Remus Cernea propune o lege prin care niciun cult nu va fi exceptat de la plata impozitelor pe veniturile obtinute din activitati economice
O propunere legislativă, depusa luni la Senat de catre deputatului independent Remus Cernea, prevede impozitarea veniturilor obtinute de culte din activitatile economice si elimina dreptul exclusiv al acestora de a produce obiecte religioase. Cernea sustine ca statul ar obtine anual 20 de milioane de lei doar din impozitarea activitatilor economice desfasurate de Biserica Ortodoxa Romana.
Astfel, potrivit textului propunerii legislative: ”nu mai sunt exceptate de la plata impozitului veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatilor de cult, veniturile obtinute din chirii si veniturile obtinute din activitati economice”.
Insa, statul va sprijini cultele in continuare prin deduceri din impozit pe anumite tipuri de venit. De asemenea, deputatul independent Remus Cernea propune abrogarea legii care prevede dreptul exclusiv al cultelor de a produce obiecte religioase.
De asemenea, deputatul independent Remus Cernea propune abrogarea legii care prevede dreptul exclusiv al cultelor de a produce obiecte religioase.
Remus Cernea sustine ca BOR administreaza una dintre cele mai mari averi din Romania, care se ridica la peste trei miliarde de euro.
Anul trecut, Biserica a raportat venituri din surse proprii de finantare in valoare de 126 de milioane de lei. Astfel, doar impozitarea activitatilor economice desfasurate de BOR ar aduce statului roman, potrivit lui Remus Cernea, 20 de milioane de lei anual.
Deputatul sustine ca se elimina in acest mod o parte din privilegiile acordate ”excesiv” de catre stat cultelor religioase, in special Bisericii Ortodoxe Romane.
Amintim ca acum doua saptamani, Remus Cernea a depus la Senat o initiativa legislativa care prevede stoparea finantarii din bani publici a Catedralei Mantuirii Neamului.
Deputatul independent a facut atunci o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El a sustinut ca au fost comise „grave ilegalitati” si afirma ca „prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatae Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro.
Cernea sustine ca astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca: ”Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica”.