Sari direct la conținut

Rectorul si prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures sunt acuzati de plagiat. Ce spun cei doi lideri ai UMF Targu Mures

HotNews.ro
Articolele incriminate, Foto: Peter Hantz
Articolele incriminate, Foto: Peter Hantz

Un biofizician acuza conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures de plagiat. Peter Hantz, bursier postdoctoral la Institutul pentru Cercetare Biomedicala „Friedrich Miescher” din Basel, a trimis o sesizare la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) in care sustine ca rectorul UMF Targu Mures Constantin Copotoiu, precum si prorectorul Klara Branzaniuc „au comis mai multe acte grave de plagiat”. Cei doi lideri ai universitatii au declarat pentru HotNews.ro ca numele lor apar in dreptul unor lucrari de doctorat pe care le-au coordonat.

Peter Hantz, bursier postdoctoral la Institutul pentru Cercetare Biomedicala „Friedrich Miescher” din Basel si fost lector al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a transmis HotNews.ro mai multe documente prin care isi sustine acuzele de plagiat la adresa rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Constantin Copotoiu, si la adresa prorectorului Klara Branzaniuc. ARACIS a confirmat pentru HotNews.ro ca a primit o sesizare in acest sens, insa a precizat ca aceasta va fi luata in discutie in cursul saptamanii viitoare.

Peter Hantz: Cer ca ARACIS sa ia masuri urgente care ar putea avea ca rezultat demisia rectorului si prorectorului UMF Targu Mures

Peter Hantz

Peter Hantz

Foto: hantz.web.elte.hu/

Peter Hantz sustine ca un articol semnat de Constantin Copotoiu si de Klara Branzaniuc, publicat in 2011 in revista UMF Targu Mures – Acta Medica Marisiensis, „a fost in intregime copiat din capitolul 4 al tezei de doctorat a lui Wendy Kelder„, de la Universitatea din Groningen, Olanda, publicat in 2008.

O a doua acuzatie o are in vedere pe Klara Branzaniuc, a carei semnatura apare pe un alt articol publicat in revista UMF Targu Mures si acuzat de plagiat. Mai exact, articolul „‘Transchondral Drilling and Osteochondral Autografting (Mosaicplasty) in Knee Articular Cartilage Defects’ de Ivanescu A., … Brinzaniuc K., (…) a fost in mare parte copiat din articolele ‘Juvenile osteochondritis of femoral condyles: treatment with transchondral drilling. Analysis of 40 cases’ de R. Hayan, … C. Jean-Michel din J. Child Orthop., (…) si ‘Autologous osteochondral transplantation for the treatment of chondral defects of the knee’ de D. Karataglis, … D.J.A. Learmonth din The Knee„, sustine Peter Hantz.

In sesizarea trimisa ARACIS, Peter Hantz noteaza: „ca cercetator stiintific consider ca – dupa cele intamplate – persoanele in cauza nu mai pot ramane lideri ai unei universitati din Uniunea Europeana. Cer ca ARACIS sa ia masuri cat mai urgente care ar putea avea ca rezultat demisia rectorului si prorectorului UMF-TgM despre care am aratat ca au plagiat”.

Descarca de aici sesizarea trimisa de Peter Hantz catre ARACIS

In sustinerea acuzatiilor, biofizicianul a declarat ca a primit scrisori din partea a trei profesori din strainatate care au lucrat la lucrarile stiintifice pe care Constantin Copotoiu si de Klara Branzaniuc le-ar fi plagiat.

Potrivit scrisorilor prezentate de Peter Hantz, Theodoor Wiggers – conducatorul stiintific al tezei de doctorat realizata de Wendy Kelder – sustine ca „cea mai mare parte a continutului articolului” semnat de Branzaniuc si Copotoiu „este o copie” a capitolului 4 din aceasta teza de doctorat. „As dori sa declar ca acesta este un plagiat si as dori sa solicit comitetului roman pentru invatamant superior sa ia masurile corespunzatoare pentru a opri acest mod lipsit de etica si neacademic de a produce lucrari stiintifice. As dori sa fiu informat cu privire la actiunile care au fost luate„, sustine Theodoor Wiggers, profesor emerit in Chirurgie Oncologica la Centrul Medical Universitar Groningen din Olanda, potrivit scrisorii puse la dispozitia HotNews.ro de Peter Hantz.

Descarca de aici scrisorile trimise de prof. Theodoor Wiggers, de Wendy Kelder si de Hayan Rammal, trimise la redactie de Peter Hantz.

Descarca de aici si de aici articolele publicate in revista UMF Targu Mures incriminate de Peter Hantz

Constantin Copotoiu, Rectorul UMF Targu Mures: Articolul a fost anulat. Asteptam decizia Comisiei de Etica a universitatii

Constantin Copotoiu, rectorul UMF Targu Mures

Constantin Copotoiu, rectorul UMF Targu Mures

Foto: Agerpres

Constantin Copotoiu, rectorul UMF Targu Mures, a declarat pentru HotNews.ro ca numele sau apare in dreptul articolului incriminat de Peter Hantz pentru ca el este coordonator al acestei lucrari. Rectorul sustine ca si-a dat seama de plagiat in luna august, atunci cand a venit din concediu.

Eu sunt coordonatorul de doctorat al lui Sorlea Sorin si autorul lucrarii nu mi-a spus nimic despre aceasta preluare dintr-un articol olandez. El de fapt ce a facut, a tradus din engleza din acel articol si nu a mai modificat nimic„, a precizat Constantin Copotoiu. Rectorul sustine ca a facut inca din august-septembrie o sesizare la Comisia de Etica a Cercetarii a Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures.

„Comisia s-a intrunit si a decis anularea articolului, iar anuntul il publica in urmatorul numar al revistei universitatii„, a precizat Constantin Copotoiu. „Autorul a recunoscut ca a gresit si a dat o declaratie in acest sens, inca de atunci„, a continuat rectorul, precizand ca in acest moment asteapta decizia Comisiei de Etica a universitatii care hotaraste care sunt masurile pe care le va lua.

Klara Branzaniuc, prorector stiintific al UMF Targu Mures

Klara Branzaniuc

Klara Branzaniuc

Foto: Agerpres

Prorectorul stiintific al UMF Targu Mures, Klara Branzaniuc, este acuzata de plagiat pentru doua articole: unul semnat alaturi de rectorul Constantin Copotoiu si de doctorandul Sorin Sorlea si cel de-al doilea semnat alaturi de Ivanescu A., ambele publicate in revista universitatii, Acta Medica Marisiensis.

In ce priveste primul articol, „in luna august am constatat ca in aceasta lucrare apaream printre autori fara sa stiu de aceste studii”, a declarat pentru HotNews.ro Klara Branzaniuc. Potrivit acesteia, Sorin Sorlea, doctorandul rectorului Constantin Copotoiu, ar fi justificat apoi ca a trecut-o printre autori in virtutea faptului ca sunt colegi si ca au lucrat impreuna la alte lucrari. „Am chemat colaboratul la mine, pe Sorin Sorlea, care a si dat o declaratie de abuz de incredere. Pe baza declaratiei lui, am facut o sesizare catre Comisia de Etica a Cercetarii in care am cerut anularea articolului. In ultimul numar al revistei a fost publicata o nota de retragere a articolului”, sustine prorectorul stiintific. „Sesizarea mea a fost legata doar de faptul ca nu trebuia sa apar cu numele pe acea lucrare, la care nu am avut contributie, dar fara sa am cunostinta de alte probleme in legatura cu acest articol”, a continuat aceasta.

Prorectorul Klara Branzaniuc a transmis redactiei si sesizarea pe care a facut-o, in 16 august 2011, catre Comisia de Etica a Cercetarii, in care solicita retragerea articolului din revista universitatii, precum si declaratia scrisa din aceeasi data a lui Sorin Sorlea prin care acesta recunostea ca nu a cerut avizul sau pentru a o trece pe lista coautorilor.

Referitor la cel de-al doilea articol, Klara Branzaniuc sustine ca aici a fost coordonator al lucrarii de doctorat semnate alaturi de Ivanescu A. „In luna decembrie a aparut o sesizare de plagiat in legatura cu acest articol din partea unui cadru didactic al Universitatii si au circulat mai multe e-mailuri pornind de la aceasta sesizare„, a declarat Klara Branzaniuc. Prorectorul sustine ca suspiciunea de plagiat apare la partea „descrierii tehnicii” a unor interventii chirurgicale relatate in cercetare, pe care doctorandul a luat-o „de pe un site”. „In bibliografia articolului, sursa este insa trecuta„, sustine Klara Branzaniuc.

In apararea doctorandului sau, prorectorul a trimis redactiei un schimb de e-mailuri intre drd. Adrian Ivanescu si prof. Stefan Hobai, (respectiv doctorandul acuzat de plagiat si profesorul care l-a acuzat initial de plagiat, potrivit prorectorului Klara Branzaniuc), in care cei doi stabilesc o intalnire pentru a discuta despre „neregulile” din teza de doctorat. „Consideram ca Dl. Hantz Peter, reprezentant al Comitetului de initiativa Bolyai (CIB), a preluat aceste acuzatii din mesajele electronice primite de catre personalul institutiei noastre in ultimele 2 luni, din partea profesorului Hobai Stefan, fost salariat al institutiei noastre, pensionat conform Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, care s-a considerat lezat de aceasta decizie de pensionare a Senatului UMF si care a considerat necesar sa exercite astfel de presiuni asupra Conducerii UMF„, sustine Klara Branzaniuc.

Peter Hantz este bursier postdoctoral la Institutul pentru Cercetare Biomedicala „Friedrich Miescher” din Basel, in 2007 a fost visiting fellow la Universitatea Oxford, iar in perioada 2002-2006 a fost lector la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (Sursa).

In 2006, Peter Hantz a fost implicat in asa-numitul scandal al „placutelor bilingve” de la Cluj. Mai exact, in noiembrie 2006, doi dintre membrii Comitetului de Initiativa Bolyai, Hantz Peter – pe atunci lector universitar la Facultatea de Fizica – si Lehel Kovacs, au fost exclusi din UBB pentru ca incercasera sa monteze pe cont propriu placute bilingve in cladirile Universitatii.

In 2009, Peter Hantz l-a acuzat pe prorectorul UBB Stefan Szamoskozi de plagiat. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), in cadrul careia Stefan Szamoskozi este membru al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii, a decis atunci ca „avand in vedere faptul ca acuzatiile se refera la un text scurt (trei pagini) si nu la lucrarea in ansamblu, apare plauzibila explicatia Domnului Roth-Szamoskozi ca omiterea citarii bibliografice este de natura tehnica”. Stefan Szamoskozi este si in prezent membru al Consiliului ARACIS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro