Regele Charles povestește că s-a temut să nu i se clatine Coroana Sfântului Eduard în timpul ceremoniei de încoronare
Regele Charles al III-lea a dezvăluit într-un documentar nou că i-a fost teamă în timpul încoronării sale să nu se „clatine” coroana Sfântului Eduard, care cântăreşte peste două kilograme, după ce i-a fost pusă pe cap, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
Coroana din aur masiv şi împodobită cu pietre semipreţioase este unul dintre simbolurile monarhiei britanice.
O versiune a acesteia a fost folosită în timpul încoronărilor monarhilor englezi şi britanici încă din secolul al XIII-lea.
Se crede că originalul datează de la Eduard Mărturisitorul, sfântul regal din secolul al XI-lea, care a fost penultimul rege anglo-saxon al Angliei.
Coroana Sfântului Eduard folosită în timpul încoronării regelui Charles al III-lea a fost făcută în 1661, ca înlocuitor pentru coroana medievală care a fost topită după execuţia în 1649 a regelui Charles I în timpul marelui Război Civil care a însângerat insulele britanice.
Această coroană a fost purtată ultima oară în 1953 de către regina Elisabeta a II-a în timpul ceremoniei de încoronare a sa în 1953. Coroana Sfântului Eduard a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a fi redimensionată pentru regele Charles III înainte de încoronare.
Regele Charles spune că își amintește de emoțiile avute de mama sa înaintea încoronării ei
Charles al III-lea a povestit într-un documentar care urmează să fie difuzat în Canada de sărbători că această coroană este grea şi înaltă și că s-a antrenat să o poarte înaintea încoronării.
„Există acest sentiment de uşoară anxietate, în caz că s-ar clătina”, povesteşte regele în vârstă de 76 de ani. „Trebuie să priveşti înainte”, explică el în documentarul Coronation girls, care spune povestea a 12 femei din Canada invitate la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.
Regele povesteşte că îşi aminteşte „destul de bine” acest eveniment, deşi avea doar patru ani. „Bunica mea îmi explica lucrurile”, a povestit monarhul britanic.
El a povestit de asemenea că, înainte de ceremonie, regina Elisabeta a II-a se antrena să poarte coroana. „Mama mea obişnuia să urce, la ora băii, purtând coroana. Este foarte important să o porţi o vreme, pentru că apoi te obişnuieşti”, a adăugat el.
Documentarul urmează să fie difuzat pe 26 decembrie de televiziunea PBS în Canada, iar în 2025 în alte ţări.
Cât a costat încoronarea regelui Charles
Guvernul britanic a dezvăluit luna trecută că încoronarea lui Charles al III-lea în mai 2023 a costat contribuabilii britanici 72 de milioane de lire sterline.
Departamentul pentru Cultură, Media și Sport (DCMS), care a avut responsabilitatea organizării încoronării, a declarat în raportul său anual că evenimentul a costat 50,3 milioane de lire sterline (63,6 milioane de dolari) pentru organizare, plus alte 21,7 milioane de lire pentru costuri legate de asigurarea ordinii publice.
DCMS a declarat că a fost „un moment unic într-o generație, care a oferit întregii țări ocazia de a se reuni în celebrare și a reprezentat o oportunitate unică de a celebra și consolida identitatea națională și de a prezenta Regatul Unit lumii”.
Spre comparație, se estimează că funeraliile reginei Elisabeta a II-a și evenimentele conexe din 2022 au costat 162 de milioane de lire sterline.