Remi Vrignaud, presedintele Uniunii Asiguratorilor: Despagubirile platite pentru vatamarile corporale si daune morale pe RCA cresc alarmant/Avem nevoie de un sistem de calcul stabil si predictibil
Despagubirile pentru vatamarile corporale si daune morale cresc alarmant si Romania se confrunta cu un vid legisltiv in domeniul daunelor morale, ceea ce are ca efect faptul ca victimele unor accidente care au suferit vatamari similare sunt discriminate din aceasta cauza, a declarat vineri Remi Vrignaud, presedintele UNSAR (uniunea asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania). Consideram ca avem nevoie de un sistem de calcul stabil si predictibil, care sa contina criterii obiective, a mai spus acesta. Despagubirile platite pentru vatamarile corporale pe RCA au crescut cu 24% pana la 470 de milioane de lei in 2014.
- „Noi consideram ca avem nevoie de un sistem de calcul stabil si predictibil, care sa contina criterii obiective, astfel incat sa ne raportam corect la anumite niveluri de referinta. In lipsa unui astfel de sistem se incurajeaza dezvoltarea unor fenomene in care cazuri grave sunt exploatate pentru crearea de profit. De altfel, costurile suplimentare generate de aceasta lipsa de reglementare a acestui sistem sunt transferate in cele din urma asiguratului prin cresterea primei”, a precizat Remi Vrignaud.
Acesta a mai spus ca UNSAR a initiat „un demers in parteneriat cu Institutul de Medicina Legala (IML) pentru dezvoltarea unor bareme privind daunele morale si a unui sistem tabelar folosit si in alte tari europene, respectiv Slovacia si Spania.Ne dorim ca acest studiu sa fie un punct de plecare pentru elaborarea unei legislatii specifice si transparente„.
In luna aprilie din acest an, 1asig.ro informa ca la initiativa UNSAR, Institutul National de Medicina Legala (INML) a realizat un studiu cu privire la „Baremele traumatologice” pentru evaluarea prejudiciilor nepatrimoniale (morale) ca urmare a vatamarilor corporale – sistem tabelar pe baza de puncte.
„Am studiat experienta altor state. Am gasit niste solutii vis-a-vis de sistemul de calcul si ne-am gandit si la niste recomandari pe aceasta directie pentru ca nu e nevoie de o lege noua, ci de modificarea celei existente. Acest studiu a durat peste un an si este foarte bine documentat”, a declarat atunci Madalin ROSU, Responsabil Sectiune Asigurari Auto in cadrul UNSAR, citat de 1asig.ro.
El a mentionat ca, daca acest studiu va fi luat in considerare in procesul legislativ, „lucrurile se vor lamuri definitiv si se va putea cuantifica fiecare suferinta in functie de cazul concret”.
Conceptul nou de evaluare a prejudiciului nepatrimonial include:
- sistem tabelar pentru vatamari si deces
- punct traumatic (PT)
- stare vegetativa persistenta (SVP)
- scala traumatica intre 0 si 200 PT
- nivel mediu prezumat.
Conform UNSAR, s-a intocmit o scala traumatica de la 0 la 200 de puncte traumatice (PT), 200 de puncte reprezentand stare vegetativa permanenta, care este nivelul maxim de vatamare. De asemenea, orbirea are tot 200 de puncte traumatice. Mai mult decat atat, prin insumarea unor tipuri de vatamari se poate ajunge la 200 PT fara stare vegetativa permanenta, in functe de gravitatea acordata din punct de vedere al medicinei legale, care va stabili punctele de trauma. In prezent sunt mentionate zilele de ingrijiri medicale, care vor fi corelate cu punctele de trauma.
UNSAR propune ca valoarea punctului traumatic sa fie corelat cu salariul minim pe economie.
Potrivit UNSAR, piata de asigurari a scazut cu 0,34% pana la 8,09 miliarde lei in 2014, iar totalul daunelor platite de asiguratori a fost de 4,84 miliarde lei. Rezultatele financiare agregate arata o piata in continuare neprofitabila (pierdere neta de 291 milioane euro in 2013), cu toate ca in 2014, ratele combinate tehnice s-au imbunatatit.
Presedintele UNSAR a mai precizat vineri ca „in pofida faptului ca anul trecut piata asigurarilor a fost pe minus, in primul trimestru din 2015 a fost o crestere de peste 10%, dominata de cresterea segmentului RCA si ca premisele ne arata ca aceasta crestere va continua in acest an”.