Sari direct la conținut

Reactia lui Dmitri Medvedev la noul plan de salvare a Ciprului, o referinta V. I. Lenin: Continua furarea banilor care fusesera deja furati

HotNews.ro

Rusia va studia consecintele asupra intereselor sale in urma planului convenit luni la Bruxelles intre Cipru si creditorii internationali, si care va impozita puternic depozitele mai mari de 100.000 euro din primele doua banci ale insulei, a afirmat premierul Dmitri Medvedev, citat de AFP.

„Trebuie sa intelegem ce va rezulta din aceasta istorie si care vor fi consecintele pentru sistemul financiar si monetar international, precum si pentru interesele noastre”, a declarat seful guvernului de la Moscova, citat de agentiile rusesti.

„In opinia mea, continua furarea banilor care fusesera deja furati”, a spus Medvedev, ironizand intentia europenilor de a impozita banii rusesti din aceasta insula, cu o reputatie bancara controversata.

Fraza pare o referinta la un citat atribuit lui Lenin si folosit de acesta pentru a justifica confiscarea proprietatilor capitaliste, noteaza The Telegraph.

„Batranul blosevic a avut dreptate cand i-a explicat ce este bolsevismului cazacului care il intrebase daca este adevarat ca bolsevicii fura”, se s[une ca ar fi spus Lenin dupa revolutia din 1917. „Da, raspunde. Furam ceea ce deja fusese furat”.

Fraza are legatura cu o alta din Capitalul lui Karl Marx, in care se cerea „expropierea expropriatorilor”.

Este prima reactie a Moscovei dupa anuntarea planului conturat luni dimineata la capatul unei reuniuni a Eurogrup.

Autoritatile de la Moscova isi exprimasera furia saptamana trecuta, in urma primului plan de salvare a Ciprului, elaborat fara consultarea Rusiei si care prevedea taxarea tuturor depozitelor bancare.

Noul plan nu mai preia aceasta idee, puternic contestata in Rusia, dar deponenti neasigurati care dispun de peste 100.000 de euro la Laiki Bank, care va intra in faliment, vor suferi pierderi importante.

Persoanele care detin un cont neasigurat la Bank of Cyprus, cea mai mare banca a tarii, ar putea si ei suferi pierderi, depozitele lor fiind convertite in participatiuni pentru a recapitaliza institutia financiara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro