Sari direct la conținut

Receptionarea din eter a programelor TV analogice printr-o simpla antena nu va mai fi posibila de la 17 iunie 2015

HotNews.ro

Furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, va inceta complet pana la data de 17 iunie 2015, se arata intr-un proiect de act normativ privind noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra (DVB-T). Pana la acea data, autoritatile propun ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa implementeze un proiect de extindere, la nivel national, a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat la inceputul acestei luni ca la SNR (Radiocom) se intentioneaza demararea „programului de televiziune digitala terestra in standarul DVB-T 2, ceea ce va permite ca in cateva luni sa avem o acoperire semnifica a teritoriului si sa existe o oferta de 15 programe de televiziune digitala prin emisie in eter„.

Prin emitatoare DVB-T montate in Bucuresti si Sibiu, SNR difuzeaza experimental in prezent programe TV digitale atat ale TVR cat si ale unor televiziuni comerciale.

Ce prevede noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra

„Proiectul pilot va utiliza frecventele radio alocate pentru reteaua actuala de televiziune analogica TVR 2 din UHF ce se regasec in planul RRC-06, cu impunerea unor conditii de preluare si transmisie ‘free to air’, in conditii economice transparente si nediscriminatorii pentru programele publice de televiziune. Conditiile tehnice minimale pentru implementarea acestui proiect sunt:

  • standardul de transmisie DVB-T2;
  • acoperire in conditiile receptiei fixe de 40% din populatie pana la data de 1 ianuarie 2014, respectiv 70% din populatie pana la data de 17 iunie 2015;
  • posibilitatea utilizarii infrastructurii proprii.

Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat, pe regiuni, pe masura implementarii proiectului sus mentionat, dupa un calendar agreat de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Administrare si Reglementare pentru Comunicatii (ANCOM) si operator”, se arata in proiectul care cuprinde noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra (vezi documentul atasat).

Documentul, postat in dezbatere pe site-ul Ministerului Comunicatiilor, mentioneaza ca in acest scop, acest operator va beneficia de un acord pentru proiectul pilot in scopul implementarii unui multiplex national de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015.

  • Un multiplex digital (MUX) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Pana la data de 17 iunie 2015, se va asigura de catre operatorul actual, si transmisia in paralel (simulcast) a programului public TVR1 in sistem analogic in banda VHF, se mai mentioneaza in documentul de strategie.

5 multiplexe digitale se vor acorda prin procedura de selectie organizata de ANCOM

Strategia prevede ca se vor acorda patru multiplexe digitale nationale pentru televiziune digitala terestra in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency).

Documentul prevede ca „un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie ‘free to air’, in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune. Prin ‘free to air’ se intelege transmisia necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora”.

Acordarea multiplexelor digitale

Un multiplex digital national se va acorda, conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va putea fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Restul de 4 multiplexe digitale nationale (3 multiplexe in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015.

Standardul de televiziune digitala terestra utilizat pentru transmisia celor 5 multiplexe va fi DVB-T2.

  • Scurt istoric al blocarii tranzitiei la televiziunea digitala terestra

Romanii care receptioneaza in prezent programe TV gratuit, din eter, cu antena individuala, nu vor mai putea face acest lucru in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, un proces care ar urma sa duca la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a semnalului TV, pe langa platformele de cablu si satelit. Pentru a mai putea vedea gratuit programe TV, acestia ar trebui sa detina receptoare pentru semnalul TV transmis in noul sistem DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial).

  • Receptorul DVB-T poate fi un televizor cu decodor incorporat sau un echipament de sine statator (set-top-box). In caz contrar, ar trebui sa se aboneze la una din cele trei platforme deja existente – cablu, satelit sau IPTV.
  • Un multiplex digital (MUX) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Acest proces a fost blocat in 2010 in Romania, intr-un moment in care procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. La inceputul anului 2011, lucrurile pareau sa se dezghete prin initierea unui proiect de modificare a legii audiovizualului prin care Societatea Romana de Televiziune (SRTv) ar fi primit prin incredintare directa o astfel de licenta. Lucrurile s-au blocat insa la Ministerul de Finante, care a cerut evitarea unei supracompensari bugetare catre SRTv in difuzarea programelor publice, difuzare asigurata acum de SNR. Este vorba de fonduri publice care in 2010 s-au ridicat la circa 40 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro