Repartitoarele de calorifer umflă factura – mit sau realitate? Cine câștigă și cine pierde din contorizarea individuală
În timp ce toată Europa este contorizată individual când vine vorba de consumul de căldură, la noi încă se discută dacă să aplicăm sau nu legea prin care repartitoarele sunt obligatorii. În București, Consiliul General trebuie să ia o hotărâre de aplicare a legii, pe care însă o tot tergiversează. Culmea, marele câștigător al montării de repartitoare este chiar bugetul local, întrucât s-ar reduce considerabil atat pierderile de agent termic, cât și subvențiile date de Primărie.
Legea eficienței energetice spune că trebuie să ne montăm repartitoare la fiecare calorifer din apartament. Trebuia să facem acest lucru încă din 2005, însă, de atunci, termenul a fost prelungit de cinci ori. Ultimul termen este 31 decembrie 2023.
Consiliile locale sunt cele care trebuie să stabilească o procedură și o metodologie de aplicare a acestei legi. Din păcate, la nivelul municipiului București, unde problema este cea mai pregnantă, Consiliul General nu a luat deocamdată această hotărâre.
Aceasta deși măsura ar duce la eficientizarea consumului și la eliminarea pierderilor, în condițiile în care, anul trecut, pierderile în sistemul de termoficare din Capitală au ajuns la 40%.
Reducerea pierderilor ar însemna, mai departe, și diminuarea subvențiilor, iar la bugetul local ar rămâne mai mulți bani.
Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat și Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus au cerut autorităților locale să ia aceste hotărâri pentru aplicarea Legii eficienței energetice, odată cu înființarea unui program național privind contorizarea individuală, finanțat cu bani publici.
„Se poate începe cu montarea robineților cu cap termostatic. Este o măsură foarte importantă, pentru că, atunci când e prea cald, dacă nu ai robinet să închizi caloriferul, nu-ți rămâne decât să deschizi geamul. De acolo și aceste pierderi atât de mari”, spune Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat.
Unii consumatori sunt sceptici cu privire la eficiența repartitoarelor
HotNews.ro a publicat în urmă cu două săptămâni un articol în care am arătat că, deși există amenzi pentru cei care nu au repartitoare, decizia de montare este a asociației de proprietari. Cititorii au postat peste 160 de comentarii, multe dintre ele pentru a-și exprima scepticismul cu privire la eficiența repartitoarelor.
„Înainte de a monta repartitoarele plateam cu 15-20% mai puțin decat acum cu repartitoare fara sa mai pun la socoteala costul repartitoarelor”, a scris un cititor.
„Eu compar două apartamente: unul cu repartitoare altul fără. La cel cu repartitoare opresc când ma duc la serviciu și nu le las la maximum, iar factura e mai mare cu 30% decât la cel fără repartitoare cu calorifere pornite tot timpul”, comentează altul.
Ce mai spun oamenii:
„În casa noastră, la curte, plătim atât cât înregistrează contoarele. Factura reflectă consumurile pe care le facem efectiv și care sunt înregistrate de contoare. Dacă facturile devin prea mari, mai reducem consumurile, iar factura reflecta exact reducerea consumurilor. Nu devine mai mare, așa cum îți închipui tu”.
„Eu am repartitoare de 2 ani și plătesc la fel de mult ca înainte, fără repartitoare”.
„Eu am gasit vecini cu caloriferele cu repartitor puse pe balcon”.
Am rugat un expert în domeniu să ne explice care sunt avantajele repartitoarelor.
„Toată Europa este contorizată individual și noi ne întrebăm care sunt avantajele? Avem și o lege în vigoare, iar noi stăm să votăm în asociație dacă respectăm sau nu legea. Ca și când cinci oameni s-ar întâlni la semafor și ar vota în unanimitate că pot trece pe roșu”, spune expertul, care nu a dorit să i se menționeze numele.
Și totuși, de ce oamenii spun că le-a crescut factura după montarea repartitoarelor?
„Pentru că sistemul lor real nu mai corespunde cu cel de pe hârtie. În timp, oamenii și-au schimbat caloriferele, și-au adăugat altele, și-au pus mai mulți elemenți la calorifer sau au făcut și alte modificări, dar nu au anunțat acest lucru la asociație. Deci ei consumau oricum mai mult decât plăteau, atunci se explică de ce, după montarea repartitoarelor și afișarea consumului real, factura lor a fost mai mare”.
Lucruri simple prin care poți reduce consumul de căldură
Într-o locuință obișnuită, cheltuielile cu încălzirea au cea mai mare pondere în factura anuală cu energia, spun specialiștii programului România Eficientă.
Ei vin cu câteva sfaturi despre lucruri simple pe care le putem face pentru a reduce consumul, micșorând facturile fără a pierde din confort.
- Cele mai la îndemână lucruri pe care le putem face este să nu acoperim caloriferele cu haine și să nu blocăm transmiterea căldurii în încăpere, așezând fotolii sau alte obiecte grele în fața caloriferelor.
- Reduceți temperatura la minim în camerele neutilizate în timpul zilei și închideți ușile între încăperi, astfel încât aerul cald și cel rece să nu facă schimb de locuri.
- Luați măsuri pentru a etanșeiza cadrele de la ferestre și uși, acoperind golurile.
- Alegeți un calorifer cu dimensiunea potrivită pentru spațiul în care va fi folosit, asigurându-vă astfel de o eficiență energetică ridicată.