Reintoarcerea antenelor
Concurenta dintre cele cinci servicii de televiziune digitala de pe piata romaneasca aduce, pe linga o calitate superioara a cablistilor, oferte ieftine si flexibilitate in optiuni.
In prezent, in Romania concureaza intre ele cinci platforme de televiziune digitala si se pregateste de intrare pe piata a sasea.
Acestea sint Focus Sat Romania, intrata pe acest segment in noiembrie 2004 si cumparata de UPC Romania in iunie 2005, RCS&RDS cu serviciul DigiTV, lansat in decembrie 2004, Digital Cable System cu serviciul Max TV, disponibil din iunie 2005, DTH Television Group cu serviciul Boom TV, lansat in aprilie 2006, si ultima intrata pe piata, Romtelecom, cu serviciul Dolce, lansat la sfirsitul lunii noiembrie.
Urmatoarea companie care va incerca sa-si asume o „felie“ din piata DTH este Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobila Zapp, care va intra pe piata televiziunii digitale in 2007, aducindu-ne televiziune atit pe televizoare, cit si pe telefonul mobil, conform reprezentantilor sai.
„La inceputul anului viitor, portofoliul de telefoane mobile va fi completat cu un model care va permite clientilor Telemobil sa vizioneze programe tv. Pentru cei care vor sa acceseze programele tv pe propriul televizor, compania va pune la dispozitia clientilor un dispozitiv special“, a declarat recent directorul general al operatorului, Victor Stan.
Echipamente necesare
Datorita concurentei, calitatea serviciilor oferite de operatori clientilor a crescut semnificativ.
Teoretic, tot ce trebuie facut pentru a avea televiziune digitala acasa este apelarea firmei respective, unele oferind chiar posibilitatea ca echipa de instalare, care vine cu echipamentul, sa aduca si contractul (cu toate detaliile completate prin telefon) pentru a fi doar semnat de client in momentul instalarii.
Pentru a fi clientul unui serviciu de televiziune digitala, este nevoie de un kit de antena, care consta intr-o antena de receptie, un amplificator de semnal (LNB – Low Noise Block) si sistemul de prindere si accesoriile specifice.
In plus, este necesar un receptor de satelit, un aparat asemanator ca aspect cu un DVD player, si care se livreaza, in general, cu o telecomanda si cu un card de acces.
Ofertele operatorilor de televiziune digitala sint foarte variate, existind posibilitatea de a cumpara sau de a inchiria echipamentul de receptie si kitul de instalare sau de a le lua in custodie. Preturile variaza, insa se afla in scadere, fiecare dintre operatori incercind sa atraga un numar cit mai mare de clienti chiar de la inceput.
Ofertele de pe piata
Din lipsa de spatiu, nu putem prezenta toate ofertele DTH de pe piata, pachetele si abonamentele fiind extrem de flexibile.
Focus Sat ofera un pachet de 46 de canale (Familia) pentru 20 RON, la care adauga ca bonus un pachet tv gratuit cu 12 canale si unul radio, de asemenea, gratuit. Clientii nu mai platesc costuri de instalare si pot alege sa cumpere echipamentul sau sa-l ia in custodie. Cine opteaza pentru cumpararea receptorului (299 RON plus TVA) primeste kitul de antena gratuit.
RCS&RDS a introdus un nou pachet in grila de programe a DigiTV, numit Pachetul Popular. Abonatii pot urmari astfel 34 de canale tv pentru 10 RON (fara TVA). Daca abonatul cumpara antena si decodorul in una sau mai multe rate egale lunare (exista doua variante, Hyundai la 255 RON sau Humex la 285 RON), poate alege Pachetul Popular sau Pachetul Baza gratuit, timp de un an.
Max TV ofera 39 de canale la 22 RON in pachetul de baza, iar echipamentul poate fi luat in custodie sau cumparat de la dealerii Max TV cu 400 RON.
La Boom TV, cu 2,9 euro lunar (10,15 RON) poate fi vizionat pachetul Confort, cu 25 de canale, plus alte 16 canale gratuite (FTE – Free to Air). Clientii isi pot configura abonamentul cum doresc, alegind canalele care ii intereseaza, iar pentru un contract pe un an de minimum noua euro pe luna, pachetul Confort este gratuit.
Echipamentul de receptie poate fi cumparat cu 399 RON sau poate fi luat in custodie, iar kitul de instalare costa 120 RON, plus o taxa de instalare de circa 150 RON, aducind astfel costurile unei instalari standard la 270 RON.