune ca e „doar un imprumut”. Sa fim seriosi! Banii nu vor mai fi returnati niciodata la buget”, a scris Nicolescu pe contul sau de Facebook. Acesta considera ca ar fi fost potrivita o analiza privind preluarea in conditii de piata a centralei de la Paroseni de catre Hidroelectrica „care pare ca nu are ce face cu banii si vrea sa dea sute de milioane euro dividende la buget”.
„De apreciat preocuparea autoritatilor pentru gasirea unei solutii pentru Complexul Energetic Hunedoara.
Personal insa nu cred ca aceasta solutie de acordare a unui imprumut de 37 milioane euro este altceva decat o risipa de bani publici. Se spune ca e „doar un imprumut”. Sa fim seriosi! Banii nu vor mai fi returnati niciodata la buget.
Din pacate, solutia stergerii de datorii coroborata cu privatizarea complexului a fost abandonata complet. De asemenea, nu se mai aude nimic despre crearea pietei de alocare de capacitate.
Pentru securizarea functionarii centralei de la Paroseni ar fi fost mai potrivita o analiza privind preluarea, in conditii de piata, a acestui activ de catre Hidroelectrica care pare ca nu are ce face cu banii si vrea sa dea sute de milioane euro dividende la buget. Hidro ar plati pretul corect pentru acest activ iar o parte din bani s-ar putea duce in modernizarea minelor care mai sunt viabile. O analiza legata de preluarea de catre Hidro ar putea indentifica si alte sinergii, de exemplu recrearea partiala a mixului energetic.
Asa cum stau lucrurile acum, nu cred ca insolventa la Hunedoara mai poate fi evitata mult. Nu e neaparat o solutie proasta, daca procesul e gestionat corect„, a scris fostul ministru al energiei pe Facebook.
Reamintim ca miercuri Guvernul a aprobat un imprumut de 167 milioane de lei (37 de milioane de euro), insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan. Rambursarea imprumutului de 167 de milioane de lei se efectueaza integral, in termen de 6 luni de la acordarea acestuia, impreuna cu dobanda aferenta.
Ajutorul aprobat miercuri nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.
Pana la data scadentei imprumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara.
Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei. In acest moment sunt cinci furnizori care au demarat o actiune in instanta prin care solicita insolventa CE Hunedoara. Procesul va fi pe 18 iunie la Tribunalul Hunedoara. Pe de alta parte, potrivit unor surse guvernamentale, ANAF urmeaza sa puna sechestru pe bunurile societatii, dupa care urmeaza lichidarea.
Citeste si:
- Complexul Energetic Hunedoara, pe un butoi cu pulbere. Cum a infiintat guvernul Ponta si cum a adus in pragul falimentului o companie cu 7.000 de angajati
- Aflat in pragul falimentului, Complexul Energetic Hunedoara nu mai are Consiliu de Administratie functional
- Guvernul a aprobat acordarea unui imprumut de 40 milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara pentru returnarea unui ajutor ilegal de stat de care a beneficiat in perioada 2008-2011
- Peste 300 de mineri protesteaza la Lupeni si Lonea. Liderul sindical de la Lonea, in continuare legat cu lanturi si in greva foamei
- Victor Ponta da vina pe Comisia Europeana si FMI pentru iminenta inchidere a minelor din Valea Jiului/ Guvernul a aprobat un imprumut de 37,7 milioane euro pentru termocentralele de la CE Hunedoara
- A treia zi de proteste in Valea Jiului. Minerii de la Livezeni s-au blocat in subteran, iar cei de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara
- Numarul creditorilor care cer insolventa Complexului Energetic Hunedoara a crescut la sase