Sari direct la conținut

Recensamantul populatiei si al locuintelor din 2011: Cum a ajuns Softwin sa castige de la INS prin negociere fara licitatie contracte de promovare cu fluturasi si pixuri

HotNews.ro
Recensamantul populatiei si al locuintelor 2011, Foto: INS
Recensamantul populatiei si al locuintelor 2011, Foto: INS

Patru contracte in valoare de peste 5,1 milioane de euro au fost atribuite in primele sase luni din acest an de catre Institutul National de Statistica (INS) pentru realizarea Recensamantului populatiei si al locuintelor. O directiva UE obliga statele membre sa efectueze recensamantul populatiei in acelasi an, 2011. Interesant este ca doua contracte, in valoare de peste 3,5 milioane euro, unul pentru servicii de popularizare (in care intra inclusiv producerea de fluturasi, ecusoane, pixuri etc) si un altul de tiparire si distributie, au fost castigate nu prin licitatie, ci prin negociere fara anunt de participare de furnizorul local de solutii IT Softwin. Explicatia? INS sustine ca a invitat Softwin sub presiunea timpului disponibil si tinand cont ca firma castigase in 2009 o licitatie mai mare pentru acest recensamant, care a fost anulata ulterior datorita unei schimbari legislative.

Anul 2011 a fost stabilit drept an de referinta in care ar trebui sa se realizeze Recensamantul populatiei si al locuintelor (RPL) in toate tarile membre UE printr-un regulament al Comisiei Europene din luna iulie 2008. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat in luna aprilie din acest an ca in perioada 22- 31 octombrie 2011 operatorii de teren se vor afla in gospodariile populatiei pentru a recolta datele finale privind o serie de indicatori tintiti de recensamant.

Exista deja o serie de date preliminare legate de evolutia demografica, acestea urmand sa fie masurate si apoi agregate. De altfel in perioada 7-16 Mai 2011 s-a desfasurat si un recensamant de proba.

De notat ca data limita pana la care statele membre trebuie sa transmita catre Eurostat datele finale este 31 martie 2014. Tot acest proces ar urma sa se intinda pe toata aceasta perioada, in el fiind implicate urmatoarele institutii: Institutul National de Statistica (INS), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date si Agentia nationala de cadastru si publicitate imobiliara.

Mai multe detalii despre colecatrea datelor si legislatia aferenta – pe site-ul dedicat RPL 2011

  • INS a atrbuit deja contracte de peste 5,1 milioane euro pentru recensamant. Doua au fost castigate prin negociere fara un anunt de participare de Softwin. Proiectele nu ar trebui sa aiba subcontractanti, conform SEAP

Pentru realizarea acestui recensamant, patru contracte in valoare de peste 5,1 milioane de euro au fost atribuite in primele sase luni din acest an de catre Institutul National de Statistica (INS). Primele doua contracte au fost atribuite in luna martie din acest an, prin negociere fara un anunt de participare catre Softwin, conform informatiilor publicate in luna mai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Licitatii RPL 2011

var docstoc_docid=”84035865″;var docstoc_title=”Licitatii RPL 2011″;var docstoc_urltitle=”Licitatii RPL 2011″

Primul contract, in valoare de 4,9 milioane lei (fara TVA) viza servicii de popularizare (inclusiv materiale auxiliare) si a fost atribuit la data de 14 martie 2011. Atentie insa – in anuntul de atribuire se mentioneaza ca acest contract nu poate fi subcontractat.

Contactat de HotNews.ro, Paul Herda, director de dezvoltare in Softwin a dat detalii despre contractul castigat si a mentionat ca o parte din el va fi subcontractat:

„Serviciile de popularizare contractate de Softwin pentru RPL 2011 sunt structurate pe patru categorii: conceperea si producerea de materiale de popularizare, conceperea si producerea de materiale auxiliare, campania media, crearea unui site dedicat RPL 2011 si mentenanta acestuia. Dintre cele patru categorii de activitati, campania media este subcontractata SC Gotcha Concept SRL Bucuresti, Agentie de publicitate specializata”.

De notat ca la capitolul „conceperea si producerea de materiale de popularizare”, Softwin trebuie sa ofere materiale de promovare precum fluturasi, afise, pixuri, genti/mape si ecusoane.

Raspunsul Softwin

var docstoc_docid=”84035976″;var docstoc_title=”Raspunsul Softwin”;var docstoc_urltitle=”Raspunsul Softwin”;

Acest raspuns a fost furnizat HotNews.ro la data de 30 mai 2011, dar intre timp au mai aparut si alte licitatii in SEAP.

Al doilea contract, in valoare de peste 9,8 milioane lei (fara TVA) vizeaza „servicii de tiparire si distribuire instrumentar statistic pentru RPL 2011” si a fost atribuit catre Softwin la data de 28 martie, conform unui anunt facut in SEAP la data de 27 mai 2011. A fost aceeasi procedura de negociere fara anunt de participare, a fost o singura oferta si anuntul mentioneaza ca proiectul nu poate fi subcontractat.

L-am contactat din nou vineri pe Paul Verda sa ne ofere detalii si despre acest nou contract. Oficialul Softwin nu-si explica de ce nu se mentioneaza ca proiectele pot fi subcontractate din motiv ce ofertele inaintate de firma la care este angajat mentionau clar acest lucru.

„In ambele contracte castigate de Softwin ofertele contin subcontractori declarati. In cazul contractului de servicii de popularizare subcontractor este firma Gotcha Concept, iar in cazul serviciilor de tiparire si distribuire instrumentar statistic sunt doi subcontractori declarati: EDS Romania SRL si Infopress Group SA. Nu inteleg de ce nu se precizeaza asta in SEAP„, a declarat pentru HotNews.ro Paul Herda, director de dezvoltare Softwin.

Cum explica INS de ce a apelat la Softwin: Castigase deja in 2009 o licitatie, anulata ulterior

Care sunt explicatiile Institutului National de Statistica (INS), autoritatea care a atribuit aceste contracte? Intr-un raspuns furnizat la data de 27 mai 2011, INS sustine ca a apelat la Softwin dat find timpul scurt ramas pana la demararea activitatilor recensamantului si a faptului ca un consortiu condus de aceasta firma a castigat o licitatie pentru acest recensamant in 2009.

  • „Dat fiind perioada scurta de timp disponibila pana la demararea efectiva a activitatilor recensamantului – recensamantul de proba urmand sa se desfasoare in luna mai 2011 – s-a ales singura varianta posibila, cu respectarea OUG nr 34/2006, respectiv negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Intrucat din procedura anterioara, oferta firmei Softwin era cunoscuta ca acceptabila, s-a optat, in conditiile de timp existente, pentru invitarea sa”.

Raspunsul INS

var docstoc_docid=”84035906″;var docstoc_title=”Raspunsul INS”;var docstoc_urltitle=”Raspunsul INS”;

In raspunsul sau, Institutul aminteste de obligatia statelor membre de a efectua recensamantul de populatie in acelasi an, 2011 si de schimbarile legislative care au dus la anularea unei licitatii de 30 de milioane de euro demarate in 2009.

  • „Ofertantul castigator al procedurii de licitatie restransa a fost un consortiu avand ca leader firma Softwin. Autoritatea contractanta (INS) nu a mai putut incheia contractul de atribuire intrucat, prin HG nr 1251/2010, care modifica prevederile HG 1502/2009, bugetul recensamantului a fost redus sub nivelul celui care a constituit baza tehnica si financiara avuta in vedere la organizarea licitatiei restranse. Aceasta modificare de buget survenita in anul 2010 a determinat anularea procedurii (in temeiul art 209 (1) lit d) din OUG nr 34/2006) si reluarea acesteia prin actualizarea caietului de sarcini si, implicit, a valorii estimate a achizitiei”.

Analiza celor doua documente arata ca bugetul total pentru Recensamantul populatiei si al locuintelor a ramas neschimbat – 192,6 milioane lei, dar ca s-au facut modificari la nivelul bugetelor pe care le au la dispozitie in perioada 2011-2013 pentru acest proces institutiile implicate.

Cat despre firmele care au castigat licitatia din 2009, Paul Herda, director in Softwin ne-a precizat ca acestea au fost: Softwin, lider de consortiu, din care au mai facut parte firmele: SC PM Solutions SRL, SC Intergraph Computer Services SRL, Ascendis Consulting SRL si Mercury 360 Communications SRL. Subcontractori au fost: SAS Institute GMBH si TOP Image Systems LTD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro